Dolar

32,5402

Euro

34,9141

Altın

2.422,88

Bist

9.717,13

Türkiye'nin Başika atağı

Hürriyet Yazarı Verda Özer, Türkiye'nin 'askeri savaştan siyasi savaşa' geçtiğini belirterek 'Başika'yı' köşesine taşıdı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-10 10:42:55

Türkiye'nin Başika atağı

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Türkiye 2015 aralık ayında, Peşmerge'yi eğittiği Başika kampına ek asker gönderdi. Bağdat da buna itiraz etti. Bunun üzerine Türk askerinin bir kısmı Duhok'taki Bamerni kampına kaydırıldı. Bir kısmı Türkiye'ye geri döndü. Bir kısmı da Başika'da kaldı. Ama Bağdat bu kez “Irak'taki tüm askerlerinizi çekin” dedi ve ABD bu krizde Bağdat'ın yanında durdu...

Türkiye ve Irak ilişkilerine geçtiğimiz yıl damgasını vuran Başika krizi artık başka bir boyutta. Binali Yıldırım'ın Irak ziyareti ile "tatlıya bağlanmış" gibi görünen kriz konusunda gelinen son aşama şu şekilde:

Kamp, Irak kampı sayılacak. Türkiye kendi topraklarına Irak'tan gelen IŞİD ve PKK tehditlerini bertaraf edilinceye dek, Başika'da kalacak...

MUSUL

Özer'in aktardığına göre bu kararın en önmeli sebebi "Ulusal güvenliğimize tehdit oluşturan unsurların, asıl bu topraklardan geliyor olması. Zira ABD öncülüğündeki koalisyonunun yürüttüğü Musul operasyonunu, IŞİD'i o bölgeden Türkiye'ye sevkedebilir ve Başika, Musul'a sadece 10 km uzaklıkta."

TELAFER

Özer'in vurguladığı ikinci nokta ise İran'ın milislerini konuşlandırdığı Türkmen şehri Telafer. Yazara göre Ankara'nın gözü Telafer'in de üstünde. Dolayısıyla Türkiye, Başika'da bulunarak buranın bir İran üssü olmasını engellemeyi hedefliyor.

SİNCAR

Özer, en önemli konuun ise Sincar (Şengal)'deki PKK varlığı olduğunu söylüyor. IŞİD'in geçtiğimiz yıl Sincar'daki Ezidilere saldırmasını ve PKK'nın da Peşmergeyle birlikte buraya girmesini ve kalmasını hatırlatan Yazar, Ankara'nın buranın ikinci Kandil olmasından endişe durduğunu belirtti.

SİNCAR'DAKİ PKK'NIN MUSUL ÇAĞRISI

"Zira terör örgütü hemen hemen her gün Bağdat'a “operasyona biz de destek verelim” çağrısı yapıyor" diye Yazar Özer, PKK'nın bu operasyonları bölgede yayılmak için kullandığını ima etti.

ABD'NİN YPG'SİNE KARŞI TÜRKİYE'NİN PEŞMERGESİ

Özer şöyle devam etti:

"Dolayısıyla Ankara bir yandan da ABD'nin gittikçe daha çok bel bağladığı PKK-YPG'ye karşı, onların rakibi olan Peşmergeyi öne çıkarmaya çalışıyor. Bu yüzden Başika'da bu güçleri eğitiyor. Zaten Başkaban Yıldırım'ın Iraklı mevkidaşı Haydar Abadi ile görüşmesinde de bu, en yukarıdaki gündem maddesi olmuş belli ki."

Haber Ara