Dolar

34,8957

Euro

36,6205

Altın

3.009,45

Bist

10.058,63

Lütfi Hocaoğlu: Grip aşısının yüzde yüz koruyuculuğu yoktur

Halkımız tarafından grip ve nezle birbirine karıştırılmaktadır diyen İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Uzmanı Doktor Lütfi Kaya, “grip aşısının yüzde yüz koruyuculuğu yoktur” dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-20 11:38:17

Lütfi Hocaoğlu: Grip aşısının yüzde yüz koruyuculuğu yoktur

TIMETURK | 5 SORU

Kış ayları beraberinde hem soğuğu hem de birçok hastalığı getiriyor. Kış aylarında nelere dikkat edilmeli, grip aşısı ve antibiyotik kullanımı nasıl olmalı ve diyabet hastalığın tedavisi nasıl olmalı? Tüm bunları İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Uzmanı Doktor Lütfi Hocaoğlu ile konuştuk.

İşte Doktor Lütfi Hocaoğlu'nun açıklamaları:

“BAŞ VE BOYUN BÖLGESİNİN KORUNMASI ÖNEMLİ”

1. Havaların soğuması, sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Kış hastalıklardan korunmak ve sağlıklı bir kış geçirmek için ne gibi önlemler alınabilir?

Havaların soğuması solunum yolu enfeksiyonlarını artırmaktadır. En önemli tedbir soğuktan korunmaktır. Özellikle baş ve boyun bölgesinin korunması bu noktada önemlidir. Kapişonlu montlar ve/veya kaşkol kullanımı bu noktada önemlidir.


“NEZLE VE GRİP İÇİN ANTİBİYOTİK KULLANMAYA GEREK YOK”

2. Türkiye antibiyotik kullanımında dünyada birinci sırada yer alıyor. Antibiyotiğin doğru kullanımı nedir hangi durumlarda kullanılabilir? Antibiyotiğe yönelmek yerine başka ne gibi önlemler alınabilir?

Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde etkilidir. Kışın karşılaştığımız enfeksiyonlar daha çok viral enfeksiyonlardır. Bu nedenle doktor tarafından bakteriyel enfeksiyon düşünülmedikçe antibiyotik kullanmanın bir anlamı yoktur. Nezle ve grip viral yani virüslerin yaptığı hastalıklardır. Nezle ve grip için antibiyotik kullanmanın bir anlamı yoktur. Vücut direncini artıracak tedbirler alınmalı, yeterince istirahat edilmelidir.

“GRİP AŞISININ YÜZDE YÜZ KORUYUCULUĞU YOKTUR”

3. Bu mevsimde hastalıkları önlemede 'grip aşısı' gündeme geliyor. Grip aşısı sağlığımızı korumada ne kadar etkilidir? Aşı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Halkımız tarafından grip ile nezle birbirine karıştırılmaktadır. Nezle ile gribin virüsleri farklıdır. Bu ikisinden ciddi ve öldürücü olabilen griptir. Grip aşısı son yıllarda ortaya çıkarılmış bir aşıdır. Yüzde yüz koruyuculuğu yoktur. Grip virüsü her sene şekil değiştirmekte ve bir sonraki şekil değişikliği tahmin edilerek bu aşı hazırlanmaktadır. Bu tahmin başarılı olmazsa aşı da bir işe yaramayacaktır.

“SÜREKLİ BİR ŞEY YİYEN ÇOCUKLAR TEDAVİ EDİLMELİ”

4. Türkiye ve Dünya'da diyabet oranı her geçen yıl artıyor. Diyabette kimler risk altındadır? Diyabet önlenebilir bir hastalık mıdır?

Diyabet başlangıçta insülin direnci dediğimiz durumla kendini gösterir. Tip 2 Diyabet genetik yatkınlıkla ortaya çıkmaktadır. Bu genetik yatkınlık daha çocukluk yıllarında insülin direnci ile kendini gösterebilmektedir. İnsülin direnci nedeniyle aşırı miktarda yemek yeme ve acıkma, iç ezilmesi ve kilo alma ortaya çıkacak ve pankreas tükenince de Diyabet şeklinde kendini gösterecektir. En önemli tedbir sürekli bir şeyler yiyen ve kilo alan çocukları ve gençleri fark etmek ve bunların tedavi altına alınmasıdır.

5. Diyabet hastalığı tedavisi nasıl yapılıyor? Diyabet hastasının hayat düzeninin nasıl olması gerekir? 

Diyabet ortaya çıktıktan sonra ve henüz insülin direnci aşamasındayken ilk tedavi diyettir. Daha sonra doktor tarafından hastanın durumuna göre verilecek ve dozları ayarlanacak haplar ve gerekirse insülin tedavisi uygulanacaktır.

KİMDİR?

1992 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1997 yılında aynı fakültede İç Hastalıkları Anabilim Dalında uzmanlık eğitimini tamamladı. O yıldan beri İstanbul'da Avicenna Hastaneler grubunda hekimlik ve yöneticilik yapmaktadır.

SON VİDEO HABER

Polis memuru, ölümüne neden olduğu gencin ailesinden af diledi

Haber Ara