Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

BAE elçisi, Libya'ya yasa dışı sevkiyatı Obama'ya raporlamış

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Washington elçisi Yusuf el-Uteybe'ye ait sızdırılan maillerde, Libya'daki yasa dışı askeri sevkiyatların ABD'ye raporlandığı ortaya çıktı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-16 02:00:09

BAE elçisi, Libya'ya yasa dışı sevkiyatı Obama'ya raporlamış

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ABD Büyükelçisi Yusuf el-Uteybe'nin sızdırılan e-postalarından yeni ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. Daha önce, Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi'nden (FTKR) yüksek teknoloji silah alım iznini kolaylaştırmaya çalışması, Suudii Arabistan, Katar ve Türkiye hakkında kurduğu cümlelerin sızdırıldığı e-postalardan bu sefer de Uteybe'nin maillerde, Libya'daki askeri sevkiyatların ABD'ye raporlandığı ortaya çıktı...

Körfez'de patlak veren Katar krizinden iki gün önce e-posta hesabı hacklenen BAE Washington Büyükelçisi Yusuf el-Uteybe, Obama'nın ulusal güvenlik danışmanı Susan Rice'a yazdığı mailde, 'Muhammed bin Zayed 2-3 gün içinde Libya'nın batısındaki arkadaşlarımıza "ekipman" göndereceğimizi size bildirmemi istedi' dedi; diye yazdı. Susan, Uteybe'nin mailine, “Roger” yani “Anlaşıldı” diyerek cevap verdi.

LİBYA'DA NELER OLUYOR?

Libya'daki iç savaş ve şiddeti yakından takip eden BM, Kaddafi'nin devrilmesinden sonra Libya'ya silah ambargosu uygulamaya başlamıştı. Ancak BAE, Birleşmiş Milletler'in kararına rağmen general Halife Hafter'e silah göndermeye devam etti.

KATAR KRİZİ VE UTEYBE'NİN MAİLLERİ

Mayıs ayı sonunda Katar'ın resmi haber ajansı QNA, Emir Şeyh Tamim Bin Hamid es-Sani'nin askeri okul mezuniyet töreninde yaptığı bir konuşma yayımlandı. İddiaya göre Temim, bu konuşmasında İran ve Körfez ülkeleri arasında artan gerilimi eleştirdi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'da uzun süre kalamayacağını söyledi. Katar, haberin QNA sunucularına sızan hackerlar tarafından yapıldığını ve Katar Emiri'nin böyle ifadeler kullanmadığını belirtti.

BAE Washington Büyükelçisi Yusuf EL-Uteybe'nin e-posta hesabı da bu olaydan bir kaç gün sonra 3 Haziran'da hacklenmiş, Körfez ülkelerinin hamleleri ile başlayan diplomatik kriz ise 5 Haziran'da başlamıştı.

(HABERLERE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFLARA TIKLAYINIZ)

2017-09-16_03h18_56


661771

695190

Haber Ara