Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Gazze eylemcilerine ölümüne gözaltı!

New York'taki Columbia Üniversitesi'ndeki tutuklamaların ülke çapında öğrenci eylemleri dalgasını tetiklediği geçen Perşembe gününden bu yana ülke çapında 400'den fazla gösterici polis tarafından gözaltına alındı.

1 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-25 20:25:16

Göstericilerin perşembe sabahı çadır kurmasının ardından polis memurları, Atlanta'daki Emory Üniversitesi'nin normalde sakin olan kampüsüne akın etti. Bu hafta Amerikan kampüslerine yayılan Filistin yanlısı protesto hareketleri dünyanın gündemine oturdu.

Emory'deki göstericiler çığlık atarken, polisler protestocularla yerde boğuştu.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, Atlanta'da siyahi bir öğrenciyi 3 polis,n yere yatırıp etkisiz hale getirmesi, ters kelepçe yapıp, bir de şok tabancası kullanması tepkilere neden oldu.

Yetkililer Atlanta'da kaç kişinin tutuklandığını hemen açıklamadı ancak New York'taki Columbia Üniversitesi'nde 100'den fazla protestocunun tutuklandığı 18 Nisan'dan bu yana ülke genelinde öğrenci protestolarında 400'den fazla eylemci polis tarafından gözaltına alındı.

Boston polisi, Los Angeles polisinin Güney Kaliforniya Üniversitesi kampüsünde dağılmayı reddeden 93 kişiyi tutuklamasından sadece birkaç saat sonra, dün geç saatlerde Emerson College'da 108 protestocuyu tutukladı. Dün erken saatlerde, çoğu çevik kuvvet teçhizatlı ve bazıları at sırtında olan düzinelerce polis memuru, Austin'deki Texas Üniversitesi'nde 57 kişiyi tutukladı. Her iki olayda da tutuklanan göstericilerden kaçının öğrenci olduğu belli değil.

Ülkede yeni protestolar patlamaya devam ediyor ve bir avuç önde gelen üniversitenin çok ötesine yayılıyor.

Emory'de göstericiler, polisi protestoları dağıtmak için biber gazı veya göz yaşartıcı gaz kullanmakla suçladı. Üniversite iddialar hakkında hemen yorum yapmadı ancak sözcü Laura Diamond, protestocuların "öğrencilerimiz dersleri bitirip finallere hazırlanırken üniversitemizi rahatsız etmeye çalışan aktivistler" olduğunu söyledi.

Diamond, üniversitenin "kampüsümüzde vandalizme veya diğer suç faaliyetlerine tolerans göstermediğini" ekledi.

Üniversiteler olayları bastırmaya çabalarken, dün Columbia'ya yaptığı ziyarette Beyaz Saray'dan harekete geçmesini isteyen ve askeri güç kullanılmasını düşünmesi gerektiğini söyleyen Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson da dahil olmak üzere bazı siyasetçiler daha güçlü önlemler alınması yönünde çağrıda bulundu.

Gösterileri Yahudi karşıtı olarak nitelendiren milletvekillerinin, bağışçıların ve mezunların baskısı nedeniyle üniversiteler polisi görevlendirdi ve öğrencileri uzaklaştırdı.

Pek çok öğrenci aktivisti, diğer kampüslerdeki büyük ölçüde barışçıl protestolara yönelik kısıtlamalardan ve üniversitelerin, protestocuların Filistinlilere karşı silah kullandığını söylediği İsrail bağlantılı şirketlerle olan mali bağlarına tepkili olduklarını söylüyor.

Üniversitenin öğrencilerin disiplin cezalarıyla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunmasına rağmen yaklaşık 100 gösterici dün gece Harvard'da çadır kurmuştu.

NYT

Haber Ara