Dolar

32,3048

Euro

34,7206

Altın

2.383,54

Bist

10.276,88

Eski ABD Büyükelçisi'nden PKK'ya silah çağrısı

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, 'PKK’nın silah bırakmasının zamanı geldi' açıklamasını yaptı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-08 06:36:24

Eski ABD Büyükelçisi'nden PKK'ya silah çağrısı

Rudaw'da yer alan habere göre, Kürdistan'ın bağımsızlığı için hazırlık yapılmadan referanduma gidilmesinin yanlış bir karar olacağını belirten ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, ABD'nin müttefiği Türkiye'ye karşı silahlı mücadele veren gruplarla işbirliği yapmayacağını ve PKK'nın silah bırakmasının zamanının geldiğini söyledi.

Süleymaniye'deki Amerikan Üniversitesi'nin mezuniyet törenine katılan ABD'li diplomat Riccirdone, Irak'ın birliğini koruyacağına inandığını ifade ederek, “Kürdistan'ın bağımsızlığı veya Irak'ın tek parça kalması konusunda iç — dış dengelerin göz önüne alınması gerekiyor. İran, Türkiye ve ABD sizin için bunu yapmayacaktır” dedi.

Sınırların tekrar çizilmesinin Irak'ı iyi bir noktaya götüreceğine inanmadığını kaydeden eski elçi, “İç ve dış anlamda iyi gelişmeler sağlanıyor mu, bilmemiz gerekiyor. Irak'taki siyasi birliği ve ekonominin gelişmesini sağlamanın daha iyi bir yol olacağını düşünüyorum” diye konuştu. 

'REFERANDUMUN BİR ANLAMI VAR MI?'

“Bana göre halkın çoğu savaş yerine elle tutulur somut birşey istiyor. Halk iş yapmak istiyor” diyen Ricciardone, bölgedeki en büyük sorunun ‘ötekilik' olduğunu ifade etti:

“Kendi kaderini tayin etmek isteyen her halkın yanındayım. Özellikle Irak'taki Kürtler'in ne kadar acı çektiğini Tanrı biliyor. Hepimizin bu duygulara ortak olması gerekiyor. Ancak bağımsız siyaset ve varlığı konusuna sizler karar vereceksiniz. Referandumun bir anlamı var mı? Bunun derinden düşünülmesi gerekiyor. Hepimiz sonucunun ne olacağını biliyoruz.

Referandumdan sonra şartlar zorlaşacak mı yoksa kolaylaşacak mı? Bence bunları düşünmek gerekiyor. Amerikalılar buna cevap veremez.”

Haber Ara