Dolar

32,7817

Euro

35,0330

Altın

2.445,78

Bist

10.471,32

PYD'nin Rakka'dan çıkışı için anlaşma yaptığı IŞİD'liler nerede?

ABD'nin Rakka'daki müttefiki PYD'nin buradaki IŞDİ'liler ile anlaşarak şehirden çıkmalarını sağlaması halen tartışılırken, IŞDİ'lilerin nereye gittiği merak ediliyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-16 09:29:04

PYD'nin Rakka'dan çıkışı için anlaşma yaptığı IŞİD'liler nerede?

İngiliz yayın kuruluşu BBC muhabirleri Quentin Sommerville ve Riam Dalati'nin haberine göre ABD'nin Rakka'daki müttefiki PYD'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Rakka'yı IŞİD'in elinden aldığı geçen ay şehirdeki IŞİD'lilerle anlaşma yaptı ve çatışmasız kaldılar. Örgüt mensuplarının şehirden otobüslerle tahliyesini sağlayan PKK'nun Suriye kolu PYD'nin bu görüntüleri ise ortaya çıktı ve büyük tepki çekti. 250'ye yakın IŞİD'liden yerli ve yabancı savaşçıların ise nereye gittiği merak ediliyor.



ÜLKELERİNE DÖNÜYORLAR

Karar'dan Hilal Öztürk'ün haberine göre Suriye ve Iraklı yani yerli militanlar yeraltı diye tabir edilen ulaşılması zor alanlara çekilirken, Mısır, Tunus, Libya ve Cezayir uyruklu olan Avrupa vatandaşı örgüt üyelerinin ülkelerine dönmeye çalıştığı biliniyor.

Son olarak Avrupa ve Kafkas kökenli IŞİD'lilerin vatanlarına döndüğü ve yalnız kurt eylemleri gerçekleştirebilecekleri belirtiliyordu.

RAKAMLAR AÇIKLANMIŞTI

Merkezi ABD'de bulunan The Soufan Center isimli araştırma kuruluşu geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir raporda Suriye ve Irak'ta IŞİD saflarında savaşmaya giden ve 2016-2017 yıllarında ülkelerine dönen “yabancı savaşçı” ların rakamlarını paylaştı. Haberlere göre listede birinci sırada 3,400 kişi ile Rusya Federasyonu, ikinci sırada 3,200 kişi ile Suudi Arabistan bulunuyor. Listenin devamında 3 bin kişi ile Ürdün, 2 bin 900 kişi ile Tunus, bin 900 kişi ile Fransa ve bin 600 kişi ile Fas bulunuyor.

Türkiye'den gidenler ise yaklaşık bin 500 olarak kişi şeklinde açıklanırken, Türkiye'yi Almanya, İngiltere, Belçika, İsveç ve ABD vatandaşlaırnın izlediği belirtiliyor.

KARASAL ALANDA GÜÇ KAYBETTİKLERİ DOĞRU

IŞİD'in yok olduğu öngörüsüne katılmadığını belirten Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, şunları söyledi:

“Irak ve Suriye'de karasal alanlardaki etkisini kaybediyor doğru, IŞİD artık buralarda değil. Ama boş da durmadı. Toprak kazanımlı alanları değişti. Libya, Nijerya, Mısır Sina Yarımadası, Cebeli Halil bölgesi, Afganistan'ın doğusunda bir alan, Pakistan ve Filipinler'de çok etkili oldular. Bu coğrafyarladaki gücü arttı ama Irak ve Suriyel'deki etkisi azaldı. Bu konuda kıvraklar, mikrolaşacaklar. Bölgede toprak kazanımlı alanlardan, toprak kazanımsız alanlara çekilecekler. Irak ve Suriye'de envai türlü pozisyon alacaklar. Hemrin Dağları, çöller gibi ulaşılamayan yerleri kullanmak isteyecek. Küçük gruplar üzerinde nitelikli sofifstike terör üretecekler çünkü, bunu öğrendiler.”

MİSYONU HENÜZ BİTMEDİ

“IŞİD'in misyonu bitmedi. Mezhep fitnesiyle ilgili etki üretebileceği yerlere Suriye ve Irak çölü, Selahattin, Musul'un derinlikleri, toplumsal katmanlarda buralardan beslenecek, iddiasını kaybetmeyecek. Zaman içinde başka bir örgüte de tevil olabilir. 2001'den beri 7 isim değişikliği var. İsim çok önemli değil, ortaya koyduğu misyon önemli.”

HALA BAZI HESAPLARI VAR

“IŞİD mikrolaşacak derken alana ve zamana yayılıyor. Suudi Arabistan ve Ürdün'de ne yapacak. IŞİD'in bu ülkelerle hesabı var. Suudi Arabistan'ın geleceğinin konuşulduğu süreçte nasıl bir misyon üstlenecek. Arabistan da Irak gibi karakter olarak kendi üniter yapısına bağlı kültürü yok. Güvenliğini büyük ölçüde yabancılar sağlıyor. Ayrıca Kafkasya'dan devşirilen teröristler var bunlar Rusya için tehdit. Uygurlar ise Çin için. Tunuslular ve Uygurlular IŞİD içindeki en güçlü teröristlerdi.”

TÜRKİYE İÇİN RİSK VAR

“Türkiye için de aynı risk var. Tabanı Türkiye'de olanlar dışında, transfer hücreleri aracılığıyla Avrupa'ya gönderilmek isteyip kalanlar var. IŞİD kırılganlık ve kamplaşma üretiyor. Tahrik edince amacına ulaşacak. Türkiye'de 29 Ekim, 10 Kasım tarihlerini seçti. Sembol gün, alan, figür hedefleri var. Bununla asıl amacına ulaşmış oluyor. Pratik kazanmış bu alanda.”

SOFİSTİKE SALDIRILAR YAPACAKLAR

“Sonuç olarak IŞİD'in devam edeceğini düşünüyorum. Kitlelerini daha çok etkileyecek şekilde sofistike saldırılar yapacaklar. Ayrıca IŞİD'i güden iradenin aklıyla hareket edecek, sahada da bunun fotoğraflarını görüyoruz. Terör artık küresel güçlerin dizayn yöntemi. Bize düşen bundan sonraki süreçte radikalizme karşı bilinç üretmek zorundayız. Fiziki varlığıyla uğraşıyoruz ama, kavramsal bir sorun olduğunu görmeli, teşhis edip panzehirini üretmeliyiz.”

Haber Ara