Dolar

32,3452

Euro

35,1179

Altın

2.304,07

Bist

9.079,97

Muhammed Ali'nin cenazesinde haham Türkiye'yi eleştirdi

ABD'nin en tanınan Hahamlarından Michael Lerner, Muhammed Ali'nin cenaze töreninde yaptığı konuşmada 'Türkiye'nin liderlerine söyleyin, Kürtleri öldürmeyi bıraksın' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-11 11:12:51

Muhammed Ali'nin cenazesinde haham Türkiye'yi eleştirdi

Lerner konuşmasında, törene Amerikalı Musevileri temsil etmek için katıldığını belirttikten sonra, "Amerikalı Museviler, Afrika asıllı Amerikalıların mücadelesinde büyük bir dayanışma rolü oynadı. Bugün de hem bu ülkede hem de dünya çapında Müslüman toplumu ile dayanışma içindeyiz. Politikacıların yada başka birilerinin Müslümanları aşağılamasına yada bazı (teröristler) yüzünden bütün Müslümanları suçlamasına izin vermeyeceğiz" dedi. Lerner'ın bu sözleri salonda bulunanlar tarafından ayakta alkışlandı.

ABD'de yaşayan Musevilere yönelik yayın yapan Tikkun adlı derginin editörlüğünü de yapan Lerner, konuşmasında, İsrail'in Filistinlilere karşı uyguladığı baskı politikasına son verdirmek için ABD'nin İsrail'e baskı yapması çağrısı yaptıklarını da belirterek, "Hepimiz, Tanrı'nın suretleriyiz, herkes eşit değerde" dedi.

"ALİ, BÜTÜN RİSKLERİ ALARAK KİŞİSEL KAHRAMANLIK YAPTI"

Geçmişte Muhammed Ali ile kişisel ilişkisi olduğunu, Vietnam Savaşı'na Muhammed Ali ile birlikte karşı çıktıklarını anlatan Lerner, spor kahramanlığının gelip geçici, kişisel kahramanlıkların kalıcı olduğunu belirtti. Lerner, konuşmasında, Ali'nin, bütün riskleri alarak kişisel kahramanlık yaptığını söyledi. Boks sporunu umursamayan Amerikalıların, Muhammed Ali'yi umursadıklarını ve önemsediklerini belirten Lerner, "Çünkü kendisi yakaladığı onuru ve ünü yitirmeyi göze alabildi, inançlarını, doğruları söylemeyi göze alabildi" diye konuştu.

TÜRKİYE HAKKINDA AĞIR SÖZLER

Konuşmasına gelir adaleti, ABD'deki ırkçı yaklaşımlar ve siyasi içerikleri de katan Lerner, Türkiye'ye yönelik ise ağır ifadeler kullandı. Lerner şöyle dedi:

"Seçimle işbaşına gelen yetkililere işkenceye son vermelerini söyleyin. Bu ülkede 2008'de ekonomik kriz yaratan bankalara ve büyük şirketlere, gelir dağıtımı adaleti istediğinizi söyleyin. Şiddet kullanan politikacılara 'Dur' deyin, savaşlara 'Dur' deyin. Türkiye'nin liderlerine Kürtleri öldürmeyi bırakmalarını söyleyin. İsrail Başbakanı Netanyahu'ya, iç güvenliği sağlamanın yolunun Batı Şeria'yı işgal etmeyi bırakmak, Filistin devletinin kurulmasına yardımcı olmaktan geçtiğini söyleyin."

Lerner'ın konuşması, cenaze ve anma törenine siyaseti karıştırdığı gerekçesiyle sosyal medyada eleştirilere yol açtı.

Haber Ara