Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Türkiye’de ve dünyada yazılıma ihtiyaç her geçen gün artıyor

Gelişen teknoloji ve internet çağının hızlı yükselişiyle geleceğin en önemli sektörlerinin neredeyse başında gelen yazılım sektörü, çığır açan çözümleri sayesinde kullanıcılarına kolaylıklar sağlıyor. Ülkemizde yetişen yazılımcıların da dünyanın bir çok noktasındaki önemli çalışmaları dikkatlerden kaçmıyor. Yazılım sektörünün Türkiye’deki son durumu işletmelere sağladıkları avantajları 5 soru 5 cevap bölümümüzde Bilgisayar Mühendisi ve yazılım şirketi Ceo’su Erdal Özkan yanıtladı.

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-03-04 16:10:31

Türkiye’de ve dünyada yazılıma ihtiyaç her geçen gün artıyor

1. Yazılım sektörü hızla gelişiyor. Türkiye'de ve dünyadaki son durum nedir?

Türkiye'de ve dünyada yazılıma ihtiyaç her geçen gün artıyor. Hayatı kolaylaştırmak ve hangi sektörde olursa olsun süreçleri yönetilebilir ve verimli bir hale getirebilmek için yaşamın her alanında yazılıma ihtiyaç duyuyoruz. IDC verilerine göre dünya yazılım pazarı her yıl yüzde 7 büyüyor. Gerçekleştirilen pazar araştırmalarına göre ise yazılım sektörünün, 2027 yılına kadar 812 milyar dolarlık bir pazar hacmine ulaşması bekleniyor.

2020 yılında Türkiye'de yazılım pazarı büyüklüğü 3,9 milyar dolar seviyelerindeyken bu sayıların 2025 yılında yaklaşık 6 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Global yazılım pazarının büyüme oranını yakalamak sektörel önceliklerimizden biri olmalı. Türkiye'de 150 bine yakın yazılımcı var ancak, bu sayının orta vadede 500 bin kişiye kadar çıkması gerekiyor. Buna karşılık döviz kurlarındaki artış nedeniyle Türkiye'deki yazılımcıların büyük bir çoğunluğu yurt dışındaki şirketlerde çalışmayı tercih edebiliyor. Covid-19 pandemisinden sonra yaygınlaşan uzaktan çalışma imkanları sayesinde yazılımcıların dünyanın dört bir yanındaki şirketlere Türkiye'den hizmet sağlama olanaklarını genişledi.

Kendi yazılımcılarımızı koruyamayıp yazılım üreten ülke konumuna gelemediğimizde ve ürettiğimiz yazılımı ihraç edemediğimizde, çok daha yüksek bedellerle bu hizmet ve ürünleri geri almak durumunda kalıyoruz. Yazılım sektörüne yönelik regülasyonlarla yazılımcıların ve sektördeki şirketlerin beklentilerinin karşılanacağını düşünüyoruz. Türkiye diğer ülkelerle karşılaştırıldığında büyük bir potansiyele sahip. Yazılımcıların yerli şirketleri tercih etmelerini sağlamak sektörel olarak önceliğimiz olmalıdır.

  1. Şirketlerin kurumsal yazılım entegreetmesi için nasıl bir yöntem izlemesi gerekir?

Şirketler, öncelikle entegrasyon sağlayacakları yazılım ile ihtiyaçlarını net olarak belirlemeliler. Böylece, piyasadaki yazılımların ihtiyaçlarını ne kadar karşıladığını rahatlıkla analiz edebilirler. Bir diğer kritik konu da seçilecek yazılımın mevcut yazılımlarla entegrasyon yeteneklerinin doğru şekilde sorgulanmasıdır. Yazılım seçildikten sonra, tüm kullanıcı kişi ve departmanların katılımı ile implementasyon süreçleri planlanmalı ve canlı kullanıma geçene kadar son derece disiplinli bir proje yönetimi uygulanmalıdır.

  1. Yazılım şirketlerinin KOBİ'leri destekleyen avantajları nelerdir? Şirket olarak sektördeki farklarınız nelerdir?

Teknoloji dünyası her gün gelişimini ve dönüşümünü sürdürürken buna paralel olarak KOBİ'lerin de davranışlarını şekillendiriyor. Hayatın her alanında internet teknolojilerinin kullanımının artması ve iş dünyasının dijitalleşmesiyle birlikte KOBİ'lerin de bilişim sektörüne yönelik yaptığı yatırımlar artıyor. Dijitalleşmenin artmasıyla birlikte müşteri davranışlarını izlemek ve buna paralel olarak pazarlama stratejilerini oluşturmak bugünün ihtiyacı, yarının ise gerekliliği olarak önümüzde duruyor. Geliştirdiğimiz teknolojik ürünler ve yarattığımız markalarla birlikte hayatın birçok alanında KOBİ'leri geleceğe hazırlıyor ve onların sadece bugünün değil geleceğin ihtiyaçlarını karşılamasını sağlayacak inovatif çözümlerimizi hayata geçiriyoruz. Şu anda sağlık ve zindelik sektörü, tesis ve site yönetimi, kargo/teslimat, kablo üreticileri, otellere yönelik ve diğer birçok sektör için geliştirdiğimiz ürün ve teknolojiler ile paydaşlarımızı zamanın ötesine taşıyoruz.

  1. Yazılım yatırımları her geçen gün artıyor. Yatırımların ekonomiye katkıları ve yansımaları nasıl?

Dünyanın en hızlı büyüyen yazılım pazarı olan CRM'in 2025 yılına kadar 80 milyar doların üzerinde bir gelir yaratacağını yapılan araştırmalarda görüyoruz. Buna paralel olarak ERP sektöründe yapılan son pazar araştırmaları doğrultusunda sektörün, 2027 yılına kadar yaklaşık %10'luk bir büyüme oranı yakalamasını ve milyarlarca dolarlık devasa bir pazara dönüşmesini öngörüyoruz. 2008 yılında işletmelerin yalnızca %12'si bulut tabanlı CRM kullanırken bu rakam 2022 yılında %87'ye yükseldi.

  1. Yazılım sektöründe bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?

Yazılım şirketimizde globalleşmeyi önemsiyor ve bu doğrultuda çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Yurt içinde ve yurt dışında yapacağımız yatırımlar ile geliştireceğimiz inovatif çözümler aracılığıyla pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz.Bu noktada markalarımızın ihracatını artırmak birincil amacımız olacak. Bu yılki markalaşma stratejimiz doğrultusunda ERP ve CRM ürünlerimizi de Senkron ERP ve Senkron CRM olarak markalaştırdık. Bugüne kadar kablo sektöründe derinleştiğimiz bu ürünlerimizi, turizm sektöründeki bilgi birikimimizle birleştirerek özellikle turizm ve otelcilik sektöründe Senkron ERP ve Senkron CRM'i yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Gelecek dönemde özellikle Senkron ERP ve Senkron CRM ile ilgili önemli çalışmaları hayata geçireceğiz.

Haber Ara