Dolar

32,2095

Euro

34,7663

Altın

2.423,99

Bist

10.191,27

Mehmet Özhaseki; Binalara, işyerlerine otopark zorunluluğu trafiği rahatlatacak

Yeni Otopark Yönetmeliğine ilişkin konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 'Trafiğin yoğun olduğu yerlerde işe yarayacak bir formül' dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-11 14:52:11

Mehmet Özhaseki; Binalara, işyerlerine otopark zorunluluğu trafiği rahatlatacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve TOKİ işbirliği ile yaptırılan konutların kura çekimine katıldı. Kadir Has Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen kura çekimi öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Özhaseki, Yeni Otopark Yönetmeliğine ilişkin konuştu. TRAFİĞİN YOĞUN OLDUĞU YERLERDE İŞE YARAYACAK FORMÜL

Özhaseki, otoparkların açık ve kapalı olarak 2 türlü yapılabileceğini söyleyerek, “Bunu 2 türlü yapabilirler. Hiçbir mahsuru yok. Dünyanın birçok yerinde görüyoruz. İş merkezlerinin ve trafiğin yoğun olduğu yerlerde işe yarayacak bir formüldür. Neden, sırayla bir dizi cadde üzerinde destek varken birisi orada binası eskimişse veya değiştirmek istiyorsa onu yıkıp olduğu gibi otoparka çevirip bildiğimiz asansör sistemiyle de çok rahat hepsini kullanabilecek. Asıl devrim niteliğinde olan tedbirler yeni yapılacak binalardır.

BİR DAİREYE BİR OTOPARK GÖSTERME ZORUMLULUĞU 

Eskiden hepimizim malumu olduğu üzere 3 daireye bir tek otopark gösterme zorunluluğu vardı. Şimdi herkes bir plan yapıyorsa, gidip ev yapacaksa bir daireye bir otoparkı göstermek zorundadır. Eğer otopark yeri yok gibi bir anlayış ile belediye müracaat ederse onu paraya çeviriyor. Paraya çevirdiği zaman güya otopark hesabında toplanıyor ve daha sonra otopark hesabından otopark yapımı için kullanılmak üzere o para birikiyor. Yalnız bunun işlemediğini de gördük. Çünkü belediye daraldığında parayı alıyor ve başka yerde kullanıyor. O zaman bizim otopark hesabındaki para da bir işe yaramıyor. Bütün bu aksaklıkları zaman içerisinde gördüğümüz için artık paraya çevirme yok.Biz önümüzdeki hali hazırdaki kangrenlere bir taraftan çözüm bulmaya çalışırken bir taraftan da problemlerin ilerde çok daha fazla artmaması adına yeni bir takım tedbirler alıyoruz. Bu anlamda çok olumlu tepkiler aldık” ifadelerini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, beklenen olası İstanbul depremine değinirken "Bir deprem olduğunda içinde insanlar kalacak diye ödümüz kopuyor. Onun için bütçeler hazırlayıp planlar yapıyoruz" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Merkezi'nde TOKİ ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) işbirliğinde gerçekleştirilen 834 konutun kura çekimine, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Vali Süleyman Kamçı, AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, KESOB Başkanı Ahmet Övüç, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, ilçe belediye başkanları ve esnaflar ve aileleri katıldı. Kura çekim töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, şöyle dedi:

"Allah sizlere ağız tadıyla oturmayı nasip etsin. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Geçenlerde İstanbul üzerindeki imar tartışmaları olduğunda rakamlara baktım 1960'lı yılların sonuna doğru İstanbul'da 70 bin civarı gecekondu var. 1994 yılında cumhurbaşkanımız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunda 640 bin olmuş. Gecekondunun yanına bir o kadar da kaçak yapı yapılmış. Bu rakam 1 milyon 400 bin olmuş. Hadi sorunları çözünde göreyim. Kendi elimizle karıştırıyoruz sonra da çözmeye uğraşıyoruz. Şimdi İstanbul'da deprem olacak (Allah korusun) diye bir hazırlığımız var. İşte onların hepsi yıkılmaya hazır vaziyette. Bir deprem olduğunda içinde insanlar kalacak diye ödümüz kopuyor. Onun için bütçeler hazırlayıp planlar yapıyoruz. Aylarca bu işi bilen insanlarla tartışıp yasalar hazırlamaya çalışıyoruz."

Ülkenin sıkıntılı günlerden geçtiğini belirten Özhaseki, "Ülke olarak biraz sıkıntılarımız var ama bunları aşıyoruz. Avrupa'nın ortasında keyif yapan bir coğrafyada değiliz. Etrafımız ateş çemberi. Komşu ülkelerimiz paramparça. Onun için canlarını kurtarmaya çalışıyor. Allah bizim başımıza böyle belalar vermesin. Bizim öyle gidecek bir yerimiz de yok. Ne kadar mazlum insanlar varsa kapıları açmışız gelmişler buraya. Bu hamd olsun inancımızın temelidir. Hangi tür belalar gelirse gelsin dimdik ayakta duran bir liderimiz var. Hiçbir ülkede PKK diye bir bela yoktu. Biz bitirdik inşallah. Ara ara tuzak kurmaya çalışıyorlar. FETÖ diye bir bela hiçbir ülkede yok. Onun da altından kalktık. DEAŞ diye bir bela vardı onu da atlattık. Hepsine karşı dimdik ayaktayız" diye konuştu.

HALEP'E YARDIM TIR'LARINI UĞURLADI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, TOKİ kura çekiminin ardından İl Müftülüğü ile Şeker Fabrikası tarafından Halep'e gönderilecek 10 TIR gıda yardımının uğurlama törenine katıldı. Düzenlenen törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Sıkıntılarımıza rağmen insanlığın umudu olmaya devam ediyoruz. Bu coğrafya son dönemde mazlumların sığınma noktası oldu. Dimdik ayakta duruyoruz. Biz PKK, FETÖ, DEAŞ gibi belaları atlattık ve ayaktayız" dedi.


 

Haber Ara