Dolar

32,6010

Euro

34,8291

Altın

2.490,98

Bist

9.506,47

'Türkiye 6 ay içinde Suriye konusunda daha aktif rol üstlenecek'

Binali Yıldırım bugün Suriye ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Esed konusundaki sözleri çok konuşulurken bir ayrıntı daha dikkat çekiciydi...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-20 19:10:42

'Türkiye 6 ay içinde Suriye konusunda daha aktif rol üstlenecek'

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA | ANALİZ HABER

Başbakan Binali Yıldırım bugün Suriye ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Binali Yıldırım'ın açıklamaları arasında en çok konuşulan Esed hakkında söyledikleri oldu. Buna göre Yıldırım, Esed'in "geçiş süresinde olabileceğini" söyledi. Bunun yanı sıra "Esed'in Suriye'nin geleceğinde bir yeri olamaz" dese de Türkiye'nin başından beri izlediği "Esedsiz çözüm" politikasında gelinen nokta gereği, Yıldırım'ın ifadeleri günün en önemli maddesi oldu.

BAŞBAKANLIK YALANLADI

Başbakanlık ise konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, Başbakan Binali Yıldırım'ın, "Esed muhatap alınır" diye bir ifadesinin olmadığı, soruya açıkça "Esed'in muhatabı Suriye muhalefetidir" şeklinde cevap verdiği belirtildi.

"6 AY İÇİNDE..."

Açıklamaları arasında bir diğer dikkat çekici kısım ise "Türkiye 6 ay içinde Suriye konusunda daha aktif rol üstlenecek" sözleriydi. Buna göre Yıldırım "Türkiye önümüzdeki 6 ay içinde Suriye konusunda bölgesel bir oyuncu olarak daha aktif bir rol üstlenecek. Suriye'nin etnisite temelinde bölünmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

"SURİYE POLİTİKASINDA DEĞİŞİKLİK SİNYALİ

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un da Suriye ile ilgili yaptığı bir açıklama da çok konuşulmuştu. Buna göre Kurtulmuş, "Başımıza gelen birçok şey Suriye politikası sonucu" demişti. (17 Ağustos 2016) 

HÜKÜMET ESED İLE BARIŞMA HAZIRLIĞI MI YAPIYOR?

Ak Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ 6 Temmuz 2016'da Vahdet gazetesindeki köşesinde Rusya ile yakınlaşmaya dair açıklamalarda bulunurken Suriye konusunda şu ifadeleri kullanmıştı:

"Esed'in hamisi Rusya olduğuna göre ufukta Esed'le de münasebetlerin değişmesi ihtimali var. Aslında Türkiye'nin bütünlüğünü tehdit eden Esed değildi, üstelik kurulan iyi ilişkiler yüzünden Suriye Hatay'daki iddialarından vazgeçmişti. Böyle birden bire her şey ters yüz olunca hem Suriye halkı çok şey kaybetti hem Türkiye ciddi terör saldırıları ile karşı karşıya kaldı."

Özdağ'ın bu sözleri "Hükümet Esed ile barışma hazırlığı mı yapıyor?" sorusunu akıllara getirmişti.

"TÜRKİYE ESED'Lİ GEÇİŞE ONAY VEREBİLİR"

Mepanews'in Londra merkezli Asharq Al Awsat Gazetesi'nden aktardığı bir haberde ise Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynağın Esed ile ilgili bir bilgi verdiği iddia etmişti. Buna göre kaynak "altı ayı geçmeyecek geçiş dönemi sırasında Esed'in görevde kalmasını onaylayabileceklerini" söyledi. (12 Temmuz 2016)

YILDIRIM'IN "SURİYE İLE NORMALLEŞME" İFADELERİ

13 Temmuz günü grubundaki kürsüde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, şu cümleleri sarf etmişti:

"Rusya ve İsrail'le ilişkilerimizi normale döndürdük. İnşallah Suriye ile de ilişkilerimizi normale döndüreceğiz. Bölgedeki bütün hakim ülkeleri, koalisyon güçlerin, stratejik ortakların yaşanan durumun bir kez daha değerlendirmesi ve rekabeti bir kenara bırakarak insanığın yok olmasına göz yummamalarını bekliyoruz."

TÜRKİYE'NİN SURİYE ROTASI DEĞİŞİYOR

Bu açıklamalar ve son 5 ay içerisinde verilen mesajlar doğrultusunda varılan kanaat ise Türkiye'nin "Esedsiz Suriye" politikasındaki değişimi gözler önüne seriyor.

Haber Ara