Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Libya’da IŞİD varlığı ve İtalya’nın rolü

IŞİD’in Libya’daki varlığının giderek arttığı biliniyor. Örgütün ülkedeki varlığı Avrupa ülkeleri ve özellikle de İtalya için önemli bir tehdit oluşturuyor. Peki İtalya bu tehdide karşı ne yapıyor?

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-28 14:32:28

Libya’da IŞİD varlığı ve İtalya’nın rolü

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

ABD öncülüğündeki koalisyon Libya'da IŞİD'e karşı askeri harekat planları yaparken İtalya'nın bu koalisyon bağlamında çok az bir rol üstlendiği Batılı uzmanlarca dile getiriliyor.

Amerikan merkezli Brookings Institute tarafından yazılmış yazı TimeTürk okuyucuları için Türkçe'ye aktarıldı.
İtalya geçtiğimiz Ocak ayında ABD ile bir anlaşma imzalayarak Amerika'ya ait silahlı insansız hava araçlarının Sicilya'daki Sigonella askeri üssünden havalanmasına izin verdi. İki hafta önce de İtalyan ordusundan elli özel kuvvet askeri Libya'ya hareket etti.

İtalya karadan istihbarat edinmek üzere 2015'in Temmuz ayından bu yana kırk adet istihbarat elemanını Libya'ya gönderdi. Önümüzdeki haftalarda daha fazla İtalyan askerinin Libya'ya gitmesi bekleniyor. İtalya bu askeri katkılarıyla ABD'nin Libya'da bir birlik hükümeti kurulması yönündeki diplomatik çalışmalarına destek vermiş oluyor.

Libya'daki IŞİD varlığını sonlandırmak yönündeki çalışmaların bu bağlamda iki koldan sürdüğünü söylemek mümkün: diplomatik ve askeri.

Roma, Libya'da birlik hükümeti kuruluncaya kadar meseleye dahil olmaya pek gönüllü değil. Washington ise IŞİD'e karşı bir harekat başlatmak için daha fazla beklemek istemiyor. İtalyan tarafı IŞİD'in Libya'daki varlığının kendi güvenlikleri için ciddi bir tehdit oluşturduğunun da farkında. Amerikalılar kendilerini bu meseleye askeri ve siyasi açıdan adapte etmek için pek fazla konuşmazken İtalya'nın desteğinden de memnun olacakları aşikar. Roma ve Washington'un birlikte çalışmak için askeri ve diplomatik zeminde mutabakat sağlamaları gerekiyor.

İtalyan ve Amerikalılar “iyi polis, kötü polis”i oynayacak biçimde birlikte hareket etmeli. Roma, Libyalıları birlik hükümetinin kurulması halinde, İtalya'nın öncülüğünde inşa edilecek uluslararası sözleşmenin şartlarının belirlenmesinde daha proaktif bir rol üstlenecekleri yönünde ikna etmeli. Roma aynı zamanda ABD'nin askeri müdahalesine bir yere kadar dur diyebileceğini de belirtmeli.

ABD tarafı bir yandan diplomatik çalışmalarına devam ederken bir yanda da askeri hazırlıklarına hız kazandırmalı. Bu, aralarında tartışıp duran Libyalılara anlaşmaya varmak için az zamanları kaldığını göstermek açısından önemlidir.

Libyalılar birlik hükümeti kurulmasının Amerika ve İtalya'nın IŞİD'le mücadelesini kolaylaştıracağına inandırılmalı. En önemlisi de bunun Libyalılara ülkelerinin geleceğinde söz sahibi olma imkanı sağlayacağı söylenmeli.

Haber Ara