Dolar

32,5246

Euro

34,9220

Altın

2.434,05

Bist

9.716,77

Taliban zafere ilerliyor

Taliban hareketi ve hükümet güçleri Afganistan’ın kuzey şehri Kunduz’un kontrolünü ele geçirmek için çatışırken, hareket üyelerinin şehir etrafındaki bölgelere gerçekleştirdikleri hücum hareketleri hız kazandı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-02 22:39:43

Taliban zafere ilerliyor

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Taliban'ın son hamlesini Kunduz'un doğusunda bulunan dağlık ve ırak bir bölge olan Bedahşan'a gerçekleştirdi. 1 Eylül Perşembe günü gecesi Taliban'ın, Bedahşan'ın merkez nahiyesini ele geçirdiğini ve Cuma günü sabahı da buradan araçlarla Bedahşan Vilayeti'nin başkenti Feyzabad'ın 25 km'e yakınlıkla bulunan Baharak'a yola çıktığı belirtildi.

Taliban son günlerde ülkenin kuzeyinde bulunan Takhar ve Baglan vilayetlerinde de önemli kazanımlar elde etti. Bu durum, halen Kunduz'da Taliban'la çatışan Afgan kuvvetlerinin, ülkenin kuzeyindeki Taliban yayılmasının önünü alıp alamayacağı sorusunu akla getiriyor.

Geçtiğimiz hafta Taliban ve Afgan güvenlik güçleri arasında yenişememe durumu olmuş gibi göründü ki kanlı çatışmalar arkasında çok sayıda ölü Afgan askeri ve polisi bıraktı.

Ancak Taliban 28 Eylül Pazartesi günü bu yenişememezlik durumunu değiştirdi ve yüzlerce savaşçısı ile, Tacikistan sınırındaki Kunduz şehrine yürüdü. Şehri savunan Afgan güçleri ya hızla geri çekildi ya da bozguna uğradı.

Afgan güvenlik güçleri Taliban'ın Afgan güçlerinin karşı saldırıya geçmesini önlemek için ana yollara kurdukları pusuları kırmak için Kunduz'a ikmalde bulunmak işiyle uğraşırken, Taliban'ın ülkenin kuzeyinde elde ettiği kazanımların kapsamı genişledi.

Afgan güçleri Çarşamba gecesinden itibaren Kunduz'u almak için yoğun mücadele vermesine rağmen Cuma gününe gelindiğinde bölgenin ancak çok az bir kısmında kontrol sağlayabildi. Perşembe günü havan topları ve makineli tüfeklerin evlere isabet ettiğine dair haberler geldi.

Bölge hastenelerinde Pazartesi gününden bu yana 59 çocuk olmak üzere 345 kişinin tedavi edildiği bildirildi. Ölü sayısı ise bilinmemekle birlikte bölge sakinleri sokaklar ölü bedenlerin bulunduğunu söylüyorlardı.

Amerikan Yardımı

Şehrin yaklaşık 10 km güneyinde olan havaalanı hükümetin elinde kalırken Afgan güvenlik güçleri tarafından şehrin geri alınmasında kullanılmak üzere konaklama üssü olarak belirlendiği aktarılıyor.

Bölge sakinlerinin aktardıklarına göre Batılı askeri uzmanların destek verdiği Afgan polisi ile Taliban hareketi arasında Cuma sabahından itibaren çatışmalar yaşanmaya başladı.

Amerika ise Salı gününden bu yana bölgeye sekiz hava saldırısı gerçekleştirdi. Bunlardan bazıları kuşatma tehlikesi ile karşı karşıya olan havaalanını savunmaya yönelikti. En son gerçekleşen iki hava saldırısı ise Perşembe günü Kunduz eteklerini hedef aldı.

Amerikan Özel Kuvvetleri'nin karadaki birlikleri ise Perşembe günü Kunduz'da gerçekleşen silahlı çatışmaya katıldı.

New York Times'te yer alan bu haber  Melahat Kemal tarafından TIMETURK için tercüme edilmiştir

Haber Ara