Dolar

32,3228

Euro

35,1013

Altın

2.301,52

Bist

9.079,97

YPG, Moskova’da mutabakat zaptı imzaladı

YPG’nin siyasi kolu Suriye Demokratik Konseyi ve Halk İradesi Partisi, Moskova'da bir mutabakat zaptı imzaladığını duyurdu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-31 12:29:06

YPG, Moskova’da mutabakat zaptı imzaladı

YPG'nin siyasi kolu Suriye Demokratik Konseyi ve Halk İradesi Partisi, Moskova'da bir mutabakat zaptı imzaladığını duyurdu.

Halk İradesi Partisi Genel Sekreteri Kadri Cemil ve Suriye Demokratik Konseyi (SDK) yürütme organı başkanı İlham Ahmed tarafından imzalanan mutabakat muhtırasında şu ifadelere yer verildi:

"Suriye'nin onuncu yılında yaşadığı mevcut gerçeklik ve kriz, bunun dış müdahalenin karmaşıklığına eklenen yapısal bir kriz olduğunu ve tüm güvenlik ve askeri seçeneklerin başarısızlığa mahkum olduğunu doğruluyor. Bu trajik gerçeklik ve Suriyelilerin yaşadığı acı karşısında herkesin hareket etmesi gerekiyor. Ulusal demokratik güçler, bu trajediyi ve bu yıkımı durdurmak için ortak eylem için karar aldı.
Halkın İradesi Partisi ve Suriye Demokratik Konseyi (SDK), hemfikir oldular. Son ikili toplantılara, önceki entelektüel ve pratik kesişimlere dayanarak, temel noktalar üzerinde bir anlayışa ulaştılar:

Birincisi: Yeni Suriye, karada ve insanlarda birleşmiş bir Suriye'dir. Eşit vatandaşlık ve sosyal adaleti sağlayan, tüm bileşenlerinden (Araplar, Süryani Kürtler, Ermeni Türkmenler, Çerkesler) gurur duyan, çok sayıda kimliğinde birliğini ve sosyal dokusunu güçlendiren zengin bir faktör gören demokratik bir devlettir. Anayasası demokratiktir, halkın bölgelerde doğrudan otoritesini kullanmasını, kendi kendine yeterliliğini sağlamasını, ülke genelinde refah ve kalkınmanın eşit dağılımını ve temel meselelerde (dışişleri, savunma, ekonomi) merkezileştirmeyi garanti eden ademi merkeziyetçilik arasındaki ilişki için gelişmiş bir formül elde eder.

İkincisi: Siyasi çözüm, Suriye krizinden çıkmanın tek yoludur ve tüm bileşenleri ile halkının egemenliğine ve diyalog yoluyla kendi kaderini tayin hakkına dayanmaktadır. Bu bağlamda, iki parti, Cenevre Bildirgesi'nin uygulanması ve Suriye Demokratik Konseyi de dahil olmak üzere diğer muhalefet platformlarının Suriye siyasi sürecine dahil edilmesi de dahil olmak üzere 2254 sayılı Kararı tam olarak uygulamak için destek veriyor ve çalışıyor; çünkü bu karar, Suriye halkının yok olmayan Suriye egemenliğini geri getirme hakkını güçlendirmek için çalışıyor.

Üçüncüsü: Suriye'de umut edilen eşit vatandaşlık devleti, Suriye'nin toplumsal çeşitliliğini ve Suriye'deki Kürt sorununa uluslararası sözleşmeler, antlaşmalar ve haklarının anayasal olarak tanınması, Asurilerin ulusal hakları ve Suriye'nin birliği ve toprak egemenliği içindeki tüm Suriye bileşenlerine uygun olarak adil, demokratik bir çözüm bulma taahhüdünü teyit etmektedir.

Dördüncüsü: Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, ülke koşulları ve mevcut krizin yarattığı bölgenin ihtiyaçları ile ilgili nesnel bir gereklilik ve toplumsal bir ihtiyaç olup, genel ulusal düzeyde ve genel mutabakat çerçevesinde geliştirilmesi gereken bölgelerdeki halk otoritesinin bir biçimi olarak Özerk Yönetimin deneyimlerinden olumlu ve olumsuz olarak yararlanmak önemlidir. Suriyeliler arasında, Suriye topraklarının birliğini, devletinin egemenliğini ve genel idari sistemini güçlendirecek şekilde hareket edilmelidir.

Beşincisi: Suriye ordusu, silah taşımanın sınırlı olduğu ve siyasete karışmadığı genel ulusal kurumdur. Teröre karşı savaşa ciddi şekilde katkıda bulunan ve hala birlikte yaşamayı teşvik etmeye çalışan Suriye Demokratik Güçleri olmalı; Bu kurumda, üzerinde uzlaşılacak formüller ve mekanizmalar temelinde yer alır.

Buna göre, iki parti genel siyasi düzeyde ve doğrudan eylem düzeyinde iletişimi ve koordinasyonu artırma konusunda anlaştılar ve iki parti, Suriye Demokratik Konseyi'nin siyasi sürece tüm ayrıntılarıyla katılımını sağlamak için ortak eylem ihtiyacını vurguladı ve bunun üzerinde Suriye Anayasa Komitesi bulunuyor.

Halkın İrade Partisi Genel Sekreteri Qadri Jamil ise anlaşmanın arabulucu olmadan imzalandığını söyledi.

Kaynak: Arabic.rt

Haber Ara