Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Mısır ekonomisinde çöküş; 'Tavuk ayağı yiyin!'

Mısır'ın son yıllarda yaşadığı derin ekonomik ve döviz bunalımı, ülke yetkililerini daha büyük kayıplarla sonuçlanabilecek önlemler almaya zorladı. Kahire, ekonomik krizle mücadele etmek amacıyla büyük miktarda dış kredi almayı hedefliyor.

7 Ay Önce Güncellendi

2024-06-08 19:13:39

Mısır ekonomisinde çöküş; 'Tavuk ayağı yiyin!'

St. Petersburg Devlet Üniversitesi Orta Doğu Tarihi Bölümü'nde kıdemli öğretim görevlisi, 'Arap Afrika' Telegram kanalı uzmanı Tamara Ryzhenkova Mısır'ın içinde bulunduğu ekonomik bunalımı değerlendirdi.

Mısır'ın dünya güçleri ve küresel finans kurumlarıyla yakın zamanda yaptığı anlaşmalar, Kahire'nin milyarlarca dolarlık dış kredi almayı hedeflediğini gösteriyor. Hükümet, krediyi alabilmek için döviz açığını azaltmayı ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) dayattığı şartları yerine getirmeyi planlıyor.

Tatil köyleri ve göçmenler

Mart 2024 sonunda Mısır Başbakanı Mustafa Madbouli, IMF'nin Mısır'ın kredi programını onayladığını ve kredinin 8 milyar dolara çıkarıldığını duyurdu. Ayrıca, Mayıs ayı başlarında Mısır'ın, Akdeniz'deki Ras El-Hekma tatil beldesinin geliştirilmesini amaçlayan, BAE ile yapılan Ras El-Hekma anlaşmasından 20 milyar dolar değerindeki ikinci fon taksitini alacağını da belirtti.

Kahire, Ras El-Hekma anlaşmasından ilk olarak 5 milyar dolar aldı. Mısır, Ras Gamila tatil beldesi de dahil olmak üzere Şarm El Şeyh yakınlarında bulunan Kızıldeniz kıyısındaki ultra lüks yerleşim bölgelerini geliştirmek amacıyla Suudi yatırımcılarla benzer bir anlaşma yapmak istiyor. Madbouli, hükümetin Mısır'daki yerel ve özellikle yabancı yatırımların artırılmasından yana olduğunu, bunun ülkenin dolar krizini çözmesine yardımcı olacağını söyledi.

AB, Mısır ekonomisini desteklemek için 7,4 milyar Euro (8 milyar dolar) değerinde bir yardım paketi sağlamayı planlıyor. Uluslararası uzmanlar Mısır'ın AB ve IMF ile müzakerelerini doğrudan Gazze'deki savaşa ve yasadışı göç sorununa bağlıyor.

Kasım 2023'te IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, örgütün Gazze'deki savaşla ilgili ekonomik zorluklar ışığında Mısır'ın 3 milyar dolarlık kredi programını ciddi şekilde genişletmeyi düşündüğünü söyledi. IMF İletişim Dairesi Başkanı Julie Kozack da Kahire'nin Gazze'den gelen mülteci akınıyla başa çıkabilmesi için "kapsamlı destek" sağlanması gerektiğini belirtti. AB kredileri ise büyük ölçüde Filistin ve Sudan'daki silahlı çatışmaların neden olduğu göç baskısıyla ilgili.

Kuzu yerine tavuk ayağı

Mısır'da 2023'ün başlarında büyük bir mali kriz patlak verdi. Hükümeti ve Merkez Bankası'nı Mısır lirasını devalüasyona zorladı. Bugün de devam eden krizin başlangıcından bu yana ülke, artan dış borç ödemeleri ve döviz rezervlerini güçlendirecek önlemlerin alınmaması sonucunda artan bir dolar açığı ve borç yüküyle karşı karşıya kaldı. Durum, kronik gıda ve ilaç kıtlığı, işletmelerin kapanması, işsizlik ve durgun üretim nedeniyle daha da karmaşık hale geliyor.

66588f61203027698f241ecf

Hükümetin ulusal para birimini devalüe etme ve dalgalı döviz kuruna geçme planının bir sonucu olarak, 2022 yılının başından bu yana Mısır lirası değerinin yaklaşık üçte ikisini kaybetti. Şu anda Mısır lirası dolar başına yaklaşık 49,5 seviyesinde sabit ancak bu, temel tüketim mallarının fiyatlarının artmasını engellemedi.

Yiyecek kıtlığı sıradan Mısırlıları sırf şeker, et ve benzeri temel ürünleri alabilmek için saatlerce kuyrukta beklemek zorunda bırakıyor. Enflasyon nüfusun çoğunluğunu ciddi şekilde etkiledi. Sığır eti ortalama bir Mısırlı için çok pahalı hale geldi ve tavuk artık bir standart olarak kabul ediliyor.

2022'nin sonunda Mısırlı yetkililer, hızla artan fiyatlar nedeniyle halktaki ortalama alıcı için çok pahalı hale gelen et yerine tavuk ayağı kullanmalarını tavsiye etti. Mısır Ulusal Beslenme Enstitüsü tavuk ayağının faydalarını sıraladı ve cilt dokularının yenilenmesi, kas büyümesi vb. için gerekli olan protein, vitamin ve mineralleri içerdiğini kaydetti. Bu 'propaganda' internette hızla yayıldı ve Mısır'da tartışmalara yol açtı.

Yaklaşık altı ay sonra, Kurban Bayramı veya Kurban Bayramı arifesinde, Mısır El Ezher Üniversitesi'nde karşılaştırmalı hukuk profesörü Saad al-Din al-Hilali, ülkeyi "kurban kültürünü teşvik etmeye" teşvik etti. Çoğu Mısırlının artık karşılayamayacağı geleneksel genç koç veya boğa yerine "kanatlılar" konuşuluyor. Birçok Mısırlı bu tür ifadeleri aşağılayıcı buldu.

Mısır'ın toplam dış borcu son on yılda ikiye katlandı. 2023'ün ilk çeyreği sonunda bu tutar yaklaşık 165,4 milyar dolardı. Bu, ülkenin GSYİH'sının yüzde 40,3'üne denk geliyor. Bu rakam, IMF tarafından belirlenen yüzde 50 sınırının altında. Dolar borcu, Mısır'ın alacaklılara olan yükümlülüklerinin üçte ikisinden fazlasını oluşturuyor. Resmi verilere göre, Mısır'ın taksitler ve faizler de dahil olmak üzere toplam yıllık dış borç hacmi gelecek yıl rekor düzeyde 42,3 milyar dolara ulaşacak.

IMF ile uzun ilişkiler

Mısır şu anda Arjantin'den sonra IMF'ye en fazla borçlu olan ikinci ülke ama işler her zaman böyle değildi. Mısır Aralık 1945'te IMF'ye katılmıştı ve fondaki payı yaklaşık 1,5 milyar dolar. Mayıs 1962'de Kahire, ekonomik istikrara kavuşmasına yardımcı olacak bir kredi almak amacıyla IMF ile ilk anlaşmayı imzaladı. Ancak müzakereler duraklatıldı ve hükümet 1970'lerin ikinci yarısına kadar müzakereleri yeniden başlatmadı.

Mısır'ın dış kredi alma konusunda uzun bir geçmişi yok. IMF Mısır'a ilk krediyi 1977-78'de Enver Sedat'ın başkanlığı sırasında sağladı. 186 milyon dolarlık kredinin dış ödemeler ve yüzde 8,6'ya yaklaşan enflasyon sorununu çözmesi gerekiyordu. Karar, Mısır ekonomisinin 1973 Yom Kippur Savaşı'ndan sonra karşılaştığı çeşitli faktörler ve sorunlar nedeniyle alındı.

Mısır, 2016 yılında IMF'den aldığı 12 milyar dolarlık kredinin ardından üç yıllık bir ekonomik reform programını kabul etmişti. Finansman, üç yıl boyunca altı dilim halinde sağlandı. Kovid-19 salgınının sonuçlarının üstesinden gelmek için 2020'de acil yardım olarak 2,77 milyar dolar daha alındı.

Mısır hükümeti 2016'dan bu yana çeşitli reformlar gerçekleştirdi; dalgalı döviz kuruna geçiş yaptı, kamu borcunu azaltmak için kamu maliyesini ayarladı, enerji sübvansiyonlarında reform yaptı ve enerji fiyatlarını ayarladı, sosyal harcamaları gözden geçirdi ve iş ortamını güçlendirmek, teşvik etmek ve teşvik etmek için önlemler uyguladı. yatırımlar yapılacak ve istihdam olanakları artırılacaktır.

Mısır, 2021 yılında ödemeler dengesi açığının düzeltilmesine yardımcı olmak amacıyla 5,4 milyar tutarında bir kredi daha aldı. Mısır, 2022'de döviz kıtlığı krizine yardımcı olmak için IMF ile 3 milyar dolarlık ek bir anlaşmaya vardı. Bu kredinin dört yıl içinde dokuz dilim halinde sağlanması planlanıyordu ancak şu ana kadar Kahire yalnızca 347 milyon dolar değerindeki ilk dilimi aldı. IMF, gerekli prosedür ve kontrollerin ardından diğer taksitleri de sağlayacağını söylüyor.

6 Mart 2024'te IMF, Mısır'ın dalgalı döviz kuruna geçiş, altyapı projelerine yapılan harcamaların azaltılması ve özel sektörün imkanları doğrultusunda hakların genişletilmesi gibi bir dizi ekonomik reformu uygulaması koşuluyla bu krediyi 3 milyar dolardan 8 milyar dolara çıkarmayı kabul etti. Bu anlaşma öncesinde Mısır Merkez Bankası, faiz oranını 600 baz puan artırarak rekor seviyelere yükseltme kararı almıştı.

Yabancı para nereye gitti?

Aralık 2023'te birçok Arap medya kuruluşu şu soruyu gündeme getirdi:

Mısır'ın yıllık 100 milyar doları bulan döviz kazancına ne oldu? Bu kazançlar Mısır'ın ithalat harçları ve dış borç gibi mali yükümlülüklerini karşılamaya yeter.

El Arabiya'ya göre, Mısır'ın ana döviz geliri kaynakları ihracat (yılda yaklaşık 45 milyar dolar), işçi dövizleri (32 milyar dolar), turizm (11 milyar dolar), Süveyş Kanalı geçiş ücretleri (7,9 milyar dolar) ve doğrudan yabancı yatırımlar (8,9 milyar dolar).

Ancak Mısır bankacılık sektöründeki kaynaklar, döviz kurlarının resmi kurlardan önemli ölçüde farklı olduğu paralel bir döviz piyasasının varlığı nedeniyle ülkenin döviz kazançlarının bankacılık sistemine ulaşmadığını söylüyor. Ayrıca birçok Mısırlı yurt dışında hesaplar ve işletmeler açıyor, oraya yabancı fon aktarıyor. İşçiler, Mısır'daki ailelerinin geçimini daha iyi sağlamak için paralel piyasalardaki aracılara dolar satıyor. Üstelik Mısırlı ithalatçılar paralarını yabancı bankalarda tutmayı tercih ediyor.

Büyük ticaret açığı Mısır'ı döviz açığını kapatmak için hoşa gitmeyen önlemler almaya zorluyor. Örneğin yurt dışında yaşayan ve sorunu zorunlu askerlik statüsüyle çözmek isteyen Mısırlılar'ın en az 5.000 dolar ödemesi gerekiyor. Yurt dışında çalışan Mısırlılar için de özel bir dolar bazlı emeklilik planı geliştirildi. Üstelik devlet bankaları yüksek faizli dolar tasarruf sertifikaları satmaya başladı.

Ancak en skandal önlem, döviz karşılığında oturma izni ve hatta vatandaşlık verilmesi fikriydi. 8 Mart 2023'te hükümet, dış yatırımcıların iadesiz 250.000 ABD Doları karşılığında veya en az 300.000 ABD Doları değerinde Mısır gayrimenkulü satın almaları karşılığında Mısır vatandaşlığı edinmelerine izin verdi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nden lüks girişim

Şubat 2024'te, Abu Dabi Development Holding Company PJSC'nin (ADQ markalı) Mısır'ın Akdeniz kıyısındaki büyük ölçekli bir gayrimenkul geliştirme projesine 35 milyar dolar yatırım yapmayı planladığı açıklandı. Bu adım doğrudan IMF kredisiyle ilgiliydi, çünkü ülkeye IMF'den yeni finansman elde etmek için ihtiyaç duyduğu dövizi sağlayabilir. Plana göre ADQ, Ras el-Hekma bölgesinde 170 kilometrelik bir turizm ve finans merkezi inşa edecek.

6658906985f540489353224d

ADQ şirketi, bir basın açıklamasında konuyla ilgili şunları söyledi:

"Bu önemli yatırım, Ras El-Hekma'yı, Mısır'ın ekonomik ve turizmde büyüme potansiyelini güçlendirmek için birinci sınıf bir Akdeniz tatil destinasyonu, finans merkezi ve birinci sınıf altyapıyla donatılmış serbest bölge olarak inşa yolunda önemli bir adımdır."

Daha çok BAE'ye toprak satışına benzeyen yeni ve iddialı proje, özellikle sıradan Mısırlılar arasında tartışmalara yol açtı. Geçtiğimiz on yılda Mısır hükümeti, ülkeye şu ana kadar 58 milyar doların üzerinde bir maliyet getiren Yeni İdari Sermaye de dahil olmak üzere lüks altyapı projelerine büyük miktarlarda para harcadı.

Ancak Ras el-Hekma projesinin duyurulmasından sadece birkaç gün sonra, Kahire ve Riyad'ın, Kızıldeniz kıyısındaki Şarm el-Şeyh tatil beldesi yakınındaki Ras Gamila kıyı bölgesinin geliştirilmesi konusunda gayri resmi müzakereler yürüttüğü ortaya çıktı. Bu girişim aynı zamanda Mısır'ın döviz kaynaklarının arttırılmasına yönelikti.

Şubat ayında, hükümetin Ulusal Diyalog girişiminin Yerli ve Yabancı Yatırım Komitesi'nin resmi temsilcisi Samir Sabri, "Kızıldeniz'de Ras El Hikma'nın kapsamına rakip olacak devasa bir projenin yakında olduğunu" söyledi.

Göç akışlarını durdurmaya yönelik krediler

Mart 2024'ün ortalarında Mısır ve AB, ilişkilerinin stratejik ortaklık düzeyine ulaştığını duyurdu. Bu olay, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen başkanlığındaki bir AB heyetinin Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında yaşandı. AB ile Mısır arasında imzalanan anlaşma, Gazze'deki savaş ve Sudan'daki çatışmanın Mısır'ın mali sorunlarını daha da kötüleştirip Avrupa üzerindeki göç baskısını artırabileceği korkusuyla ekonomiyi desteklemeye yönelik 7,4 milyar avroluk bir yardım paketini içeriyordu.

Anlaşma kapsamında AB, Mısır'a 2027 yılına kadar 5 milyar Euro'ya kadar kredi, çeşitli alanlarda 1,8 milyar Euro tutarında yatırım ve 600 milyon Euro tutarında hibe garantisi veriyor. Ayrıca ülkeler terörle ve yasadışı göçle mücadele konusunda da anlaşmaya vardı. AB, göç sorununun çözümü için 200 milyon Avro tahsis edecek.

Avrupa, Sahra altı Afrika'dan gelen sürekli göçmen akışından muzdaripken, Kuzey Afrika'daki Arap ülkelerine kendi koşullarını dayatmaya devam ediyor ve onları büyük krediler karşılığında göç akışlarını durdurmaya zorluyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Ofisi'ne göre şu anda Mısır'da yaklaşık yarım milyon mülteci yaşıyor. Dolayısıyla Avrupa'nın Mısır'dan göç endişesi anlaşmanın imzalanmasının sebeplerinden biri bu.

Sömürgeleşen Mısır

Görünüşe göre Mısır sömürge döneminin hatalarını unutmuş. 19. yüzyılda ülkenin köleleştirilmesine yol açan durum da benzer şekilde gelişti.

Kahire, Avrupa bankalarından ilk krediyi 1833'te Mısır hükümdarı Muhammed Ali'nin hükümdarlığı sırasında aldı, ancak 1840'a gelindiğinde Mısır'ın zaten 80 milyon franklık borcu birikmişti. Aynı dönemde Mısır'a binlerce yabancı yerleşti. 1863'e gelindiğinde dış borcu 367 milyon franka ulaşmıştı; bunun başlıca nedeni Süveyş Kanalı'nın inşasının devasa maliyetleri ve aynı zamanda Mısırlı yöneticilerin lüks sarayları da dahil olmak üzere diğer prestijli projelerdi. Avrupalı ​​aracıların, tefecilerin, bankacıların vb. dürüst olmayan spekülasyonları da borcun artmasına katkıda bulundu.

1876'da Mısır resmen iflas ettiğini ilan etti ve alacaklı ülkeler onun üzerinde kontrol kurdu. Bu, 'Mısır Mısırlılarındır' sloganıyla birçok yurtsever hareketin ortaya çıkmasına neden oldu. Ancak Avrupalı ​​güçlere karşı direnen Mısırlı İsmail Paşa'nın yerini, kısa sürede Büyük Britanya'nın emirlerini sıkı bir şekilde uygulayan Tevfik Paşa (1879-92) aldı. Albay Ahmed Kurabi liderliğindeki subayların yurtsever hareketi, Britanya'nın Mısır'ı işgalinin başlangıcını işaret eden 1882 İngiliz-Mısır Savaşı sırasında yenilgiye uğradı.

665888d985f54046100cbab1

Birinci Dünya Savaşı'nın ardından Mısır'ın resmen özgür bir ulus haline gelmesine rağmen hâlâ İngiliz yanlısı krallar tarafından yönetiliyordu ve Süveyş Kanalı Fransız-İngiliz (ve daha sonra İngiliz) kontrolü altında kaldı. İngiltere, Başkan Cemal Abdülnasır'ın kanalın millileştirildiğini duyurduğu 1956 yılına kadar Süveyş Kanalı'ndaki ulaşımı kontrol ediyordu. Bu, silahlı çatışmanın çıkmasına ve İngiliz, Fransız ve İsrail birliklerinin Mısır'ı işgal etmesine ve bir hafta sürecek Süveyş Krizinin başlamasına yol açtı. Sovyetler Birliği'nin müdahalesi Mısır'ı geniş çaplı bir savaştan kurtardı; Sovyet lideri Nikita Kruşçev, işgalci ülkelerin topraklarına termonükleer saldırılar düzenlemekle tehdit etti.

Bugün Mısır'ın borcu her geçen gün artıyor ve alacaklı ülkelerle bir kez daha eşitsiz ekonomik ve askeri-siyasi ilişkilere girme riskiyle karşı karşıya; bu durum, egemenliğine ciddi bir tehdit oluşturuyor.

RussianToday

Haber Ara