Dolar

32,3842

Euro

34,5444

Altın

2.379,52

Bist

10.045,74

Türkiye'nin Suriye politikası değişiyor: Esed şimdi teferruat

Türkliye Suriye ile ilgili rotasını ciddi şekilde değiştiriyor ve Başbakan'ın ifadelerine göre 'Esedsiz Suriye' politikası artık 'Esed teferruattır' şekline dönüşmüş durumda...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-22 09:34:17

Türkiye'nin Suriye politikası değişiyor: Esed şimdi teferruat

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Hürriyet Yazarı Murat Yetkin Binali Yıldırım'ın Esed ile ilgili son açıklaması olan "En öncelikli işimiz Suriye'de bir an önce kanın durması. Beş yüz bin kişinin kanına girmiş. Suriye bunu taşıyabilir mi? Bugün ABD ve Rusya görüyor ki, uzun vadede mümkün değil. Ama geçiş için oturulur konuşulur. Şu anda görülüyor ki, istesek de istemesek de Esed bir aktördür. Esed'in muhatabı Suriye'deki rejim muhalifleridir. Bizim Esed ile konuşmamız söz konusu değildir. Taraflar onlar. Deniyor ki oturup konuşsunlar" ifadelerini mercek altına aldı.

Konuyu bugünkü köşesine taşıyan Yetkin, "Şimdi bu bir dönüş müdür? Evet, dönüştür. Kötü mü olmuştur?" diye sordu ve şu şekilde cevapladı: "Hayır, daha gerçekçi bir hatta gidiş vardır."

Yetkin, "Esed şimdi teferruat" başlıklı yazıda herkesin merak ettiği şu soruyu da not düştü: "Peki neden? Erdoğan-Davutoğlu döneminin temeli sayılan “Esed'le zinhar” siyaseti Erdoğan-Yıldırım döneminde neden yerini “İstemesek de aktör” gerçekçiliğine bırakmıştı?"

Soruyu Binali Yıldırım'a yönelttiğini belirten Yetkin, şu cevabı aldığını yazdı:

Bizim için çözüm önemli. Daha fazla insanın ölmemesi önemli... Eğer insanları kurtaracaksak, kanayan yarayı kapatıp kanı durduracaksak, bence diğerleri teferruat.”

Yetkin yazısına şu şekilde devam etti:

"ARTIK TEFERRUAT"

İşte bu: Düne kadar devrilmesi için bu kadar çaba harcanan, belki o kaybedilen zamanda IŞİD ve PKK'nın terör eylemlerinin şehirlerimizi kana bulamasında payı olan Esed gitmeli siyaseti, şimdi “teferruat” olmuştu.

“Onların hepsi konuşulur, çözüm yolu bulunur” diyordu Yıldırım; “Esed, dediğim gibi uzun vadede Suriye'de birleştirici olamaz, bu mümkün değil; o da bir gerçek. Bütün bunları dikkate alarak, Amerika, Rusya, İran, Türkiye, Suudi Arabistan gibi ana ülkeler (..) özellikle Türkiye, daha aktif, daha öncü rol oynaması gerekiyor. Diğer ülkelerin de bu çerçevede bir araya gelmesini sağlamak. İşin özeti bu…”

YENİ "TEFERRUAT" SİYASETİNDE RUSYA İL EYAKINLAŞMANIN DA ROLÜ VAR

Yıldırım, sorumuz üzerine Rusya ile barışmanın da bu politika değişikliğinde "önemli payı" olduğunu söyledi.

YILDIRIM'IN "6 AY" AÇIKLAMASI

Binali Yıldırım'ın "Suriye'de 6 ay içinde çok önemli gelişmeler olabilir" ifadelerini de değerlendiren Yetkin, "Peki, niye mi 6 ay?" diye sorarak, şöyle cevapladı: "Çünkü Kasım'daki Amerikan başkanlık seçimleri ardından Ocak ayında yeni başkan görevi devralacak, yeni başkan alacak kritik kararı, şimdiki değil."

"ARTIK TELEFONDA KONUŞULMUYOR"

İşte bu çerçevede Rusya ile Suriye toplantıları düzenleniyor. Bu çerçevede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu daha bir kaç gün önce Ankara'da görüştüğü İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile yeniden görüşmek üzere Hindistan yolunda Tahran'a iniyor; artık uluslararası siyasette de bazı şeyler telefonda konuşulmuyor, kulak kabartan çok.

HABERE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ

258201

Haber Ara