Dolar

32,3371

Euro

35,1949

Altın

2.246,88

Bist

8.718,11

Sudan'da 30 yıllık iktidarı devirmek için muhalefet birleşti

Sudan’lı muhalif gruplar Beşir’in görevden ayrılması çağrısı yaptı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-15 10:34:36

Sudan'da 30 yıllık iktidarı devirmek için muhalefet birleşti

TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER

Sudan'ın ana muhalefet grubu, Afrika ülkesinde yaşanan yaşam koşullarının gittikçe kötüleşmesi nedeniyle ortak olarak El Beşir'İn görevden ayrılmasını talep ettiler. Son iki aydır ise ülkede sayısız hükümet karşıtı gösteri gerçekleşti.

İlk ortak basın konferanslarında 17 siyasi parti, işçi birlkleri, gençlik hareketleri ve sivil toplum Sudan Meslekler Birliği'nin (SPA) liderlik ettiği Sudan'ın muhalefeti Özgürlük ve Değişim Koalisyonu'nun arkasına ağırlıklarını koydular.

SPA ise doktorlar, öğretmen ve mühendislerin protestolarda başını çektiği birliklerden meydana gelen bir şemsiye oluşum. Aralık 2017'den bu yana fiyatlardaki artışın yanı sıra gıda ve petrol kıtlığı nedeniyle hükümet karşıtı kampanya başlatıldı.

İlk defa Atbara'da ekmek fiyatının üçe katlanması ve ekmeğe yapılan desteklerin kesilmesi sonucu başlayan gösteriler kısa sürede ülkeye yayıldı ve 1989 yılında askeri bir darbeyle başa gelen El Beşir'in görevi terke tmesi çağrılarına kadar uzandı. 

Omdurman'daki ortak basın konferansında ise muhalif gruplar hükümetin istifa etmesi ve önümüzdeki dört yıllık süreçte seçimlerin ardından geçiş hükümeti kurulması için anlaşma imzaladılar.

Komünist Parti Genel Sekreteri Muhammed Mokhtar al-Khatib, “Rejim düştükten sonra getirilecek programa karar verdik ve geçiş sürecinde anayasal müzakere konferansı yaparak Sudan'ın nasıl yönetileceğine karar vereceğiz” derken SPA'nın önde gelen bir üyesi Muhammed al-Mustafa, anlaşmaya imza atan bütün taraflar Beşir'i düşürmekten başka en ufak bir çabaya yer vermeyecek şeklinde konuştu.

“Bugün her zamankinden daha güçlüyüz. Sayısız Sudan'lı taraflar bize katıldı. Bu rejimi devirmek için birlikte çalışacağız ve halkımızın hak ettiği demokrasiyi yaratacağız” açıklamasını yaptı.

 Ülkenin Milli İstihbarat ve Güvenlik Servisi'nin ise (NISS) protestocular, muhalefet liderleri, eylemciler ve muhabirlere gösterilerin yayılmaması için baskı uyguladığı belirtildi. Adı sayılan gruplar ise Beşir'in 30 yıllık iktidarına bir tehdit olarak görülüyor.

Resmi rakamlara göre bazı güvenlik elemanları dahil 30 kişi gösterilerin başlamasından bu yana hayatını kaybetti. Bazı hak grupları ise 51 kişinin hayatını kaybettiğini ileri sürüyor.

Başkani se savunmada kalırken, ülkede yönetime sadık grupların yaptığı gösterileri işaret ediyor ve bölgesel müttefiklerden destek arıyor.

Çarşamba günü Beşir Hartum'da barış çağrısı yaparak kendi mitingini düzenledi. “Tekrar söylüyoruz ki bu yıl 2019 barış ve silahların daimi olarak susması yılı olacak. Sudan'da barışın sürmesi için bir irade gösterilecek ve diğer tarafı da barışın faydalarına ikna edecek” dedi.

Ülkede güvenlik güçleri gösterileri kırmak için şimdiye kadar göz yaşartıcı ve sersemletici bombanın yanı sıra gerçek mermi de kullandı. Yüzlerce muhalif figür ve protestocu da tutuklandı.  

Beşir ve diğer üst düzey Sudan'lı yetkililer tekraren hükümetin sadece seçimler yoluyla değiştirilebileceğini söylüyor. 75 yaşındaki eski asker lider Beşir gelecek yılın seçimlerinde üçüncü dönem başkanlığa hazırlanıyor.

Sudan, ülkedeki yabancı para varlığındaki ciddi azalışın yanı sıra kötüye giden bir ekonomik kriz ile boğuşuyor. Bazı ilaçlar dahil değerli malların fiyatı iki kattan fazla arttı ve enflasyon yüzde 70'i buldu. Büyüyen gıda ve petrol sıkıntısı başkent Hartum dahil birçok şehirde kaydedildi.

Kaynak: presstv.com

 

Haber Ara