Dolar

34,9547

Euro

36,6033

Altın

3.023,14

Bist

10.058,63

Danışman: Hayır ve kardeşlik köprüsüyüz

Yardımeli Derneği Genel Başkanı Sadık Danışman, Uluslararası İnsani Yardım Derneği olmanın bilinci ve sorumluluğu ile hareket ettiklerini belirterek “Biz bir hayır ve kardeşlik köprüsüyüz” dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-11 16:44:10

Danışman: Hayır ve kardeşlik köprüsüyüz

TIMETURK | HANDE ORTA

Anadolu'dan, Balkanlar'a, Asya'dan, Afrika'ya, Ortadoğu'dan Kafkaslar'a on binlerce aileye yardım ulaştıran Yardımeli Derneği, faaliyetlerine her geçen gün bir yenisini ekliyor. Yardımeli Derneği'nin Türkiye ve dünyada sürdürdüğü faaliyetlerini, Genel Başkan Sadık Danışman ile konuştuk.

Yardımeli Derneği, kaç yıldır insanlara hizmet ediyor? Bu yardım köprüsünün temelleri ne zaman atıldı?

Yardımeli Derneği, kuruluşunda İlahi sınırlara riayet ilkesi, şeffaflık ilkesi, emanete sadakat ilkesi, insan onuruna hürmet ilkesi ile resmi tüzüğü oluşturularak 2007 yılında ‘Uluslararası İnsani Yardım Derneği' olarak kuruldu. Derneğimiz, 2010 yılında da Kamu Yararına Dernek Statüsü'nü aldı.

Kaç farklı ülkede faaliyet gösteriyorsunuz? Yaptığınız faaliyetlerden bahseder misiniz?

Yardımeli Derneği olarak 30 ayrı ülkede faaliyet göstermekteyiz. Gazze, Sudan, Somali, Bangladeş, Moritanya ve Pakistan'da ofislerimiz bulunmaktadır. Türkiye'de 76 ilde temsilciliğimiz yer almaktadır. En büyük projemiz ise kuruluşumuzdan hemen sonra oluşturduğumuz ‘Kardeş Aile ‘projemizdir. Bu projemizde veren elle alan el arasında kardeşlik bağını oluşturmayı amaçladık. 11 ülkede uyguladığımız bir program arasında farklı uygulamalar yer alıyor. Örneğin şu an Gazze'de 2 bin 250 kardeş ailemiz bulunuyor. Pakistan'da 490 kardeş ailemiz var. Türkiye'de ise 76 farklı ilde temsilciliğimiz var. Bir Ankara şubemiz bulunuyor. Bu temsilciliklerimiz arasında 5 ilimizi daha faaliyete geçirdiğimizde 81 ile ulaşmış olacağız. Temsilciliklerimiz, Yardımeli Derneği'nin genel projelerinin organize edildiği alanlardan oluşturulmaktadır.

“KALICI PROJELERİMİZ BULUNUYOR”

Kalıcı projelerimizden biri ‘Sudan Yetim Külliyesi Projesi'.  400 yetimi barındıran, yatılı, yetim çocukların eğitim gördüğü sadece okulun tatil olduğu dönemde çocukların ailelerinin yanına gönderildiği bu proje ile birlikte iyi bir neslin yetişmesi noktasında bir gayretimiz bulunuyor.

Somali Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi kalıcı projelerimizden biridir. Çocukların beslenmesi, çocuk hastalıkları üzerinde yoğun çalışması olan bir hastane, Afrika'nın sayılı hastanelerinden olma özelliği taşımaktadır.

“FAALİYETLERİMİZ BAĞIŞÇILARIMIZIN DESTEĞİ İLE GERÇEKLEŞİYOR”

Bu kalıcı projeler dışında kendi ülkemizde de ihtiyaç sahibi ailelere gerekli olan yardımları gösterme gayreti içerisindeyiz. Türkiye'de 7 il, 7 bölge, 7 okul projemiz var. Yurt dışında su kuyuları projemiz var. Somali'de kuralık baş gösterdiği için 44 su kuyusu açmaya başladık. Toplamda 1000'i aşan su kuyusu açtık. Tüm bu faaliyetlerimiz bağışçılarımızdan aldığımız destekle gerçekleşiyor.

Uluslararası İnsani Yardım Derneği olmanın ne gibi sorumlukları var?

İnsani Yardım Derneği olmak, büyük sorumlulukları beraberinde getiriyor. Örneğin Afrika ve Asya'da zihinsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Umutlarını kaybeden bu kardeşlerimizin geleceğe yönelik beklentilerini yeniden sağlamlaştırmak, geri kazandırmak bizim en büyük görevimiz. Burada İnsani Yardım Derneği olmanın sorumluluk bilinci devreye giriyor.  Sorunları birlikte çözebilmenin bilincinde olmamız gerekiyor. Bu bayrama güzel bir ümmet coğrafyasında giriyoruz diyebilmeyi çok isterdim. Ama maalesef yüzümüzü nereye çevirirsek kan var, gözyaşı var, açlık var, cehalet var... İşte bu noktada, birlikte olmanın bilincinde olmalıyız.

 “BİZ BİR HAYIR VE KARDEŞLİK KÖPRÜSÜYÜZ”

Gönüllülük faaliyetlerinizi nasıl sürdürüyorsunuz? Kaç gönüllü çalışıyor? Bu konuda neler anlatabilirsiniz?

Yardımeli Derneği'nin Türkiye genelinde kırk bini aşkın gönüllüsü var. Yurt dışında da ofislere bağlı gönüllülerimiz var. Gönüllük faaliyetinde bulunup kayıtlı olmayan gönüllülerimiz de var. Gönüllülerimiz arasında her meslek ve yaş grubundan kişiler yer alıyor. ‘Kumbaram İyilik Dolu' programı kapsamında 7-8 yaşlarında da iyilik elçisi gönüllülerimiz var.

Suriyeli okullarda 3 bin 800 öğrencimizin tüm giderlerini Yardımeli Derneği karşılamaktadır. Suriyeli kardeşlerimize bu noktada gıda, giyinme barınma gibi yarımlarımızda bulunuyor. Biz bir hayır ve kardeşlik köprüsüyüz. Bu noktada gönüllülerimizle birlikte kardeşlerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Bu kadar gönüllünün çalıştığı derneğin başkanısınız. Görevinizi nasıl tanımlıyorsunuz?

Görevimi tanımlamaya çalışsam, mazluma mağdura ve muhtaca hizmet eden bir fert ve bunu organize eden bir başkan diyebilirim.

Bağış yapmak isteyen insanlar nasıl yol izlemeli? Buradan nasıl mesaj vermek istersiniz?

Bağış yapmak isteyen kardeşlerimizin bağışları bizim için bir emanettir. Burada emanete sadakat ilkemiz önceliğimizdir. Özellikle bize bağış yapan kardeşimiz bize 3 yoldan bağış yapabiliyor.

 Birincisi Genel merkeze, Ankara Şubemize, Avrupa'daki genel koordinatörlüğümüze ve Türkiye'deki ve Avrupa'daki temsilciliklerimize bizzat giderek yapabilirler.  Örneğin Adıyaman'da biri temsilcimize ulaşmak istiyorsa, Yardımeli Derneği'nin sitesine girip oradaki bütün illerdeki temsilcilerimizin iletişim bilgilerine ulaşabilir.

İkincisi katılım bankalarında hesaplarımız bulunuyor. Bu katılım bankalarının birine giderek burada yapacağı bağışı açıklama bölümünde hangi ülke için yaptığını hangi proje için yaptığını belirtebilir. Örneğin, Somali'deki kadın ve çocuk hastanesi için yaptım, ilaç olarak kullanılsın, hizmet olarak kullanılsın gibi açıklama bölümüne bir şey yazabilir. Bağışlar bu doğrultuda değerlendirilir. Son olarak online bağış yapılabilir.

“BAĞIŞÇILAR BİZİ SORGULASIN”

Bağışlar alındığında bağışçıya bilgilendirme mesajları gider. Burada önemli nokta bağışı yapan kişinin numarasını doğru şekilde ilgili arkadaşlarımıza vermesi gerekmektedir.  Genel merkezlerimizi arayarak da yapılan bağışların durumu hakkında bilgi alabilirler. Başta da söylediğim gibi emanete sadakat ilkemiz çerçevesinde yapılan bağışlara sahip çıkmaz bizim görevimizdir. Bu nedenle bağış yapan kardeşlerimiz bizi sorgulasın. Eğer bir yanlış ve eksiklikler olursa düzeltelim.

Önümüzdeki kurban bayramı kapsamında ne gibi faaliyetleriniz olacak? Nelere dikkat ediyorsunuz?

Bu yıl Kurban Bayramı'nda 38 ülkede, 55 ayrı bölgede olacağız. Yurt içi ve yurt dışı tüm merkezlerimizde büyük bir hazırlık sürecindeyiz. ‘Kurbanlarımızla Kardeşlerimize Gidiyoruz' temamızla hareket ediyoruz. Kardeşlik vurgusu bizim için her zaman çok önemli. Her yıl kurban kesilen ülkelerin listesine yenisini eklemeye gayret ediyoruz. Bu yıl Eritre ve Senagal'i listeye ekledik. Türkiye'de Suriye sınırında komşu olan illerimize ve Güneydoğu illerimize ağırlık vereceğiz. Urfa, Kilis ve Hatay bu illerimiz arasında yer alıyor. Kudüs ve Gazze'de de farklı coğrafyalarda kurban keseceğiz

“EKİBİN BİLİNÇLİ OLMASI ÖNEMLİ”

Kurban kesimlerinde görev alacak ekibin belirlenmesi sürecinde de bazı kriterlere dikkat ediyoruz. Dil bilen kişileri seçmeye çalışıyoruz. Genç nüfusa ağırlık vermeye çalışıyoruz. Ekibimizde gönüllü üyelerimiz de yer alıyor. 150'ye yakın gönüllü ekibimiz var.

Her yıl daha fazla sayıda kurban kesmeye gayret ediyoruz. Kurban kesiminde görev alacak arkadaşlarımıza dikkatli olması konularında uyarıyoruz. Kesilen kurbanın adil şekilde dağılım konusu çok önemli, bu nedenle et dağıtılan ailelerdeki kişi sayısına dikkat etmeye özen gösteriyoruz.

THY İNDİRİM YAPMALI

Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, milletvekillerimize seslenmek istiyorum. Derneğimize vekâlet versinler. Güvenirlilik konusunda bu nokta çok önemli. Hem bizi hem de bu organizasyonda bulunanları motive eder. Diğer insanların bağış yapma konusunda önem taşımaktadır. Türk hava Yolları'da uçak bilet fiyatları konusunda da indirim yönünden yardım bekliyoruz. Bayram bulacağımız noktalardaki uçak biletlerine yapacakları indirim çok iyi olacaktır.

 

SON VİDEO HABER

Polis memuru, ölümüne neden olduğu gencin ailesinden af diledi

Haber Ara