Dolar

32,5587

Euro

34,9370

Altın

2.442,78

Bist

9.716,77

TBMM KİT Komisyonu

TBMM KİT Komisyonu

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-11 13:23:52

TBMM KİT Komisyonu
Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Genel Müdür Vekili Akif Akgül, terör örgütü DAEŞ'in elinde kuruma ait mühimmatların bulunduğu iddialarına ilişkin, "MKEK'nin olduğu iddia edilen ve DAEŞ teröristlerinin elinde gördüğünüz şeylerin hepsi copy-pastetir (kopyala-yapıştır). Onların hepsini tespit ettik. Çünkü MKEK'nin öyle bir markalama sistemi yok. Maalesef bu bir algı yönetimidir." dedi.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda, MKEK Genel Müdürlüğü 2013-2014 yılı hesapları görüşüldü.

Akgül, burada yaptığı konuşmada, kurumun yaptığı teknoloji yatırımlarıyla yeni ürünler elde ettiğini, ekonomiye ve savunma sanayisine katkı sağladığını bildirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra savunma sanayisinde yerli katılımını artırmaya ve yeni ürünler geliştirmeye yönelik çalışmalara devam ettiklerini vurgulayan Akgül, son yıllarda yurt dışı satış faaliyetlerine de ağırlık verildiğini belirtti.

Kurumda yeniden yapılanma çalışmaları yürüttüklerine değinen Akgül, MKEK'yi, Türkiye'nin savunma stratejisine uygun hale gelmeye çalıştıklarını ifade etti.

Akgül, Milli Piyade Tüfeğine ilişkin gizli bilgilerinin satılması girişiminin yargıya taşındığını ve süreci takip ettiklerini söyledi.

MKEK'nin sadece Milli Piyade Tüfeği ya da tabanca üreten bir kurum olarak bilinmesini istemediklerini belirten Akgül, şöyle devam etti:

"Bunların dışında da güzel çalışmalar yapıyoruz. Kurumun konvansiyonel silahlar açısından sadece piyade tüfeği veya tabanca yapıyor görüntüsü bizim için biraz üzücü. Aslında biz Fırtına obüslerinin üzerindeki silahları yapıyoruz. TSK'nın gözde platformu olan bu obüsün yüzde 65 civarındaki parçalarını silahıyla birlikte MKEK üretiyor. Fırtına obüsleri başarılı şekilde kullanılıyorsa bunun payı MKEK'de. Öncesinde de çekili obüs olarak bahsedilen Panter'i tamamen kendi özgün tasarımımızla gerçekleştirdik. MKEK, tabancadan NATO'nun en yüksek kalibreli obüsüne kadarki bütün aralıklarda silahı üretme kabiliyetine sahip dünyadaki tek kurumdur. Burada ciddi bir kapasite ve kabiliyetin olduğuna inanıyoruz."

Akgül, internet üzerinden terör örgütü DAEŞ'in elinde MKEK'ye ait mühimmatların bulunduğuna yönelik videoların yayımlandığının belirtilmesi üzerine, şunları kaydetti:

"O haberlerin hiçbirinin aslı astarı yoktur. Bununla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığına bütün bilgiler, belgeler verilmiştir. MKEK'nin olduğu iddia edilen ve DAEŞ teröristlerinin elinde gördüğünüz şeylerin hepsi copy-pastetir (kopyala-yapıştır). Onların hepsini tespit ettik. Çünkü MKEK'nin öyle bir markalama sistemi yok. Maalesef bu bir algı yönetimidir. Bu yüzden Avrupa'daki bazı bankalar bize rezerv koyuyorlar. Bunu da Ekonomi Bakanlığına bildirdik, onların teşebbüsüyle o algı da yıkıldı. Bu tamamen MKEK, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılan algı yönetimidir. Biz direkt devletlere satış yaparız. Bu da Milli Savunma Bakanlığının ihracat izni, organizasyonuyla yapılır, Dışişleri de bunun tarafıdır."

Görüşmelerin ardından kurumun söz konusu dönemlere ait hesapları ibra edildi.

Haber Ara