Dolar

32,5626

Euro

34,9365

Altın

2.444,38

Bist

9.716,77

Hatay Valisi'nden Türkmen açıklaması

Hatay Valisi Ercan Topaca, Türkiye'ye gelmesi beklenen Suriye'deki Türkmenlerin sayısının bahsedilen 80-100 bin gibi rakamların çok altında olduğunu söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-22 22:35:39

Hatay Valisi'nden Türkmen açıklaması

Hatay Valisi Ercan Topaca, ''Basında zaman zaman 80-100 binleri ifade eden kişinin geldiğini söyleyen yanlış bilgiler dolaşıyor. Orada toplam olarak 15 bin civarında Türkmen, 20 bin civarında da Arap kökenli insanın yaşadığını biliyoruz. Hepsi bizim tarafa geldiği takdirde yaklaşık 30 bin civarında insanın göç edeceğini düşünüyoruz" dedi.

Topaca, Valilik binasında düzenlediği basın toplantısında, son üç günde Arfalı İnsani Yardım bölgesinde oluşturulan çadırkente Bayırbucak Türkmen bölgesinden 400 aile ve bin 700 kişi civarında bir intikal olduğunu belirtti.

Bölgedeki çatışmaların Kızıldağ mevkisinde yoğunlaştığını ifade eden Topaca, şunları söyledi:

"O bölgede 15 köy var. Oralardan henüz yoğun bir hareket olmadığını görüyoruz. Basında zaman zaman 80-100 binleri ifade eden kişinin geldiğini söyleyen yanlış bilgiler dolaşıyor. Orada toplam olarak 15 bin civarında Türkmen, 20 bin civarında da Arap kökenli insanın yaşadığını biliyoruz. Hepsi bizim tarafa geldiği takdirde yaklaşık 30 bin civarında insanın göç edeceğini düşünüyoruz. Bunların zaten bir kısmı önceden Yayladağı ilçemize gelmiş durumda, bir kısmı da Yamadı köyünün oraya yerleşmiş durumdalar. Oralara da son 3 gün içinde bin 700, daha önceden de 2 bin 500 civarında olduğunu düşündüğümüz insan var. Dolayısıyla oradan gelecek göçün maksimum 15-20 binlerde olacağını düşünüyoruz. Bu yönde de tedbirlerimiz var."

Topaca, Yayladağı Güveççi bölgesinde çadırkent hazırlıklarının başladığını, birkaç gün içerisinde tamamlanacağını belirtti.

Hükümetin kararı doğrultusunda Suriye'den Türkiye'ye gelmek isteyen herkesi aldıklarını aktaran Topaca, ''Ancak bir kısım insanlar sınırın öteki tarafında kalmayı tercih ediyorlar. Gelmek istedikleri takdirde sınır açık herhangi bir sınırlamamız yok'' dedi.

Bir gazetecinin "Bayırbucak Türkmen bölgesindeki çatışmalarda Türkiye sınırlarına düşen herhangi bir bombanın olup olmadığı" sorusu üzerine Vali Topaca, ''Şu an itibarıyla Türkiye tarafına bana intikal eden bilgi yok ancak sınırımıza çok yakın mesafelerde patlamalar olmakla birlikte Türkiye tarafına herhangi bir bombanın veya patlayıcı maddenin geldiğine dair bir bilgi yok. Zaten o tür bir şey olduğu takdirde devletimizin angajman kuralları gereği anında karşılık veriliyor'' diye konuştu.

Topaca, son üç günde Suriye'nin Yamadı Köyündeki çadırkentte gelen Türkmenlere bin 15 çadır, 4 bin 200 battaniye, 910 yatak, 1 tır dolusu değişik ebatlarda çocuk giysisi, 500 serum ve muhtelif ilaç, 12 bin 200 ekmek, 23 bin 300 paket konserve, 2 bin hijyen kiti, 2 bin 728 bebek mama paketi ve bin bebek hijyen kitinin ulaştırıldığını, Türkmenler ile yapılan görüşmelerde yiyecek, içecek, battaniye ve çadır gibi konularda herhangi bir ihtiyaçlarının olmadığının kendilerine aktarıldığını belirtti.

Topaca, bölgedeki çatışmalar dolayısıyla Yayladağı ve Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan son üç günde 28 yaralının Türkiye'ye intikal ettiğini, yaralılardan birinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Haber Ara