Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Rus Gazeteci Arkady Babchenko Kiev'de öldürüldü

Avrupa'da yaşanan gazeteci cinayetlerine bir yenisi daha eklendi. Bu kez Rus Gazeteci Arkady Babchenko Ukrayna Kiev’de evinin yakınında vurularak öldürüldü.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-30 09:11:22

Rus Gazeteci Arkady Babchenko Kiev'de öldürüldü

TIMETURK - ÇEVİRİ

BBC'nin haberine göre 41 yaşındaki Babchenko, kapısının önünde ve eşi yanındayken kanlar içinde bulundu ve taşındığı ambulansta hayatını kaybetti.

Putin eleştirileriyle bilinen gazeteci, 2016 yılında bir Rus askeri uçağının düşmesiyle ilgili yaptığı haberin ardından ölüm tehditleri aldığını söyleyerek Rusya'yı terk etmişti.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yaşamaya başlayan eski savaş muhabiri Ukrayna'nın ATR TV'sinde sunuculuk yapmaya başlamıştı.

RUSYA'YA “SALDIRGAN” DEMİŞTİ

Ukrayna polisinden Yaroslav Trakalo Babchenko'nun ölümünü doğrularken sırtından birkaç kez vurulduğu ifade edildi. Kiev Polis Şefi Andriy Kryshchenko yerel medyay verdiği demeçte Babchenko'nun “mesleki faaliyeteleri” nedeniyle öldürüldüğünden şüphelendiklerini belirtti. Soruşturma ise halen devam ediyor.

Kremlin'in tanınmış eleştirmenlerinden olan gazeteci Babchenko muhalefet tarafından 2012'de gerçekleştirilen ve resmi olmayan seçimlere katılmış, Rusya'nın Suriye ve Doğu Ukrayna'daki faaliyetelerini eleştirmişti.

2016 Aralık ayında Rusça olarak yaptığı bir Facebook paylaşımında Suriye'ye Kızıl Ordu korosunu taşıyan Tu-154 taşıma uçağının Karadeniz'e düşmesinden bahsetmişti.

Paylaşımında Rusya'yı “saldırgan” olarak niteleyen Babchenko Rus devletinden ölüm tehditleri almış Guardian'a yazdığı bir yazıda bu nedenle ve “kendisini güvenli hissetmediği bir ülkeden” ayrılmak zorunda kalmıştı.

SALDIRIYA UĞRAYANLAR KREMLİN KARŞITLARI

Moskova'da hukuk öğrencisi iken Rus ordusuna askere çağrılan gazteeci, 1994-2000 yılları arasındaki Çeçen savaşlarında görev aldı.

Savaş anılarını yazdığı “One Soldier's War”, “Bir Askerin Savaşı” adlı kitabında her iki taraftan binlerce insanın öldüğü savaştan bahsetti.

Sonrasında gazeteciliğe geçen Babchenko birçok yayın organında çalışarak BBC'ye de 2014 yılında Ukrayna'nın doğusunda düşürülen bir savaş uçağıyla ilgili bölgeden haber verdi.

Kiev son yıllarda önemli gazeteciler ve politikacılara yapılan saldırılarla adını duyuruyor. SAldırya uğrayan kişilerin çoğunluğunun ise Kremlin karşıtları olduğu ifade ediliyor.

 

Haber Ara