Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Yağmur bombası nedir, nasıl atılır? Yağmur bombası işe yarar mı?

İstanbul'da yağışsız geçen ayların ardından kuralık tehlikesi ortaya çıktı. Olası su sıkıntısını gidermek için yağmur bombası çözüm olarak tekrara konuşulmaya başlandı. Peki yağmur bombası nedir?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-30 10:19:59

Yağmur bombası nedir, nasıl atılır? Yağmur bombası işe yarar mı?

İstanbul'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışsız geçen ayların ardından barajlardaki doluluk oranları son 10 yılın en düşük seviyesine kadar düştü.

Barajlarda suların çekilmesiyle birlikte İstanbul'da 'yağmur bombası' uygulaması tekrar gündeme geldi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Profesörü Orhan Şen, "Yağmur bombası atıldığında yüzde 30 yağış artırım yapabilirsiniz ve bu çok büyük bir miktar" dedi.

Peki İstanbul'a atılması planlanan yağmur bombası nedir?

YAĞMUR BOMBASI NEDİR?

İnsanların bulutlara fişek atarak, olgunlaşmış fakat yağış bırakmayan bulutların yağmur yağdırmasını sağlamasına 'yağmur bombası' ya da 'yapay yağmur' adı veriliyor. Temel hedef; enerji ihtiyacını karşılamak, kurak bölgelere su temin etmek, sisi dağıtmak, hava olaylarını kontrol altına almaktır.

1960'lı yıllarda ABD tarafından geliştirilen sistem, günümüzde 24 ülke tarafından uygulanıyor Türkiye'de 1990'larda İstanbul'da ve değişik zamanlarda İzmir ve Ankara'da uygulandı.

Haber Ara