Dolar

32,5369

Euro

34,8827

Altın

2.436,67

Bist

9.716,77

Türkiye-Kanada JETCO'nun ilk toplantısı İstanbul'da gerçekleştirildi

Türkiye-Kanada JETCO'nun birinci dönem toplantısında, Türk tarafınca sürdürülebilir ticaret ve ekonomik ilişkiler için iki ülke arasındaki STA müzakerelerine bir an önce başlanması talep edildi- Türkiye adına toplantıya katılan Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur Kanadalı muhatabına, 'İhracatın Önünü Açacak Potansiyel Ürünler Listesi'nin bir örneğini vererek, ikili ticaretin geliştirilm

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-14 13:18:42

Türkiye-Kanada JETCO'nun ilk toplantısı İstanbul'da gerçekleştirildi
MERVE ÖZLEM ÇAKIR - Türkiye-Kanada Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) birinci dönem toplantısında Türk tarafınca, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerine başlanması önerildi. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Kanadalı muhatabına "İhracatın Önünü Açacak Potansiyel Ürünler Listesi"nin bir örneğini verdi.

AA muhabirinin Ticaret Bakanlığından aldığı bilgilere göre, Türkiye-Kanada JETCO'nun ilk toplantısı dün Ticaret Bakan Yardımcısı Batur ile Kanada'nın Uluslararası Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Bakan Yardımcısı ve G20 Şerpası Jonathan Fried başkanlığında İstanbul'da gerçekleştirildi.

İlgili kamu kurum ve kuruluşlarından temsilcilerin de katılımıyla yapılan toplantıda, ikili ticari ve ekonomik ilişkiler ele alınırken, Türk tarafınca sürdürülebilir ticaret ve ekonomik ilişkiler için 2013 yılında ön görüşmeleri tamamlanan Türkiye-Kanada Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerine bir an evvel başlanması hususu vurgulandı. Türkiye ve Kanada arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması (YKTK) hususu da gündeme getirilerek, Kanada tarafından bir taslak beklendiği ifade edildi.

Görüşmelerde Batur, Kanada'nın korunma önlemi uygulamaları ile Türkiye menşeli ürünlere uyguladığı antidamping ve telafi edici vergileri gündeme getirdi. Batur, gelecek dönem daha stratejik gündemlere odaklanabilmek için, Kanada tarafınca uygulanan antidamping ve telafi edici vergiler gibi ticarete engel oluşturan alanlarda daha yakın çalışılması ve bu tarz uygulamaların mümkün olduğunca gündemde yer almaması gerektiğini, Kanada'nın son dönemde artan korumacı yaklaşımının endişe verici olduğunu kaydetti.

Bu çerçevede, toplantıda antidamping ve telafi edici vergilere ilişkin bilgi paylaşımı yapılması amacıyla teknik heyetlerin görüşme gerçekleştirmesi hususunda mutabakata varıldı.

- Potansiyel ürünler listesi önerisi

Batur, Kanadalı Bakan Yardımcısı Fried'e, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "İhracatın Önünü Açacak Potansiyel Ürünler Listesi"nin bir örneğini vererek, ikili ticaretin geliştirilmesi için benzer bir çalışmanın da Kanada tarafından yapılmasının faydalı olacağını ifade etti.

Toplantıda müteahhitlik sektörü de ele alındı. Bu sektörde iş birliği yapılmasının önemine vurgulayan Batur ve Fried, üçüncü ülkelerde iş birliği konusunda proje bazlı çalışılmasının faydalı olacağı hususunda mutabık kaldı.

- İkinci tur Kanada'da olacak

Bakan yardımcıları başkanlığında, JETCO birinci dönem toplantısı kapsamında iş konseyleri başkanları, Türk ve Kanadalı iş insanlarının katılımıyla "Tematik Oturum" gerçekleştirildi.

Bu bölümde "İnovasyon, altyapı geliştirme projeleri, akıllı şehir ve yeni nesil teknolojileri, madencilik ve yenilenebilir enerji ile kadınların iş gücündeki yeri" 5 ana tema olarak ele alındı.

Türkiye ve Kanada arasında ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin geleceği için çok önemli olduğuna işaret edilen bu toplantının ikinci turunun, 2020 yılında Kanada'da yapılması da kararlaştırıldı.

Haber Ara