Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Hasan Ruhani: İran barışçıl amaçlarla uranyum geliştirme hakkını saklı tutuyor

İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani, İranlıların Amerikan Başkanı Donald Trump’tan gelen baskılara boyun eğmeyeceğini, kendi bağımsızlıklarını ve değerlerini koruyacaklarını söyledi. Ayrıca Ruhani, İran'ın barışçıl amaçlarla uranyum geliştirme hakkını saklı tuttuğunu ifade etti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-06-26 10:28:04

Hasan Ruhani: İran barışçıl amaçlarla uranyum geliştirme hakkını saklı tutuyor

Televizyonda canlı yayında konuşan İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani, Washington'un anlaşmayı terk etme kararının “şaşırtıcı” ve “yasadışı” olduğunu söyleyerek Amerika'nın 1979 devriminden beri İran İslam Cumhuriyeti'ni devirmeye çalıştığını belirtti.

"TRUMP'IN BASKILARINA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

Ruhani, İranlıların Amerikan Başkanı Donald Trump'tan gelen baskılara boyun eğmeyeceğini, kendi bağımsızlıklarını ve değerlerini koruyacaklarını belirtti.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Araqchi ise Tahran'ın önümüzdeki haftalarda JCPOA nükleer anlaşmasından çekilebileceğinin sinyallerini vermişti.

Ruhani İran'ın barışçıl amaçlarla uranyum geliştirme hakkını saklı tuttuğunu ifade etti. 

İran'ın nükleer programını yenilemesine dair korkular Amerika'nın anlaşmadan çekilmesinden sonra başladı. JPAO Anlaşması, BM nükleer yaptırımları ile Amerika ve Avrupa tarafından getirilen kısıtlayıcı önlemlerin kaldırılması karşısında nükleer programın sınırlandırılmasını içeriyordu. Bununla birlikte Trump'ın eski yaptırımları sürdürmesinin yanı sıra yeni yaptırımlar uygulama kararı vermesi Tahran tarafından öfkeli bir kızgınlığa yol açtı.

Haziran ayının başında İran'ın Arak'ta yeni bir nükleer reaktör kurma çalışmasına girdiği haberlere konu oldu. Yeni reaktörün JCPOA ile uyumlu olduğu ve muhtemel silah geliştirme seviyesinde plütonyum üretimi ve işlenmesine dair korkuların giderilmesi için inşa edilmiş olacağı aktarıldı.

Haber Ara