Dolar

32,5342

Euro

34,9406

Altın

2.438,11

Bist

9.716,77

Trump'ın 'göçmenler' kararı tarihte ilk mi?

Trump'ın göçmenlerle ilgili kararı tartışmalara sebep olmuştu fakat bu ABD tarihinde ilk defa yaşanmıyor...

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-30 12:04:36

Trump'ın 'göçmenler' kararı tarihte ilk mi?

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA


7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan Trump'ın bu kararı dünyanın her yerinden tepkiler almaya devam ediyor. Aralarında Kaliforniya, Pensilvanya ve New York'un da bulunduğu 16 eyalet başsavcısı, ortak bir kınama yayımladı.

New York federal mahkemesinde görülen duruşmada ise Federal Hakim Ann Donnelly, sınır dışı kararının "onarılmaz bir zarara" neden olabileceği gerekçesiyle ABD'ye girişlerine sınırlama getirilen ülkelerin vatandaşlarının geçici olarak ABD'de kalması yönünde karar aldı.

İran'dan misilleme gelirken Turmp ise yaptığının arkasında durmaya devam ediyor. 45. Başkan, benzer bir kararın, Obama yönetimi tarafından 2011 yılında Irak vatandaşlarına uygulandığını ifade ederek, "biz baskıdan kaçanlara karşı şefkatli olmaya devam edeceğiz. Ama bunu yaparken ülkemizde yaşayanları ve sınırlarımızı korumayı da sürdüreceğiz" dedi.

PEKİ "TARİHTE İLK" Mİ?

Yaşananlar sonrası Trump'ın kararının ilk kez alınmadığı, hatta ABD tarihi düşünüldüğünde yeterince tanıdık olduğu gerçeği ise ıskalanıyor... Daha önce bir çok kez alınan kararlar Çinli işçileri, Yahudileri, Komünistleri hatta HİV virüsü taşıyanları bile etkilemişti.

İşte o olaylar:

- 21 Başkan Chester Alan Arthur, 1882 yılında imzaladığı kararname ile Çinli işçilerin ABD'ye 10 yıl süreyle girmelerini yasaklamıştı.

- Neredeyse tüm başkanlığını komünizm ile savaşmaya adayan Başkan Harry S. Truman, "komünistlerin ve anarşistlerin" ABD'ye girmesini kesinlikle yasaklamıştı.

- İran'da devrimin yolunu açan meşhur Büyükelçilik baskını üzerine Başkan Jimmy Carter, İran vatandaşlarının ABD'ye giremeyeceğini ilan etti.

- Başkan Ronald Reagan ise pozitif hiv virüsü taşıyanların ABD'ye girmesini yasaklamıştı.

- İkinci Dünya Savaşı'nda ise Hitler'in zulmünden kaçan ve gemilerle ABD'ye yanaşan Yahudiler, kabul edilmemiş; gerisin geri yollanmıştı.

Haber Ara