Dolar

34,8957

Euro

36,7227

Altın

3.013,33

Bist

10.058,63

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı nasıl ticaret anlaşmalarına döndü?

ABD ve Çin arasında bir süredir devam eden ticaret savaşları bir aydır yerini ticaret görüşmelerine bıraktı. Sürecin perde arkasında neler var?

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-10 14:33:02

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı nasıl ticaret anlaşmalarına döndü?

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarını birden ticaret görüşmelerine ve anlaşmalarına dönmesi ne anlama geliyor? İki ülke hangi konularda anlaşma sağlayabilir? Ekonomist Dr. Ramazan Kurtoğlu, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşını ve yapılan anlaşmaların küresel etkisini Timetürk'e anlattı. ABD VE ÇİN ARASINDAKİ TİCARET SAVAŞLARI BİTECEK Mİ?

"ABD ve Çin arasında gerçekleşen savaş neticede para, kur ve ticaret şeklinde devam edecek. Bu yapılanlar tabiri caizse iki ülkenin birbirine el ense çekme faslı, peşrev faslıdır. Bu durdurulacak bir realite değil. Çünkü dünyanın 2017'de 87 trilyon dolar milli geliri var, sistemde dolaşan para 860 trilyon dolar, vadesi 30 yılı bulan yatırım kağıtları 2.8 katrilyon ve bunun 1.5 katrilyon doları faizden oluşuyor. İslam, bu duruma 1400 yıl önce zaten kesin bir çizgi belirlemiştir ama Müslüman olmadığı halde ünlü iktisatçı Keynes faizin insanlığı mahvedeceğini söylüyor. Faizle birlikte üretim satış süreci kopmuş paradan para kazanma dönemi başlamıştır. Bu durum da krizleri meydana getirmiştir.

Özellikle 2008 krizinin çıkarılmasının nedeni İngiliz Sterlini 1815 İngiliz- Fransız Waterloo savaşından itibaren dünyanın rezerv parasıydı. Bu durum 1914'de son buldu ama İngiltere ve o zamanın küresel güçleri de kabullenmeyerek İkinci Dünya Savaşı'nı çıkardılar. Daha sonra Amerikan dolarını rezerv para olarak dünyaya sundular. 15 Ağustos 1971'den bu yana dolar karşılıksız basılıyor. Hatta öyle ki Meksika krizinde bir uçağa dolar basma makinesini koyup yol boyunca Meksika'ya kadar para bastılar. Uçak Meksika'ya indiğinde parayı teslim ettiler." TİCARET SAVAŞLARININ ARKA PLANINDA NE VAR?

"Bugün ABD ve Çin arasında görünen ticaret savaşlarının arkasında dünyada yeni bir küresel rezerv para savaşı olmasıdır. ABD, dolar üzerinden parasal küreselleşmeyi gerçekleştiremedi. Bunun yerine yeni bir rezerv para olarak kripto para çıkardılar. Ve küreselciler ülkelerden nakit parayı kaldırmaları için baskıda bulunuyor. Bunun amacı nakitsiz toplum ortaya çıkarmaktır. Eğer nakit ortadan kalkarsa insan hürriyetini yüzde doksanı ortadan kalkar.

Pentagon'un öncülüğünde yapılan bir araştırmada şu iki soruya cevap arandı ABD‘nin nükleer bir saldırı olursa mı zarar göreceği yoksa dolar değerini kaybederse mi zarar görecektir? Çıkan simülasyon sonucu ise ABD doları değer kaybederse, dünyanın rezerv parası olmaktan çıkarsa Amerika daha büyük zarar göreceği sonucuna ulaşıldı.

Pentagonun da müdahalesi ile Başkan Trump'a seçim kazandırıldı. Trump da göreve geldiğinde iklim değişiklini tanımadığını ve Paris Anlaşması'ndan çekileceğini söyledi. Bunun nedeni ise küresel iklim değişikliğini küresel rezerv para oluşumunda küresel bir durum olarak kullanılması.

Küresel iklim değişikliğini sadece durdurmak için her yıl 9 trilyon doların harcanması gerekiyor. Bu eylemi dolar gibi bir para üzerinde yapmaları mümkün değil. Bunun yerine kipto para kullanmak gerekir. SDR IMF'in dijital parasıdır ve IMF dünyanın merkez bankası yapılmak isteniyor. Küreselcilerin amacı SDR'yi rezerv para yapmak.

Trump neden Küresel İklim değişikliğine karşı çıkıyor?

Bunun nedeni küresel güce hükmedenlerin şok doktrini uygulamak istemesidir. 11 Eylül küresel bir şoktur bu ve buna benzer bir şok ile sistemi değiştirmeyi planlıyorlar. Yani bunun özeti ölümü gösterip sıtmaya razı etmektir. Ve bir anda şu an işleyen para piyasasını durdurup 10-15 gün sonra tekrar açacaklar ve bunun denemesini Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nde yaptılar. Sistemde dolaşan 860 trilyonu eritmenin bir yolu bu şekilde veya enflasyonu uç noktalara çıkartmaktır.

Küresel rezerv para oluşturmak için küresel iklim değişikliği ve din kullanılacak. Tarikat ve cemaatleri çoğaltıp bir mezhep savaşı planlıyorlar." ABD VE ÇİN ARASINDA GÜÇ SAVAŞI MI VAR?

"Çin küreselleşmenin merkezidir. Aralık 2017'de Çin, kendi para birimi olan yuanı altına endeksledi. Çin, kendi istihbaratının kurduğu bir şirket üzerinden altın topluyor ve resmi rakamlara göre dört bin ton altını bulunuyor. Bu rakam ABD'nın kasasında olan altın olan sekiz bin tona ulaşınca Çin sesini daha çok çıkaracaktır. Çin'in zayıf tarafı ise 1.4 milyarlık nüfusu ve 100 civarında çok güçlü etnik yapıların olması. 1 milyar Çinli böcek yerken komünist partinin önde gelenleri refah içinde yaşıyorlar

Küresel elitler anlaşmazlığa düştüler

İngiltere ve Çin'in arkasında Rotschild ailesi var Amerika'da Rockfeller ve diğerleri var. 2008 krizinde sonra küresel elitler son 200 yıldır ilk defa anlaşmazlığa düştüler, bu durum Türkiye gibi ülkelerin lehinedir zaman kazandırır." RUSYA, AB ÜLKELERİ VE TÜRKİYE'NİN BU TİCARET SAVAŞLARINDAN TİCARET GÖRÜŞMELERİNE DÖNEN SÜREÇTE BİR KONUMU VAR MI?

"Avrupa Birliğnin böyle bir konumu yok zaten dağılmış bir durumda eski gücü kalmadı. Macron'un güçlü bir Avrupa hayali karşısında sarı yeleklileri ortaya çıkardılar ve bu durum daha da büyüyecek. Avrupa'da ağır vergiler gelecek ve dünyaya yayılacak.

Rusya'nın Türkiye'ye karşı sempatik durduğuna da aldanmamak gerek. Türkiye düşerse Rusya çok büyük darbe görür bu yüzden Putin Türkiye'yi destekliyor. Türkiye boydan boya Karadeniz'i kontrol ediyor. Ve Allah korusun Türkiye düşerse Rusya çok ağır darbeler alır. Bundan dolayı Putin tüm gücüyle Türkiye'yi destekliyor.

ABD Putin ile anlaşabilir

ABD sıkıştığı noktada Putin ile anlaşabilir ve buna dikkat etmek gerekir. Ve bunun için Türkiye'nin milli parayı güçlendirip sağlam durması gerekiyor." ÇİN VE ABD HANGİ KONULARDA ANLAŞMA SAĞLAYABİLİR?

"Hiçbir konuda anlaşma sağlayamazlar sadece göstermelik yaparlar. Çünkü bu savaş çok derin sadece geçici ertelemeler olabilir ama kalıcı bir anlaşma sağlanamaz. Anlaşma yapılabilmesi için rezerv para konusunda anlaşılması gerekir. Çin duruma ihtiyatlı bakıyor. Rezerv para konusunda anlaşma sağlanmadan diğer anlaşmalar geçicidir.

Çin küresel bir güç mü olmak istiyor?

Çin'in bu konuda diğer dezavantajlarına karşılık avantajı, özellikle üç dört yıldır Amerika ve Avrupa'da yayınlanan bilimsel makale ve kitap sayısını geçmesidir. Ama Çin'in problemi çok güçlü etnik yapıların olmasıdır. Örneğin Uygur Türkü her ailenin evine Çinli bir erkek yerleştirmesi ve 1 milyar Çinlinin refah düzeyinin çok düşük olması gibi politikaları var ama Avrupa ve ABD'nin bu anlamda sıkıntıları yok ve sosyal yapı açısından batı avantajlı durumda. Çin'de komünist bir diktatörlük olduğu için ABD ve Avrupa'daki gibi denetleme gücü yok. Çin önümüzdeki yirmi otuz yılda milli gelir olarak üretim hedefi aşılsa bile batıyı saf dışı edecek bir güce ulaşabileceğini zannetmiyorum. Çünkü Çin'i bu güce getirenler merkezi batıda olan küresel elitlerdir.

Dünyayı yöneten tek bir güç mü var?

Aslında dünyayı yöneten bir küresel güç vardır. Dünyayı siyasetçiler yönetmez. Küresel elitler golf sahalarında, şarap masalarında kararı alır siyasilere dayatırlar ve buna karşı çıkanları da ötekileştirirler."

Röportaj: Enes Keskin

SON VİDEO HABER

İHH'dan Suriye'deki fırınlar için un desteği çağrısı

Haber Ara