Dolar

32,5246

Euro

34,9220

Altın

2.434,05

Bist

9.716,77

Dünya Kız Çocukları Günü nedir?

Türkiye, Kanada ve Peru’nun önerileri bu günün şekillenmesinde önemli bir etken oldu

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-11 13:18:18

Dünya Kız Çocukları Günü nedir?

11 Ekim Günü Birleşmiş Milletlere üye ülkeler tarafından alınan kararla 2012 yılından itibaren “11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü” olarak kutlanıyor.

Sivil toplum örgütleri başta olmak üzere sosyal ve kültürel açılımlarla bu günde etkinlikler ve konferanslar tertiplenmekte.

Bugün dünyanın dört bir yanında cinsiyetinden dolayı ayrımcılığa, tacize, tecavüze maruz kalan kız çocuklarının yaşam koşullarını iyileştirmek adına farkındalık yaratmak ana amaç.

Türkiye süreçte  etkin rol aldı

Bu günün kutlanmasına yönelik süreçte  Türkiye, Kanada ve Peru'nun önerileri önemli bir etken oldu.

Karala birlikte  “Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedeflerine” ulaşılması ve kız çocuklarının kendilerini etkileyecek kararların alınmasına katılımı açısından kız çocuklarının desteklenmesinin, güçlendirilmesinin ve onlara yatırım yapılmasının son derece önemli olduğu, ayrıca bunun başarılmasının kız çocuklarına karşı ayrımcılık ve şiddeti önleyeceği, onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlayacağı belirtilmiştir. Ayrıca kararda, kız çocuklarının güçlendirilmesinde ailelere ve toplumlara büyük rol düştüğü de vurgulanıyor

Eğitim hakkı, beslenme, yasal haklar, kadına yönelik şiddet ve zorla evlilik konuları da Dünya Kız Çocukları Günü kapsamında gündeme taşınırken sosyal sorumluluk projelerinin şekillenmesinde de bu beklentiler ağırlık teşkil ediyor.

Haber Ara