Dolar

32,5148

Euro

34,9317

Altın

2.433,94

Bist

9.716,77

Suyun 5 eşsiz özelliği

Hayatı susuz hayal etmek, kelimenin tam anlamıyla imkansızdır. Bizim için en önemli yaşam kaynaklarından biridir ve sadece sağlıklı değil, aynı zamanda bazı ilginç özellikleri ile eşsiz bir maddedir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-31 09:55:51

Suyun 5 eşsiz özelliği

Su bizim için en önemli yaşam kaynaklarından biridir ve sadece sağlıklı değil, aynı zamanda bazı ilginç özellikleri ile eşsiz bir maddedir. • Su bir yüzeyden buharlaşmaya başladığında, soğutma etkisi oluştur.
• Daha düşük buz yoğunluğu, yalnızca göllerin üst kısımlarının donmasına izin verir.
• Su, yüksek polarite özelliği nedeniyle son derece güçlü bir çözücüdür.

Hayatı susuz hayal etmek, kelimenin tam anlamıyla imkansızdır. Bizim için en önemli yaşam kaynaklarından biridir ve sadece sağlıklı değil, aynı zamanda bazı ilginç özellikleri ile eşsiz bir maddedir. Bu makale bunlarla ilgilenecek ve size bu maddenin daha ilginç bir yönünü göstermeye çalışacaktır.

Bu makalede tartışılacak beş ana özellik, polar moleküllere olan çekiciliği , yüksek özgül ısısı, yüksek buharlaşma ısısı, düşük buz yoğunluğu ve yüksek polaritesidir. Öyleyse başlayalım! 5. Diğer Polar Moleküllere Çekicilik

shutterstock-276367415

Kohezyon özelliği, sıvı suyun yüzeyde gerilmemesini sağlar.

Kohezyon, suyun diğer su moleküllerini çekme yeteneği dediğimiz şeydir. En önemli özelliklerinden biridir. Suyun yüksek bir polaritesi vardır ve ona diğer su moleküllerini çekebilme yeteneği verir. Bu moleküller sudaki hidrojen bağları tarafından bir arada tutulur.

Uyum özelliği, bazı böceklerin su üzerinde yürüyebilmesine izin verir. Ayrıca kohezyon nedeniyle su, orta sıcaklıklarda sıvı kalmayı ve gaza dönüşmemeyi başarır. Suyun farklı maddelerin moleküllerine bağlanma yeteneği de vardır. Buna yapışma denir. Bu özelliği sayesinde su, hidrojen bağı oluşturabileceği herhangi bir başka moleküle yapıştırıcı olabilir.

4. Yüksek Özgül Isı

Su, iki özelliği, yüksek özgül ısısı ve yüksek buharlaşma ısısı nedeniyle sıvı kalmayı başarır. Sonraki paragrafta ikincisi hakkında daha fazla bilgi, ancak burada birincisine odaklanacağız. Yüksek özgül ısı, sıcaklığı 1 santigrat derece değiştirmek için belirli bir maddenin bir gramı tarafından emilen veya kaybedilen enerji miktarını ifade eder.

Su molekülleri birbirleriyle hidrojen bağları oluşturduğundan, bu bağları koparmak için çok fazla enerjiye ihtiyaç vardır. Onları kırarak moleküllerin serbestçe hareket etmesine izin veriyoruz ve daha yüksek sıcaklıklara sahip oluyoruz. Bunu tarif etmenin daha basit bir yolu, etrafta yüzen birçok ayrı su molekülü ile daha fazla sürtünmenin yaratıldığını ve bunun daha fazla ısı ve daha yüksek sıcaklıklar yarattığını söylemek olabilir. Hidrojen bağları bu ısıyı emer. Bu nedenle suyun ısınması daha uzun sürer ve sıcaklığını daha uzun süre korur. 3. Yüksek Buharlaşma Isısı

shutterstock-1190779774

Su bir yüzeyden buharlaşmaya başladığında, bir soğutma etkisi oluşturur.

Bu, suyun sıcaklığını korumasına izin veren başka bir benzersiz özelliktir. Yüksek buharlaşma ısısı, bir gram suyu gaza çevirebilmek için ihtiyaç duyduğumuz ısı enerjisi miktarını ifade eder. Su molekülleri arasındaki hidrojen bağlarını kırmak için çok fazla enerji gerekir.

Su bir yüzeyden buharlaşmaya başladığında, bir soğutma etkisi oluşturur. Bu insanlara ve terlemeye benzer. Isındığımızda, vücudumuzdaki kimyasal bağlar bozulmaya başlar ve vücudumuz için bir soğutma etkisi olarak terlemeye başlarız. Bu, suyun buharlaşması ve yüzeyin soğuması ile aynıdır. 2. Daha Düşük Buz Yoğunluğu

shutterstock-1055532455

Buzdağlarının deniz yüzeyinde yüzmesinin nedeni bu düşük yoğunluktur.

Su molekülleri arasındaki hidrojen bağları daha yüksek sıcaklıklarda buz kristallerine dönüşmeye başlar. Bu duruma ulaştıklarında, bu bağlar daha da kararlı hale gelir ve sıcaklık değişmediği sürece buz şeklini koruyacaktır. Buz, suyun yoğun şeklidir ve sudan daha düşük yoğunluğa sahiptir. Bunun nedeni, hidrojen bağlarının buz formunda daha fazla aralıklı hale gelmesidir. Sıvı formda olduklarından daha ayrıdırlar.

Buzdağların deniz yüzeyinde yüzmesinin nedeni bu düşük yoğunluktan kaynaklanıyor. Ayrıca, göllerin sadece tepelerinin donmasına izin verir, bu da pek çoğunun farkında olmadığı bir gerçektir. Çoğu insan buzdağlarının yüzmesinin daha düşük yoğunluk olduğunun farkında olsa da, çoğu kişi neden sadece göllerin üst kısımlarının donmuş olduğunu bilmiyor. 1. Yüksek Polarite

shutterstock-738192904

Suyun yüksek kutupluluğuna mükemmel bir örnek, tuzun suda çözünmesidir.

Su, polar bir moleküldür, yani diğer polar molekülleri çekebilir. Sudaki polarite seviyesi, benzersiz bir şekilde son derece yüksektir. Diğer elementlerle hidrojen bağı oluşturabilir. Bu, suyu son derece güçlü bir çözücü yapar. Su moleküllerini en çok çeken moleküller, iyon olarak tam yüklü olanlardır.
Suyun yüksek polaritesine mükemmel bir örnek, tuzun suda çözülmesidir. Tuz molekülleri su molekülleri ile çevrelenir ve sodyumu klorürden ayırır. Su, bu iyonların etrafında özel hidrasyon kabukları oluşturur.

Kaynak: worldatlas

 

 

Haber Ara