Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Facebook, Myanmar'da katliama katkı sağlıyor

BM, Facebook’u sosyal medya üzerinden Maynamar’da nefret söyleminin ve etnik şiddetin yayılmasına katkıda bulunduğu gerekçesiyle uyardı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-14 21:01:12

Facebook, Myanmar'da katliama katkı sağlıyor

TIMETURK | ÇEVİRİ

Birlemiş Milletler (BM) Facebook'u sosyal medya üzerinden Myanmar'da nefret söyleminin ve etnik şiddetin yayılmasına katkıda bulunduğu gerekçesiyle uyardı.

BM İnsan Hakları uzmanları Rohinya bölgesinde muhtemel bir etnik kıyım konusunda uyarı yaparken Facebook'un aşırı milliyetçi Budistler tarafından Rohinya'ya ve diğer etnik azınlıklara yönelik şiddeti ve nefreti kışkırtmak için bir alan olarak kullanıldığını belirledi.

Ülkede bir güvenlik önlemleri sonrası geçtiğimiz yaz 650 bin civarında Rohinya Müslümanı Bangladeş'e kaçmıştı.

O zamandan beri ülkede devletin önderliğinde göçmenlere karşı şiddet olayları gündeme geldi, BM ise ülkede gerçekte ne olduğunu öğrenmeye çalışıyor.

BM'nin sosyal medya devine karşı bu hareketi Facebook'un yalan haberlerin üretilmesini hızlandırması nedeniyle destek topladı.

SRI LANKA DA ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR

Sri Lanka hükümeti de Müslüman azınlığa karşı şiddeti engellemek için Facebook'a, WhatsApp ve Instagram'a girişi bloke etmenin yollarını arıyor. Hükümet kışkırtıcı medya paylaşımlarının olduğunu belirtiyor.

Bir hükümet sözcüsü The New York Times'a, "Bu platformlar yasaklandı çünkü nefret söylemini yayıyor ve arttırıyorlardı.” dedi.

Öte yandan gazetecilere konuşan BM araştırmacısı Yanghee Lee, Myanmar'da Facebook'un kamusal, bireysel ve özel yaşamda büyük yeri olduğunu, hükümetin insanlara bilgi vermek için dahi Facebook'u kullandığını tespit ettiklerini söyledi.

"FACEBOOK CANAVARA DÖNÜŞTÜ"

Lee, "Myanmar'da her şey Facebook üzerinden yapılıyor. Kamu mesajlarının halka yayılması da buna dahil ancak aşırı milliyetçi Budistler kendi Facebook heaplarından çok sayıda nefret ve şiddet söylemini Rohinya ve diğer azınlıklara karşı kışkırtıyorlar.” dedi ve "Korkarım ki Facebook bir canavara dönüştü ve esasen başlangıçta bu eğilimde değildi” diye ekledi.

Haber Ara