Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Almanya durduramadı miting yapıldı

Almanya başta olmak üzere bir çok ülkenin engellemeye çalıştığı darbeye karşı miting Türkler tarafından coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-31 20:47:36

Almanya durduramadı miting yapıldı

Darbeye Karşı Demokrasi Platformu'nun organize ettiği miting Köln'deki Deutzer Werft meydanında düzenlendi. İstiklal Marşı ve Alman Milli Marşı'nın okunmasıyla başlayacak olan miting için Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türkler meydanı doldurdu.

Mitingde 15 Temmuz'daki darbe girişiminde şehit olanların yanı sıra Paris ve Münih'teki saldırılarda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu. Yaklaşık 100 derneğin destek verdiği Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi'nde Almanca ve Türkçe ortak bildiri sunulacağı da açıklandı. Mitingde, ayrıca Münih ve Ansbach saldırılarında hayatını kaybedenler anıldı.

Almanya polisinin yaklaşık 40 bin kişinin katıldığını açıkladığı mitinge, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da katıldı. Almanya doğumlu Bakan Kılıç, Türk kökenli Alman vatandaşlarının Türkiye'deki darbeye karşı duruşlarını ortaya koyduklarını söyledi.

Her kesimden çok sayıda dernek ve sivil toplum kuruluşundan temsilcilerin katıldığı mitingde, Türk, Alman ve Avrupa Birliği bayrakları dalgalandı. Mitinge Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da videokonferansla bağlanması bekleniyordu ancak Alman Anayasa Mahkemesi, buna izin vermdi.

ALMANYA'YA TEPKİ ÜSTÜNE TEPKİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Kalın, 'Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi'ne Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın videokonferans yoluyla katılmasının engellenmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek "Güvenlik tedbiri demokrasi mitingine değil provokatörlere karşı alınmalı. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajının Alman yerel makamları ve Anayasa Mahkemesi tarafından engellenmesinin gerçek sebebini merak ediyor, Alman makamlarının tatmin edici bir izahta bulunacağını umut ediyoruz." dedi.

"Geçmişte bölücü terör örgütünün eylem ve gösterilerine sessiz kalan makamların, darbe karşıtı bir demokrasi mitingini 'şiddet olayları çıkabilir' gibi bir gerekçeyle zan altında bırakmaya ve engellemeye çalışması kabul edilemez" diyen Kalın, "Güvenlik tedbirleri, demokrasi mitingini düzenleyenlere değil, terör örgütü yanlılarına ve demokrasi karşıtı provokatörlere karşı alınmalıdır." çağrısını yaptı.

Kalın, mitingin hazırlık süreci boyunca güvenlik gerekçesiyle zorluklar çıkartıldğını da belirterek “15 Temmuz darbe girişimine karşı demokrasi, özgürlük ve hukukun üstünlüğünü savunan bir mitingin takdir ve teşvik edilmesi gerekirken fiilen ve hukuken engellenmeye çalışılması, demokrasi, ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğü ilkelerine aykırıdır." dedi.

ERDOĞAN'IN MESAJI OKUNDU

Erdoğan mesajında, "Türkiye, 15 Temmuz gecesi tarihinin en hain, en alçak, en onursuz darbe girişimlerinden birine, bir terör saldırısına, bir işgal teşebbüsüne maruz kalmıştır. Fetullahçı terör örgütü mensubu bir grup asker kendi milletine, kendi devletine, kendi meşru kurumlarına, demokrasimize karşı silahlı bir darbe girişimi başlatmıştı. Darbe teşebbüsünde bulunanlar devletin kendilerine emanet ettikleri savaş uçaklarıyla, helikopterlerle, tanklarla, silahlarla bu milleti teslim alabileceklerini sandılar. Milletimiz darbecilerin niyetini ve kim olduklarını anlar anlamaz çağrımız üzerine sokaklara dökülerek canı pahasına istiklaline ve istikbaline sahip çıkmıştır. Darbecilerin silahlarının karşısına korkusuzca dikilen milletimiz bu kararlı ve fedakar tavrıyla oynamak istenen oyunu bozmuştur. Türkiye, 15 Temmuz'u 16 Temmuz'a bağlayan gece tarihinin başlangıç itibarıyla en karanlık ama hamdolsun bitişi itibarıyla en şanlı günlerinden birini yaşamıştır. O gece milletimiz köken, bölge, mezhep, meşrep, fark gözetmeksizin kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, her kesimden insanıyla milli iradeye ve demokrasiye olan bağlılığını tüm dünyaya örnek olacak şekilde göstermiştir. 15 Temmuz gecesi meydanlarda AK Partilisi, Cumhuriyet Halk Partilisi, Milliyetçi Hareket Partilisi, şu veya bu partilisi yoktu. Sünnisi, Alevisi, Caferisi, milliyetçisi, muhafakarı, sosyal demokratı yoktu. O gece sokaklarda ve meydanlarda farklı düşünceler, farklı hesaplar değil sadece ve sadece özgürlük ve demokrasi sevdalısı bir millet vardı. Demokrasisine, hukuk devletine, temel hak ve özgürlüklerine, iradesine, geleceğine sahip çıkan milletimle iftihar ediyorum. Şundan emin olunuz, bugün Türkiye, 15 Temmuz sabahı olduğundan daha güçlüdür. 2023 hedeflerine ulaşmaya çok daha yakındır. Bugünkü Türkiye dünyanın her köşesindeki kardeşlerine, dostlarına, mazlumlara ve mağdurlara sahip çıkma konusunda dünden daha kararlı, daha azimlidir. Ülkemizdeki darbe girişiminin duyulduğu andan itibaren her yerde olduğu gibi Almanya'daki vatandaşlarımızın da kalpleri ve dualarının bizim yanımızda olduğunu biliyoruz. Almanya'da yaşadığı şehirlerde sokaklara dökülen, sabaha kadar ülkelerine destek olan kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. Rahmetli Neşet Ertaş'ın dediği gibi, ‘Kalpten kalbe bir yol vardır görülmez. Gönülden gönüle gider yar oy'. Milletimle, şu anda Köln'de demokrasi mitinginde bir araya gelen kardeşlerimle aramızda gönül bağını, kalpten kalbe giden bağı kesmeye kimsenin gücü yetmez. İstiklal marşı şairimizin dediği gibi, milletimizin, yurdumuzun ve kardeşlerimizin yaşadığı her yerde tüten en son ocak sönmeden, bağımsızlığından vazgeçmeyeceğine 15 Temmuz'da dost, düşman herkese gösterdiğini inanıyorum. Bu duygularla demokrasiye saygı mitingine katılan tüm vatandaşlarımızı ve dostlarımızı bir kez daha sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Allah'a emanet olun, sağlıcakla kalın" dedi.

Haber Ara