Dolar

32,5182

Euro

34,9167

Altın

2.439,05

Bist

9.716,77

Türkiye düşmanları, Kahire’de toplanacak!

Kıbrıs Rum Kesimi Savunma Bakanı Aggelides, Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan ve Mısır üçlü zirvesinin 8 Ekim'de Kahire'de gerçekleşeceğini açıkladı. Darbeci Mısır Cumhurbaşkanı Sisi başkanlığında düzenlenecek zirvede, Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Anastasiadis ve Yunanistan Başbakanı Mitsotakis da yer alacak.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-12 15:27:35

Türkiye düşmanları, Kahire’de toplanacak!

Kıbrıs Rum Kesimi Savunma Bakanı Savvas Aggelides,  Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan ve Mısır üçlü zirvesinin 8 Ekim'de Mısır'ın ev sahipliğinde Kahire'de gerçekleşeceğini açıkladı.

Darbeci Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi başkanlığında düzenlenecek zirvede, Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis da yer alacak.

Rum Bakan Aggelides, resmi temaslarda bulunmak üzere Kıbrıs Rum Kesimi'ne giden Mısır Savunma Bakanı Muhammed Ahmed Zeki ile Rum Lider Anastasiadis arasında gerçekleşen görüşme sonrasında açıklamada bulundu.

Savvas Aggelides, Kahire ile aralarında savunma ve güvenlik ilişkilerinin güçlendirildiğini belirterek, terörizm ve enerji güvenliği hususunda da iki ülke arasında karşılıklı işbirliğinin ele alındığını söyledi.

Aggelides, katıldığı toplantıda, 8 Ekim'de Mısır'da üçlü zirvenin düzenlenmesine karar verildiğini açıkladı.

Zirve, üç devlet başkanı arasında düzenlenecek 7. toplantı olacak. İlk zirve ise Kasım 2014'te Kahire'de yapılmıştı.

Savvas Aggelides, ayrıca Kıbrıs Rum Kesimi ve Mısır arasındaki ikili ve Mısır-Kıbrıs Rum Kesimi-Yunanistan arasındaki üçlü işbirliğinin sürekli geliştiğini ifade etti.

Kıbrıs Rum Kesimi Savunma Bakanlığı'ndan yayınlanan bildiride, Bakan Savvas Aggelides'in ikili ilişkiler, enerji meselesi, bölgesel konular ve ortak öneme sahip meseleleri ele almak üzere Mısırlı mevkidaşı Muhammed Ahmed Zeki ile dün bir araya geldiği belirtildi.

Bildiride, Mısırlı bakanın iki ülke heyetlerinin toplantıları başlamadan önce Kıbrıs Rum Kesimi Savunma Bakanı tarafından karşılandığı ifade edildi.

Aktarılan bilgilere göre iki bakan, Mısır ve Kıbrıs Rum Kesimi arasındaki savunma işbirliğini güçlendirmek istediklerini belirtirken, bölgede barışı ve güvenliği sağlamak için ortak çaba sarf ettiklerini vurguladı.

Öte yandan Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanı Kostis Hatzidakis, Mısır ve Yunanistan arasındaki ilişkilere övgüde bulundu. İki ülke arsındaki tarihi bağlar göz önüne alındığında, aralarındaki ilişkinin her zaman bir model olduğunu vurgulayan Hatzidakis, 2014 yılından bu yana Mısır ve Yunanistan arasındaki işbirliğinin arttığına ve daha da sağlamlaştığına dikkati çekti.

Ayrıca birçok alanda ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin dahil olduğu üçlü blok çerçevesinde ortak diyaloğun teşvik edildiğini söyledi.

Öte yandan Hatzidakis, geçtiğimiz haftalarda Kahire'deki ikinci bakanlık toplantısını düzenleyen Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na (DAGF) da değindi. Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin, Mısır hükümetinin forumun oluşturulmasına yönelik desteğine önem verdiğini söyleyen Hatzidakis, forumun sadece doğu kesiminde değil tüm Akdeniz'de birinci enerji kuruluşu haline gelerek, yavaş yavaş gelişme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Bakan, bu gelişmenin Mısır ve Yunanistan arasında yeni ve verimli bir işbirliğine katkı sağladığına da dikkati çekti.

Bakan Kostis Hatzidakis, forumun bir hedefi olarak, Doğu Akdeniz'de büyük bir gaz pazarının inşasının da hassas bir süreç ve başarı olduğunu ifade etti.

Üye devletlerin kamu yararı ile özel çıkarlar arasında hassas bir denge kurması gerektiğini söyleyen Hatzidakis, bu servetten yararlanmak amacıyla mümkün olan en iyi seçenekleri belirlemek üzere birlikte çalışılması ve tüm tarafların ortak faydalarını en üst düzeye çıkaran projelerin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Yunan Bakan, bölgenin gaz kaynaklarından yararlanmak için kullanılabilecek seçenek ve alternatiflere de değindi. Bu çerçevede, Kıbrıs gazının Edku'daki Mısır sıvılaştırma tesisine, daha sonra da Yunan gaz sistemi aracılığıyla Yunan ve Avrupa Birliği (AB) pazarına taşınması için önerilen boru hattına dikkat çeken Kostis Hatzidakis, diğer bir seçeneğin de Doğu Akdeniz'deki mevcut gaz rezervlerini Yunanistan'a ve oradan da İtalyan pazarına bağlamak için bir 'Doğu Akdeniz Boru Hattı' kurulması olduğunu vurguladı.

Yunanistan Enerji Bakanı, Mısır ve Yunanistan arasında enerji alanındaki olağanüstü ilişki düzeyine de övgüde bulundu. Hatzidakis, Yunan petrol şirketlerinin, Mısır'dan ham petrol ticaretinde yer aldığını ve Mısır'ın gelişen petrol ve gaz sektörüne aktif olarak katıldığını ifade etti.

Aynı şekilde ülkesinin, DAGF'daki işbirliğini desteklediğini ve ortak eylemi teşvik ettiğini söyleyen Bakan, Yunanistan'ın rolünün, enerji transferi için bir merkez olarak ortaya çıktığını ve gaz tüketicisi olan AB ve Doğu Akdeniz ülkelerini birbirine bağladığını vurguladı. 

 

 

Haber Ara