Dolar

32,5286

Euro

34,9266

Altın

2.434,94

Bist

9.716,77

Türkiye'ye yatırımda en başarılı ülke hangisi?

PKF İstanbul ofisi, yabancı şirketlerin Türkiye'deki başarısına dair bir rapor yayınladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-13 16:42:54

Türkiye'ye yatırımda en başarılı ülke hangisi?

Bağımsız denetim şirketleri arasında önemli bir yeri olan PKF, Türkiye'deki yatırımcı davranışları üzerine bir rapor yayınladı. PKF İstanbul ofisi tarafından Türkiye'de yabancı yatırım süreçlerinde yer almış orta ve üst düzey uzmanlar arasında yapıldı. Araştıma sonunda bu şirketlerin Türkiye'deki başarısına dair rapor yayınlandı.

"Türkiye'de Yatırım Yapmak" başlığını taşıyan raporda, yabancı yatırımcıların performansını, "Kültürel", "Ticari-Yönetsel" ve "Siyasi" açılardan değerlendirerek kritik başarı faktörlerini ve başarısızlıkların nedenlerini ortaya koyan bir saha araştırması da yer aldı.

AVUSTRALYA VE FRANSA YETERSİZ

13 farklı ülkeden 147 yatırımcının toplam 25 milyar doları aşkın yabancı yatırım hacmini kapsayan 537 yatırımı değerlendirdiği araştırma, dikkat çeken veriler ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, Avusturyalı ve Fransız yatırımcılar, kültürel konuların Türkiye'deki yatırım sürecinde kayda değer rol oynamadığını düşünüyor.

ABD LİDER

İş stratejilerini ve yatırım planlarını Türkiye'nin kültürel farklılıklarına uygun olarak tasarlayanların oranı ise %67,4. Türkiye'de yaptıkları yatırımlarda kültürel entegrasyon açısından en yetkin bulunan yatırımcı ülkenin ABD olduğu görülüyor. ABD'yi Almanya ve İngiltere takip ediyor. Araştırmaya katılan uzmanlar Avusturya'lı, Fransız ve İspanyol yatırımcıların kültürel değerlendirme ve entegrasyon yetkinliklerinden yoksun olduğu görüşünde.

SİYASETİ EN İYİ OKUYAN AZ ZARAR GÖRÜYOR

Araştırmanın ortaya koyduğu verilere göre Türkiye'nin siyasi istikrar durumu, yatırım uzmanlarının gözünde istikrarlı ve istikrarsız arasında eşit olarak dağılıyor. Siyasi ortamın yabancı yatırımcı tarafından doğru analiz edilememesi yatırımcıların iş planlarından ve hedeflerinden sapmasına yol açıyor.

Siyasi okuryazarlık ile ticari hedefler arasındaki bağı ortaya koyan veriler, ABD'li ve Alman yatırımcıların Türkiye pazarında en başarılı örnekler olduğunu gösteriyor.

Karne notu yüksek olan diğer ülkeler ise Birleşik Arap Emirlikleri ve İngiltere. Çin'li ve İtalyan yatırımcıların, siyasi koşulları doğru şekilde analiz edememelerinden dolayı ticari hedeflerden sapma konusunda %68 ile sondan ikinciliği paylaştığı görülürken, Avusturya siyasi okuryazarlık konusundaki zayıflığı (%93) ile açık ara son sırada yer alıyor.

SINIFTA KALANLAR: AVUSTURYA, RUSYA, FRANSA

PKF İstanbul Ofisi Yönetici Ortağı Kadir Sayıcı, rapora ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi:

"Üç boyutlu analizde, yatırımcılar tarafından değerlendirilen tüm parametreleri yerleştirdiğimizde Avusturyalı, Rus ve Fransız yatırımcıların Türkiye'de yatırım planlaması ve uygulamaları esnasında sorun yaşadıklarını gördük. "

Haber Ara