Dolar

32,5369

Euro

34,8827

Altın

2.436,67

Bist

9.716,77

Üçlü Temas Grubu Minsk'te toplandı

Üçlü Temas Grubu Minsk'te toplandı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-16 22:17:28

Üçlü Temas Grubu Minsk'te toplandı
Belarus'un başkenti Minsk'te düzenlenen Ukrayna-Rusya-AGİT Üçlü Temas Grubu'nun toplantısına sona erdi.

Ukrayna'nın doğusundaki gerginliğin giderilmesine ilişkin oluşturulan Üçlü Temas Grubu'nun doğudaki ayrılıkçıların temsilcileriyle yaptığı görüşmede, grup bünyesinde faaliyet gösterecek alt komitelerin toplantıları da gerçekleştirildi.

Basına kapalı toplantıya, Ukrayna adına eski Devlet Başkanı Leonid Kuçma, Rusya'nın Özel Temsilcisi Azamat Kulmuhammetov ve AGİT Temsilcisi Heidi Tagliavini ile Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen "Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri" temsilcileri Denis Puşilin ve Vladislav Deynego katıldı.

Üçlü Temas Grubu toplantısında, doğudaki sorunun barışçıl yolla çözülmesi, çatışmaların sürdüğü bölgelerin silahlardan arındırılması, ağır silahların cephe hattından çekilmesi ve gerçek ateşkesin sağlanması ile bölgedeki insani durum ele alındı.

- "Görüşmeler yapıcıydı ama herhangi bir atılım olmadı"

Görüşmelerin ardından açıklamalarda bulunan Tagliavini, Üçlü Temas Grubu bünyesindeki alt komitelerin yapıcı çalışmalarına rağmen, herhangi bir atılımın olmadığını belirtti. Tagliavini, ele alınan sorunların kolay konular olmadığına dikkati çekerek, "Alt komitelerin yapıcı çalıştığını ve belirli ilerlemelerin katedildiğini söyleyebiliriz ancak herhangi bir atılım olmadı. Henüz, buna kadar gelmedik. Belirli ilerleme oldu, ortam da bir önceki toplantıya nazaran daha yapıcıydı" ifadesini kullandı.

Tagliavini, görüşme sırasında alt komitelerin Üçlü Temas Grubu'na hazırladıkları raporları sunduğunu hatırlatırken, görüşmede ayrıca bir sonraki toplantının gündemi ile çalışma düzeninin de belirlendiğini kaydetti. Tagliavini, ayrıca kendi görevinin sona erdiğini dile getirerek, yerine yeni atamanın yapıldığını da sözlerine ekledi.

- "İnsani alt komitenin bir aylık çalışması boyunca 9 asker kurtarıldı"

Üçlü Temas Grubu bünyesinde oluşturulan "İnsani meseleler" alt komitesinde Ukrayna adına görev alan milletvekili İrina Geraşenko da başında bulunduğu komitenin bir aylık çalışma süresinde ayrılıkçıların elindeki 9 askerin kurtarıldığını ancak halen 270 askerin rehin olduğunu belirtti.

Geraşenko, Ukrayna tarafının rehinelerin kurtarılması sürecinin faal hale getirilmesi için elinden geleni yaptığına değinerek, bu sürecin uzatılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Görüşmelerde ayrıca Ukraynalı kadın pilot Nadejda Savçenko dahil Rusya'da yasadışı olarak tutuklu bulunan Ukraynalıların serbest bırakılması konusunun ele alındığını anlatan Geraşenko, görüşmelerde doğudaki gerginliğin arttığı dönemdeki insani durum ve bu sürece uluslararası insani yardım kuruluşlarının da dahil edilmesine ilişkin konular üzerinde durduklarını sözlerine ekledi.

- "Bazı olumlu adımlar atıldı fakat beklediğimiz düzeyde değil"

Doğudaki ayrılıkçıların temsilcisi Denis Puşilin de Minsk'teki görüşmelerden umduklarını bulamadıklarını kaydetti.

Görüşmelerde birçok olumlu adım atıldığını ifade eden Puşilin, "Bugünkü görüşmelerde bazı olumlu adımlar atıldı fakat beklediğimiz düzeyde değil. Yani görüşmelerin dinamiği bizi tatmin etmedi. Böyle bir dinamiklik ile sorunun siyasi çözümü tartışılır" ifadesini kullandı. Puşilin, alt komitelerin çalışmalarının olumlu geçtiğini ancak bu sürecin çok uzamasının, doğudaki durumu etkilediğini de dile getirdi.

Puşilin, Üçlü Temas Grubu görüşmelerinden çok şey beklediklerini belirterek, "Alt komitelerin üç toplantısı düzenlendi. Biz çok şey beklemiştik. Olumlu adımlar var ancak bunlar sorunun çözümü için veya ateşkesin sağlanması için yeterli değildir" dedi.

Görüşmelerde "Luhansk Halk Cumhuriyeti"ni temsil eden Vladislav Deynego da 100 milimetreden küçük kalibreli silahların geri çekilmesine ilişkin sorunun çözülmek üzere olduğunu ve bazı teknik detayların halledilmesinin ardından çözüleceğini ifade etti. Deynego, ayrıca anayasa değişikliğine ilişkin önerilerinin Ukrayna tarafından dikkate alınmadığını kaydederek, bu konuda herhangi bir ilerlemenin olmadığını vurguladı.

Daha önce, Ukrayna-Rusya-AGİT Üçlü Temas Grubu'nun 2 Haziran'da Minsk'te yaptığı görüşmeden sonuç alınamamıştı. Bugünkü toplantı da doğudaki gerginliğin yeniden tırmandığı bir dönemde yapılacak olması nedeniyle önem taşıyordu.

Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna hükümeti arasında 12 Şubat'ta Minsk'te ateşkes anlaşması imzalamasına rağmen bölgede çatışmalar devam ediyor. Son dönemde doğudaki gerginlik yeniden tırmanırken, hafta sonundan bu yana bölgede çıkan çatışmalarda 11 Ukrayna askeri yaşamını yitirdi, 60 asker de yaralandı.

Haber Ara