Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

64. Hükümet Programı TBMM'de

64. Hükümet Programı TBMM'de

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-25 19:15:24

64. Hükümet Programı TBMM'de
64. Hükümet Programı'nda, "Aile Sağlığı Merkezlerinde yeniden yapılanmaya gidilerek, koruyucu sağlık hizmetleri yanında, aile hekimliği, tedavi hizmetleri, evde sağlık ve 112 acil sağlık hizmetleri bütüncül bir anlayış ile ele alınarak yeni bir yapı kurulacak" denildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından TBMM'ye sunulan 64. hükümet programının "İnsani Kalkınma ve Nitelikli Toplum" başlığında "Sağlıklı Nesiller", "Kültür ve Sanat" ve "Spor" alt başlıklarıyla politika hedeflerine yer verildi.

AK Parti iktidarlarında fiziken ve ruhen sağlıklı nesillerin yetişmesinin öncelikli ele alındığına işaret edilen programda, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinin, aynı zamanda kalkınmada beşeri sermayenin oluşumu için de bir gereklilik olarak görüldüğü belirtildi.

Sağlık alanında hizmet standardının sürdürülebilirliğini sağlamak, yeni reformlarla hizmet kalitesini artırmak ve başta yoksul kesimler olmak üzere hizmeti vatandaşların ayağına götürmenin temel amaç olduğu ifade edilerek bu amaç doğrultusunda sağlık alanındaki insan kaynağının ve hizmetlerin kalitesini sürekli artırmanın hedeflendiği vurgulandı.

64. Hükümet döneminde temel sağlık hizmetlerini geliştirirken, koruyucu sağlık hizmetlerine daha fazla önem verileceğine işaret edilen programda, sağlıkta küresel bir marka haline gelen Türkiye'nin gelecek dönemde sağlık turizmi alanında dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girmesinin hedeflendiğine dikkat çekildi.

-"Hedefimiz, ülkemizi sağlık alanında bölgemizin öncü ülkesi yapmak"

Tıbbi teknolojide, ilaç, kozmetik endüstrisi ve sağlık turizminde kapasitenin artırılmasının, yeni projelerin temel motivasyonunu oluşturacağının vurgulandığı programda, şu ifadelere yer verildi:

"Hedefimiz, ülkemizi sağlık alanında bölgemizin öncü ülkesi yapmaktır. Sağlık politikalarımızın en temel önceliklerinden biri de 'Sağlıklı Yaşam Kültürü'nün oluşturulmasıdır. Sağlık okuryazarlığının geliştirilmesine yönelik uygulamalarımız, bu amacın hayata geçirilmesinde en etkili ve kapsayıcı politika aracımız olacaktır. Aile Sağlığı Merkezlerinde yeniden yapılanmaya gidilerek koruyucu sağlık hizmetleri yanında, aile hekimliği, tedavi hizmetleri, evde sağlık ve 112 acil sağlık hizmetleri bütüncül bir anlayış ile ele alınarak yeni bir yapı kurulacaktır. Birinci basamak ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin entegrasyonu sağlanacaktır. Uluslararası deneyimler de dikkate alınarak şehir hastanelerinin yönetim dinamiklerinin işlevsel bir şekilde tesis edilmesini sağlayacağız."

Önümüzdeki dönemde hastanelerdeki nitelikli yatak oranının daha da artırılacağı belirtilen programda, "Koruyucu hekimliği yaygınlaştıracağız ve sağlıklı yaşam kültürünü teşvik edeceğiz. Bilgi ve iletişim teknolojileri destekli entegre uzaktan sağlık ve bakım uygulamalarını yaygınlaştıracağız. Evde sağlık hizmetlerini geliştireceğiz. Ağız ve diş sağlığının düzenli kontrollerle takip edilmesini sağlayacağız" görüşü yer aldı.

- "Kendi aşımızı üreteceğiz"

Biyoteknolojik ürünlerde yerli üretimin artırılacağı ve yerli plazma ürünlerinin üretileceği aktarılan programda şu bilgilere yer verildi:

"Ülkemizi bu teknolojiyi üretebilen ve kullanabilen sayılı ülkelerden biri haline getireceğiz. Kişiye özel kanser tedavisini öngören 'ONCOGEN' projemizi hayata geçireceğiz. Milli aşı projemiz ile kendi aşımızı üreteceğiz. Kamu-Özel Ortaklığı modeli ile başlatmış olduğumuz şehir hastaneleri projelerini tamamlayacağız. Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü ile ülkemizde sağlık alanında biyoeşdeğer ilaçların geliştirilmesini sağlayacağız."

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Projesi kapsamında, sağlık sisteminde rol model uygulamaları hedefleyen bir ülke olarak çalışmaların bir üniversite çatısı altında yapılanmasına önem verildiğinin vurgulandığı hükümet programında, "Sağlıklı Yaşam ve Hareketlilik Öncelikli Dönüşüm Programı"yla tütün kullanımı, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı ile etkin mücadelenin yanı sıra sağlıklı beslenme, hareketli yaşam, gıda güvenilirliği ve ruh sağlığının geliştirilmesinin de hedeflendiği aktarıldı.

- "Tarihiyle barışık sanat insanlarının yetişmesi sağlanacak"

Hükümet Programı'nda, kadim kültürün temel anlayış ve değerlerine dayalı zenginliğinden beslenen, onu zaman ve mekan bağlamında geliştiren bir bakış açısıyla diğer medeniyet ve kültür birikimlerine de açık bir kültür ve sanat yaklaşımının hakim kılınacağı bildirildi.

Farklı kültürler ve medeniyetlerle yoğun bir etkileşim içerisinde kültürel ve sanatsal ürünlerin en özgür şekilde ortaya konulması için gerekli fiziksel ve entelektüel altyapıyı güçlendirmeye devam edileceği belirtilen programda, medeniyet, kültür ve sanat değerlerin muhafaza edilerek gelecek nesillere kaliteli bir biçimde aktarılmasının hedeflendiği ifade edildi.

64. Hükümet döneminde kültür ve sanat alanının idari örgütlenmesini yeniden ele alınacağına işaret edilerek kültürün esas olarak sivil toplum inisiyatifinden beslendiğinin ve yeniden üretildiğinin bilincinde olarak, sivil toplumun kültür ve sanat faaliyetlerine aktif olarak katılabileceği mekanizmaların arttırılacağı vurgulandı.

Programda, "2023 ve ötesini hedeflerken dünyayı tanımış, Türkiye'nin meselelerine vakıf, kendi toplumu ve tarihiyle barışık kültür ve sanat insanlarının yetişmesini sağlayacağız. Kültür ve sanat eserlerinin özgürce üretilmelerinin önünü açacak hukuki altyapıyı geliştireceğiz. Fikri mülkiyet haklarının kurumsallaşmasına yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz" değerlendirmesi yapıldı.

- Yerli üretim teşvik edilecek

Vakıf geleneğinin geliştirilerek yaygınlaştırılacağı vurgulanan programda, şu ifadelere yer verildi:

"Dilimizin medeniyetimizle uyumlu bir şekilde geliştirilmesini sağlayacağız. Türkçe'nin, Birleşmiş Milletlerin resmi dilleri arasına girmesi için girişimlerimiz artarak devam edecektir. Farklı kültürlerin temel düşünce ve bilim eserlerinin Türkçe'ye çevirisini ve uzaktan eğitim yolu ile yabancılara Türkçe öğretimini sağlayacağız. Yunus Emre Enstitüsü'nün yurt dışındaki merkezlerinde yürüttüğü Türk dilinin eğitim ve öğretiminin yanı sıra kültürel ve sanatsal faaliyetlerini aktif bir biçimde sürdüreceğiz ve bilimsel araştırmalara verdiği desteği artıracağız. Tarihimizin önemli şahsiyetleri ve olayları ile masal kahramanlarının belgesel, dizi ve çizgi filmlere dönüştürülerek tanıtımının yapılmasını destekleyeceğiz."

Çocukların sevebilecekleri ve sorumlu birer birey olarak yetişmelerini sağlayacak içeriğe sahip bilgisayar oyunlarının ve animasyonların üretilmesinin yanı sıra tiyatro, sinema, opera, bale ve müzik alanlarında yerli üretimin evrensel standartlarda teşvik edileceği vurgulanan programda, ihtiyaç duyulan şehirlerde belediye, sivil toplum kuruluşu ve özel girişimcilerin kurduğu tiyatro ve sinemalara da destek verileceği belirtildi.

Yeni dönemde Türk film endüstrisinin dünyada sayılı endüstriler arasına girmesini sağlayacak tedbirlerin alınacağına işaret edilerek yapımı Türkiye'de gerçekleştirilecek yabancı filmlerin de destekleneceği bildirildi.

- Sahaflara mekan desteği verilecek

Şehirlerin kültür ekonomisine yönelik strateji ve projelerinin de destekleneceği belirtilen programda şehirlerde AVM benzeri ticari faaliyet alanlarında kültürel faaliyet alanlarının oluşturulmasının teşvik edileceği aktarıldı.

Kitap merkezleri, kitapçılar çarşısı ve sahaflara mekan desteği sağlanacağı ifade edilen programda şu değerlendirmeler yer aldı:

"Şehirlerimizin, kültür ve sanat varlıklarımızın ve toplum kesimlerinin zaman içindeki değişimlerini izleyecek şekilde 'Dijital Fotoğraf Arşivleri' oluşturacağız. İlk, orta ve yükseköğretimde sanat ve estetik duygusunu geliştirici müfredatın oluşturularak, uygulanmasını sağlayacağız. Çağdaş kütüphanecilik anlayışı çerçevesinde kullanıcı odaklı, nitelikli kütüphanecilik hizmetlerinin verilebileceği özelliklere sahip yeni kütüphaneleri hizmete açmaya devam edeceğiz. Cami, kütüphane, medrese, saray, tarihi kamu binaları gibi bütün kültür varlıklarımızın mimari çizimleri ve projelerinin oluşturulmasını ve eserlerin hasar görmesi durumunda tekrar inşa edilecek şekilde bu tasarım ve projelerin arşivlenmesini sağlayacağız. Restorasyon Teknikleri Araştırma ve Uygulama Merkezi kurarak, bu alanda uluslararası standartlarda altyapımızı geliştirecek, yurt içi ve yurt dışı çalışmalarımızda kaliteyi artıracağız."

Özel şahıs müzelerinin teşvik edileceği, tüm kentlerde şehir müzelerinin kurulumunun tamamlanacağı, seçilecek şehirlerde ulusal düzeyde doğa tarihi, modern sanatlar, İslam sanatları, mimari, tarihi halk kahramanları gibi tematik müzelerin kurulmasının sağlanacağı ifade edilen programda, "İş dünyasının kültür ve sanata daha fazla bütçe ayırmasını özendireceğiz. Geleneksel ve çağdaş sanatçılarımızın envanterinin çıkarılması, eserlerinin bir program dahilinde toplanması ve bu eserlerin sergilendiği müzelerin oluşturulmasını sağlayacağız. Ankara ve İstanbul'da ulusal müze komplekslerinin kurulmasını ve depolarda kalan bütün değerli eserlerin sergilenmesini sağlayacağız. Milli arşivimizin bütün belgeleriyle düzenlenerek elektronik ortamda araştırmacıların hizmetine sunulmasını sağlayacağız" denildi.

- "Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezlerinin sayısını artıracağız"

Spor konusundaki hedeflerin yer aldığı bölümde ise toplumda spor yapma kültürünün yerleştirilmesinin, spor hizmetlerinin kalitesi ve çeşitliliğinin artırılarak sporun geniş kitlelere yaygınlaştırılmasının ve sporun her dalında daha fazla iş ve gelir imkanlarının oluşturulmasının hedeflendiği belirtildi.

Spor alanında insan kaynağına ve altyapıya yatırım yapılmaya devam edileceğine işaret edilen programda, şunlar kaydedildi:

"Geliştireceğimiz spor altyapısı ve spor yapma kültürü ile uluslararası etkinliklerde daha başarılı sonuçlara imza atılmasını hedeflemekteyiz. Yeni dönemde sporcu sayımızın ve sportif niteliklerimizin artırılması birinci önceliğimiz olacaktır. İllerimizde yer alan spor tesislerinin eğitim kurumlarıyla entegrasyonuna yönelik çalışmalar yapılacaktır. Eğitimin her kademesinde spor eğitimini çeşitlendirecek, okullarda modüler bir anlayış içerisinde farklı spor branşlarının icrasına imkan verecek fiziki ve beşeri altyapıyı güçlendireceğiz. Yaşam alanlarına yakın uygun yerlerde çok amaçlı, uygun maliyetli spor tesisi projelerini hayata geçireceğiz. Uluslararası düzeyde başarılı sporcular yetiştirebilmek için sporcu seçme ve yönlendirme sistemlerini geliştireceğiz, uygun fiziksel altyapıyı oluşturacak ve yeterli donanıma sahip antrenör desteği sağlayacağız. Ülkemizdeki 40'ın üzerindeki 'Sporcu Kamp Eğitim Merkezleri'nde, ulusal ve uluslararası müsabakalarda ülkemizi temsil edebilecek sporcular yetişmesini sağlayacağız. Asgari 30 ilde, yetenekli ve başarılı sporcularımızın yetiştirilmesini sağladığımız 'Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri'nin sayısını artıracağız."

Programda, bölgesel kalkınma perspektifi dikkate alınarak spor turizmini geliştirme konusunda yeni adımlar atılacağı, yerel yönetimlerin spor alanındaki sorumluluklarının arttırılacağı da bildirildi.

Haber Ara