Dolar

32,3226

Euro

34,8088

Altın

2.402,20

Bist

10.247,75

Acil toplanan Güvenlik Konseyi'nde ABD - Rusya arasında neler yaşandı?

ABD'nin Esed rejimini vurması ve yanlışlıkla olduğunu açıklamasını yapmasının hemen ardından Rusya'nın acil çağrısıyla toplanan BM Güvenlik Konseyi'nde ABD - Rusya arasında ciddi bir gerginlik yaşanmıştı. Peki haftasonu sıklıkla dile getirilen bu gerginlikte neler yaşandı?

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-19 09:33:40

Acil toplanan Güvenlik Konseyi'nde ABD - Rusya arasında neler yaşandı?

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Hürriyet'in haberine göre
 toplantının ardından ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, ABD'nin Suriye rejimi askerlerini vurduğu iddialarının incelendiğini belirterek şunalrı söyledi:

ABD'DEN RUSYA DESTEĞİ

Bu teyit edilirse bilinmesini isteriz ki niyetimiz rejim askerlerini vurmak değildi. Tabii ki can kayıpları dolayısıyla üzgünüz” dedi. Rusya'nın BMGK'yı acil toplantıya çağırmasını eleştiren Power, “Rusya, BMGK'yı toplayarak ahlakçılıkla dolu bir oyun sergiliyor. Bu oyun Rusya'nın standartlarına göre bile eşsiz derecede şüpheci ve iki yüzlü” değerlendirmesinde bulundu. Power, “Rusya, çatışmaların durdurulması anlaşmasında kendi üzerine düşeni yerine getirmedi. Esed rejimi saldırılarına devam ediyor. Anlaşmaya göre bunu durduracaktı” ifadelerini kullandı. Power, Rusya'nın “akrobasi” taktiği de uyguladığını savunarak, Rusya'nın dikkati başka yöne çekerek rejimin suçlarını gözden kaçırdığını söyledi. Power, “Tüm bunlar yaşanırken Rusya bırakın Konsey'i acil toplantıya çağırmayı, tepki bile vermedi. Sorumluların hesap vermesi için BMGK'ya getirilen tasarıları da bloke etti. Rusya, çatışmaların durdurulması anlaşmasında kendi üzerine düşeni yerine getirmedi. Esed rejimi saldırılarına devam ediyor. Anlaşmaya göre bunu durduracaktı” dedi.

BİRBİRLERİNİ DİNLEMEDİLER

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin ise Power'ın BM Genel Kurulu'ndaki toplantıya geç geldiğini ve kendisini dinlemediğini söyledi. Churkin, bu nedenle Power konuşurken de kendisinin salonu terk ettiğini söyledi. Rus temsilci, Power'ı demogoji yaparak puan toplamaya çalışmakla da suçladı. Vitaly Churkin, ABD'yi Suriye'de çatışmaların durmasını öngören anlaşmayı ihlal ederek Suriye yönetimi rejimi unsurlarına saldırıp IŞİD'in hedeflerine destek vermekle itham etti. Churkin gazetecilerin “ABD ile Rusya arasında Suriye anlaşması bozuldu mu” sorusuna “Bu, şu anda büyük bir soru işareti. ABD'nin bizi ve tüm kamuoyunu Suriye'de siyasi çözüm istediğine ikna etmesini umuyorum” yanıtını verdi.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA

Koalisyonun Suriye birliklerini bombalaması ülkede 12 Eylül'de başlayan ve uzatılması için çabaların yoğunlaştığı bir döneme denk geldi. Bu saldırının neden meydana geldiği ile ilgili incelemeler de sürüyor. İngilizReuters ajansının haberine göre ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook e-posta ile yaptığı açıklamada, “Tüm olguları saptamak için halen çalışmalarımızı sürdürürken, eğer bir Suriye askeri pozisyonunu yanlışlıkla vurduysak, bunu yaptığımız için, özellikle de can kayıpları için pişmanız” dedi. Cook aynı zamanda ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının saldırı bölgesindeki faaliyeti bildirildiğinde Rus yetkililerin daha öncesinde endişelerini dile getirmediğini söyledi.

Haber Ara