Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

İsveç, suçluların etnik kökenleri ile ilgili istatistik tutmayı reddediyor

İsveç Adalet Bakanlığı ülkede muhalefet konumundaki demokrat ve muhafazakarların eleştirilerine rağmen suçluların etnik kökenleri ile ilgili istatistik tutmayı reddediyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-10 12:13:52

İsveç, suçluların etnik kökenleri ile ilgili istatistik tutmayı reddediyor

TIMETURK | ÇEVİRİ

İsveçli demokrat ve muhafazakarlar, "suçluların etnik kökenleriyle ilgili bilgi toplamaya devam edilmeli ve Norveç'i bu konuda örnek almalı" derken İsveç ulusal televizyonu SVT'ye konuşan Sosyalist Demokrat Parti üyesi Adalet Bakanı Morgan Johansson bu söylemleri “zehirli retorikler” diyerek reddetti. İsveç Adalet Bakanı Johansson “Siyah ya da beyaz olmanız önemli değil. Suçluların geçmişleriyle ilgili istatiksel bilgi toplamak İsveç için bir adım geriye gitmek demek” diye konuştu.

Norveç'te ise suçluların etnik kökenlerinin haritasının çıkarılması işlemi halen sürmekte. Raporların ise göçmenlerin ve onlardan doğma çocukların nüfusun geri kalanından ziyade suç işlemeye eğilimli olduklarını işaret ettiği belirtildi. İsveç'te ise buna benzer en son araştırma 2005 yılında ve yılda on binlerce göçmenin ülkeye gelmeye başlamasından önce yapılmıştı.

NORVEÇ: İŞLENEN SUÇLAR VE GÖÇMENLER BAĞLANTILI

Norveç İstatistik kurumunda (SSB) çalışan araştırmacı Synøve Andersen ise SVT'ye son suç raporu hakkında konuşarak, “Afrika, Asya'nın bir bölümü ve Latin Amerika'dan gelen insanlar raporda daha fazla yer alıyor” diye konuştu.

SSB verilerine göre Norveç nüfusunun yüzde 4.5 oranı suç işleyenlerden oluştuğu ifade edilirken bunu oranın göçmenlerde yüzde 6.7 ve göçmenlerin çocukları arasında ise Norveç'li araştırmacıları şaşırtıcı biçimde yüzde 11.3'lük bir orana denk geliyor. Şiddet ve taciz alanında ise yine göçmenler ve yerli Norveç nüfusu arasında göçmenler aleyhine rakamlar söz konusu. Yine göçmenler için araştırma binde 11.2, göçmen çocukları için binde 22.9 ve toplumun kalan kesimi için binde 6.3'lük bir oranı ortaya koydu.

Öte yandan göçmenler ve iş için gelen göçmenler arasındaki suç oranları da farklı. Buna göre göçmenlerin suç işleme oranı çalışmak için gelenlerden daha yüksek.

İSVEÇ ADALET BAKANI ETNİK KÖKEN ARAŞTIRMASINA KARŞI ÇIKIYOR

Komşu ülkede tespit edilen bu rakamlara rağmen İsveç Adalet Bakanı Johansson, İsveç'te de değişen nüfus yapısı karşısında benzer bir araştırmanın sürdürülmesine muhalif.

"Siyah ya da beyaz olmanız önemli değil. Bir kere suç işlediyseniz cezalandırılmalısınız. Benim hareket noktam burası” diye konuştu. Önceki araştırmalar da görüldüğü gibi sosyo-ekonomik veriler ve yaş faktörü göz önüne alınmadığı zaman göçmenlerin suç işleme oranındaki artışın da ortadan kaybolduğunu dile getirdi.

MUHAFAZAKARLAR NORVEÇ'İ ÖRNEK ALIYOR

Bununla birlikte muhafazakarlar İsveç'in en büyük muhalefetini teşkil ediyor ve suçluların etnik kökenlerinin araştırılmasını istiyor. Muhafazakarların sözcüsü Tomas Tobé SVT'ye, “Hükümet bu konuda hayli teyakkuz halinde. Şu anda İsveç'te 70 bin genç kadın cinsel suçlara maruz kalmış durumda” diye konuştu.

NORVEÇ'TE TÜM TARAFLAR ARAŞTIRMALARI DESTEKLİYOR

Norveç'te ise araştırma sonuçlarına dair farklı yorumlar olsa da bütün taraflar göç ve suç arasındaki bağlantının ortaya çıkarılmasının yasal olduğu konusunda hemfikir.

Sağcı İlerleme Partisi'nden Jon Helgheim, "Bu araştırma, göçmenler ve nüfusun geri kalanı arasındaki farklar gerilese bile Norveç'e göçü azaltmamız gerektiğini gösteriyor. Suç oranındaki göçmen payı hala çok yüksek” diye konuştu.

SOLCU PARTİ ÜYESİ PETTER EİDE: ARAŞTIRALIM AMA DOĞRU POLİTİKA UYGULAMAK İÇİN

Solcu Sosyalist Parti üyesi Petter Eide ise suç ve göç arasında bağlantı kurmanın yanlış olduğunu vurgulasa da doğru politikaların oluşturulması için bu türden araştırmaların yapılmasının gerekli olduğunu vurguluyor.

 

Haber Ara