TIMETURK | ÇEVİRİ
Paris savcılığı, şikayetler üzerine Ocak ayının başında teknoloji devi Apple hakkında soruşturma başlatmıştı. Savcılık, o tarihlerde yaptığı açıklamada iPhone marka telefonların eski modellerinin "kasıtlı olarak yavaşlatılması" olarak kamuoyunun gündemine gelen iddialar sonrası bir tüketici derneğinin şikayette bulunduğunu söylemiş, 27 Aralık 2017'de yapılan başvurunun incelenerek, Amerikan teknoloji devi Apple'a yönelik "hilekarlık" da dahil bir dizi iddia hakkında soruşturma açıldığını duyurmuştu.
FRANSA HÜKÜMETİ HAREKETE GEÇTİ
Söz konusu soruşturmanın ardından Fransa hükümeti de Apple'ı dava edeeğini açıklası.
Reuters'in haberine göre Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, RTL radyosuna konuşarak Apple Inc. ve Alphabet Inc.'s Google'ın tek taraflı olarak, Google Play ve Apple's App Store yazılımlarını satan geliştiricilere fiyat ve sözleşme değişiklikleri uygulamasından haberdar olduğunu ifade etti. Maire “Google ve Apple'ı Paris ticaret mahkemesinde ticari işlemlerin kötüye kullanılması nedeniyle dava edeceğim. Ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar, Google ve Apple bizim başlangıç ve geliştiricilerimize şu anda muamele ettikleri gibi davranmamalılar” şeklinde ekledi.
FRANSA TÜKETİCİ GÖZLEMCİLERİ DE DAVA EDECEK
Fransa'nın tüketici gözlem heyeti DGCCRF de bakanın ardından gelen açıklamalarında Amerikan teknoloji grubuna yasal eylem başlatmış olduklarını doğruladı.
Google Sözcüsü Mathilde Mechin “Koşullarımızın Fransız yasalarıyla uyumlu olduğuna inanıyoruz. Mahkemede ortaya koymayı bekliyoruz” diye konuştu.
Apple sözcüsü ise açıklama taleplerini cevapsız bıraktı.
NE OLMUŞTU?
Apple, eski model telefonlarının kasıtlı olarak yavaşlatıldığı iddialarının ortaya atılması sonrası önce bunu itiraf etmiş, daha sonra da bir özür yazısı yayımlayarak batarya değişim ücretlerinde büyük indirime gidileceğini açıklamıştı.
Apple hakkında aynı nedenle başka ülkelerde de şikayette bulunulmuş ve tazminat davaları açılmıştı.
TEKNOLOJİ DEVLERİNİ VERGİLENDİRME ÖNLEMİ
Le Maire aynı zamanda Avrupa Birliği'nin vergi yasalarındaki Google, Apple, Facebook ve Amazon şirketlerinin yararına olan boşlukları 2019 yılı itibarıyla kapatacağını umduğunu söyledi. Brüksel denizaşırı teknoloji devlerinin Avrupa pazarlarındaki online işlerinin vergilendirilmesi için önlemler almayı araştırıyor.