Dolar

32,2669

Euro

35,0660

Altın

2.475,31

Bist

10.483,60

'Suriye'de kimyasal silah kullanımı' haberinde Erdoğan'ın fotoğrafını kullandılar

Amerikan Washington Post gazetesi 20 Mart tarihinde 'Suriye'de kimyasal silah kullanımı' konulu bir haberde kasıtlı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan fotoğrafı kullanıldı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-22 15:12:15

'Suriye'de kimyasal silah kullanımı' haberinde Erdoğan'ın fotoğrafını kullandılar

The Washington Post gazetesi 20 Mart tarihinde Suriye ve kimyasal silah kullanımı odaklı bir haberinde fotoğraf olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM'de çekilmiş bir fotoğrafına manşetten yer verdi.

TIMETURK | ÇEVİRİ

Gazetenin Associated Press kaynaklarına dayandırarak kronolojik bir metin halinde hazırladığı haberde Suriye'de yaşanan çatışmalara yerel saatleriyle yer verdi. Uzun bir metinden oluşan haberde Doğu Guta, Şam, Afrin gibi yerlerde "Suriye rejim güçleri, Türkiye, Kürt militanlar (PYD) ve muhalif güçlerin" çatışmalarda rolünün olduğu belirtilirken, diplomatik alanda ve sahada gelişen olaylar sıralandı.

AHMET ÜZÜMCÜ'NÜN GÖRÜŞLERİNE YER VERİLDİ

Haberin bir bölümünde ise Afrin'de kimyasal silah kullanımıyla ilgili bilgiler sunuldu. “Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü” Genel Direktörü Ahmet Üzümcü'nün ifadelerine yer verildi.

Hafta sonu Türk askerleri ve müttefiki Suriyeli kuvvetler tarafından Kürt savaşçılardan ele geçirilen Afrin'de kimyasal silah kullanımı" yaşandığının belirtildiği haberde Üzümcü, “Araştırmayı sürdürmek için güvenilir bir bilgi bulamadığını” ifade etti.

FOTOĞRAF TERCİHİ “ALAKASIZ VE HEDEF GÖSTERİCİ” BULUNDU

Haberde asıl sorun ise resmi ağızlara dayanılarak hazırlanan metin değil kullanılan fotoğrafın kendisiydi. Çünkü birçok taraftan bahsedilen metinde manşetten ve büyük bir şekilde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafı kullanıldı. Fotoğrafın bu şekilde kullanılması ise haberi okuyanlarda "kimyasal silahı Türkiye'nin kullandığı" yönünde bir algı oluşturabileceği değerlendiresiyle eleştirildi.

Başlığı "Birleşmiş Milletler, Suriye'deki kimyasal silah kullanımını kınadı" olan haberde başlığın hemen altında Erdoğan'ın fotoğrafının kullanılması kasıtlı olarak yorumlandı.

Haber, halen bu hali ile yayında:

88_9

Habere ulaşmak için: https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/the-latest-turkeys-erdogan-criticizes-us-over-syrian-kurds/2018/03/20/00461b42-2c28-11e8-8dc9-3b51e028b845_story.html?utm_term=.ac54ec62d12a

Haber Ara