Dolar

32,5604

Euro

34,9510

Altın

2.446,63

Bist

9.716,77

Suriyeli muhalifler: De Mistura görevden alınsın

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Geçici Hükümet, De Mistura'nın 'Nusret Cephesi üyelerinin Halep'ten çıkması' çağrısına tepki göstererek BM Özel temsilcisinin görevden alınmasını istedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-07 15:16:05

Suriyeli muhalifler: De Mistura görevden alınsın

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Al Jazeera'nin haberine göre 
Muhalifler, De Mistura'nın talebinin Esed'in ve arkasındaki Rusya'nın elini güçlendirdiğini belirterek bu sözlerin kendilerini şoke ettiğini ifade etti.

"AÇIKLAMANIN HEDEFİ HALKI KENTTEN ÇIKARMAK"

De Mistura'nın Halep'e insani yardımların ulaştırılması ve oradaki yaralıların tahliye edilmesini kentin ‘teslim olmasıyla ve halkının oradan çıkmasıyla' ilişkilendirdiği öne süren muhalifler, bunun ‘insan hakları ilkeleriyle ve BM'nin mesleki ahlâkıyla bağdaşmadığını' söyledi ve De Mistura'nın görevden alınması için BM'ye çağrıda bulundu.

DE MİSTURA NE DEDİ?

Halep'teki sivillerin durumundan dolayı Nusret Cephesi'ni de sorumlu tutan BM Temsilcisi Staffan de Mistura, "Halep'teki 900 eski Nusra savaşçısına sesleniyorum. Halep'teki 275 bin kişinin gözüne bakıp sizin orada kalacağınızı ve onları rehin tutacağınızı söyleyebilecek misiniz? Bu insanlara söyleyin, silahınızı bir kenara bırakıp Halep'ten her hangi bir yere çıkmaya hazır mısınız? Bizzat kendim gelip size eşlik edeceğim" diye konuşmuştu.

RUSYA OLUMLU BAKIYOR

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov Mistura'nın açıklamasından hemen sonra bu inisiyatife olumlu baktıklarını belirtmişti.

NUSRET CEPHESi CEVAP VERDİ

Şam'ın Fethi Cephesi'nden bir isim ise BM yetkilisinin sorumluluğu sivilleri bombalayan Esed rejimine ve Rusya'da bulmak yerine topu 'kurbanın sahasına attığını' söyledi.

"REDDEDİLMİŞTİ"

El Kaide'yle bağlarını Temmuz ayında kopardığını açıklayan örgütün Sözcüsü Şafii ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, De Mistura'nın talebini reddettiklerini söylemişti.

MUHALİFLER "İSTİŞAREYİ" ÜSTLENMİŞTİ

Suriyeli muhaliflerin çatı kuruluşu Ulusal Koalisyon (SMDK) da, De Mistura'nın teklifiyle ilgili olarak sahadaki silahlı gruplarla istişare yürüteceğüini açıklamıştı.

Haber Ara