Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Barzani'ye operasyon planı, Irak ordusu kuzeyden girecek

Erdoğan’ın İran ziyaret sonrası harekât başlıyor. Irak ordusu 13 bin askerle Barzani bölgesine girecek. Irak, Habur’u alınca PKK’nın Irak’a geçiş hattı da kapanacak.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-02 13:00:55

Barzani'ye operasyon planı, Irak ordusu kuzeyden girecek

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, Kürt yönetiminin referandum kararını açıklaması ile birlikte 7 aşamalı izolasyon süreci 12 Ekim tarihi itibari ile ikinci aşamaya girecek. İlk aşamada siyasi ve enerji alanında gerekli tepkilerini ortaya koyan Ankara, ikinci aşamada ise bölgedeki ticari dengeleri değiştirecek hamleler atamaya hazırlanıyor. Özellikle Mersin limanını merkez alan ve Erbil Dohuk hattına uzanan ticari hatta musluğun başındaki bazı şirketlere yönelik yaptırımların başlatılması planlanıyor.

13 BİN ASKERİN KATILMASI BEKLENİYOR

Irak ordusunun kuzeyden ve güneyden toplamda 13 bin askerle operasyona katılması bekleniyor. 12 Ekim'den sonra başlatılması planlanan operasyona göre TSK, operasyonun ilk aşamasında Irak sınırlarının içine girmeyecek. Irak anayasasına göre Fish Habur bölgesi ve devamındaki bölgeler 140 madde uyarınca tartışmalı bölgeler ve Irak'ın kontrolü sağlaması gereken alanlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran temaslarının ardından Irak ordusunun Silopi sınırından Fish Habur sınır hattından ve İran'ın Hacı Umran bölgesinden hareket ederek Kürt yönetiminin kontrolündeki alanlardan girip yeni geçiş güzergâhları kuracağı öğrenildi. Fish Habur'un alınması durumunda PKK'nın Irak-Suriye hattında geçişler için kullandığı Simelka kapısı da kapatılacak. Böylece Ankara, askerî, hukuki ve siyasi olarak Erbil ile karşı karşıya gelmeden artık Bağdat ile ilişkileri şekillendirecek. Kürt yönetiminin geri adım atmaması durumunda Ankara, diplomatik ilişkileri de askıya almayı planlıyor.

Bölgedeki askerî kaynaklar, Kerkük hariç 41 bin Peşmerge'nin ağır silahlarla Irak askerlerini 12 hareket noktasında bekleyeceği öğrenildi.
Operasyonun ardından bölgede Türk ticari mallarına yönelik veya Türk vatandaşlarının güvenliğini sağlamak üzere Simelka Fish Habur hattında bir askerî üssün kurulması gündemde yer alıyor. Başika Askerî Üssü de güvenlik amacı ile bu süreçte aktif kullanılacak.

SINIRLARA SEVKİYAT SÜRÜYOR

Suriye sınırındaki birliklere takviye amaçlı gönderilen zırhlı personel taşıyıcılar ile askeri araçlar, Hatay'ın Reyhanlı ilçesine ulaştı. Çeşitli birliklerden gönderilen zırhlı personel taşıyıcılar ile askeri araçların bulunduğu konvoy, ilçeye varmalarının ardından Suriye sınır hattı istikametine doğru hareket etti. Güvenlik önlemleri eşliğinde ilerleyen askeri araçların, sınırdaki askeri birliklere takviye amaçlı gönderildiği öğrenildi.

Haber Ara