Dolar

34,8729

Euro

36,6419

Altın

3.048,51

Bist

10.058,47

Çocuklarda Görülen Alt Islatmaları Psikolojik Kökenli Olabilir

Uzman Klinik Psikoloğu Ege Ece Birsel, geceleri alt ıslatmanın (enürezis) çocukluk çağında sıklıkla karşılaşılan bir sorun olduğunu ve olumsuz etkileri bulunduğunu söyledi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-04-08 12:57:41

Çocuklarda Görülen Alt Islatmaları Psikolojik Kökenli Olabilir

Ege Ece Birsel, “Gece altı ıslatmalarına neden olabilecek bir hastalık yoksa, haftanın iki günü bireyin alta idrar kaçırma durumudur. Genellikle beş yaşına kadar sorun olarak kabul edilmez ama beş yaşından sonra devam ediyorsa o zaman sorun olarak ele alınabilir. Çocuk büyüdükçe gece ve gündüz alt ıslatmaları ile ilgili sorunlar artar, çocuğun utanma duygusu da gelişir, eğer aile de bu duruma öfkeli tepki veriyorsa psikolojik sorunların eklenmesi olasıdır. Bir süre sonra bu durum hem ailelerin hem de çocuğun sosyal durumunu etkiler. Burada genetik yatkınlıktan da söz etmek gerekir. Yapılan çalışmalarda bu problemi yaşayan çocukların ebeveynlerinin çocukluğunda da aynı öyküye rastlanmıştır” diye konuştu.

STRES VE EKRAN MARUZİYETİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Hastalığın nedenleri hakkında bilgi veren Uzman Klinik Psikolog Ege Ece Birsel, şunları söyledi: “Tuvalet eğitimi verilirken yapılan yanlışlıklar, zorlamalar alt ıslatmaya sebep olabiliyor. Bazen bu çocukların uykuları çok derin olabiliyor ve anne babaların onları uyandırıp tuvalete götürdüklerinde bile bunu hissetmeyebiliyorlar. Gece tuvalete kalktıktan sonra gece boyunca yeniden tekrarlanması ise bazı psikolojik sorunlara işaret edebilir. Anne baba boşanmaları, ev içi geçimsizlikler, yeni kardeş doğumu, okulda yaşanan olumsuz olaylar, yaşına uygun olmayan korku içerikleri olan videolar izlemek ve çok fazla ekran maruziyeti gibi olumsuz durumlar çocukların gece altını ıslatmalarına sebep olabilir”

EBEVEYNLER BİLİNÇLİ HAREKET ETMELİ

Çocukların bu davranışı bilinçsiz olarak yaptığının altını çizen Ege Ece Birsel, şöyle devam etti: “Yorucu olan bu durum ebeveynlerin istemeden de olsa çocuklarına karşı öfkeli davranmalarına sebep olabilir. Çocukların bu durumu isteyerek yaptıklarını düşünebilirler fakat bu durum istem dışıdır. İdrar yolu enfeksiyonları ve parazitoz gibi özellikle tedavi edilmesi gerekli bir hastalık olmadığını ortaya çıkarmak için bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı tarafından muayene yapılması gereklidir. Yapısal bir problem ya da alt ıslatmaya neden olabilecek bir hastalık saptanmaz ise, psikolojik destek alarak davranışçı çalışmalarla ilerlemek oldukça etkilidir. Öncelikle alt ıslatmanın hangi günlerde olduğuna dair bir çizelge yapılmalıdır. Güneş-bulut çizimi ile sembolik bir tablo yapılabilir, üzgün yüz gülen yüz olabilir, daha sonra alt ıslatma oluşmayan günlerde maddi değeri olmayan ödül verilmesi sistemi oluşturulabilir. Buradaki amaç çocuğum bir problemi çözebildiğini gösterip onu motive edebilmektir. Ama en önemlisi gece yatmaya gitmeden önce bir miktar sıvı kısıtlaması yapmaktır. En az 2 saat önceden sıvı besinlerin olmasını kısıtlamak ve tuvalete gidilerek mesanenin tamamen boşaltılmasını sağlamak çözüm olabilir. Gece alarmları kurulabilir özel hazırlanmış gece alarm yöntemleri ile birlikte davranışçı yöntemler uygulanabilir. Bu durumu birçok çocuk yaşayabilir böyle bir durumda bir uzman desteği olmanız hem sizler için hem çocuğunuz için oldukça etkili ve yararlı olacaktır”

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara