Dolar

32,5626

Euro

34,9365

Altın

2.444,38

Bist

9.716,77

Steinmeier-Bekkuş görüşmesi

Steinmeier-Bekkuş görüşmesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-28 14:54:28

Steinmeier-Bekkuş görüşmesi
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, siyasi dönüşüm sürecinden geçen Arap dünyasında Tunus'un tek başarı örneği olduğunu söyledi.

Steinmeier, Berlin'de Tunuslu mevkidaşı Et-Tayyib el-Bekkuş ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Tunus'un son dönemde siyasi alanda attığı adımları övdü, Almanya'nın Tunus'a demokratikleşme ve terörle mücadele alanlarında destek vereceğini vurguladı.

Frank-Walter Steinmeier, "Ne yazık ki demokrasi ve özgürlük treni, değişim sürecinden geçen Arap ülkelerinde durmadı, istikrar getirmedi. Tunus şu anda tek başarı örneği" diye konuştu.

Almanya'nın eğitim, ekonomi ve güvenlik gibi alanlarda Tunus'a destek vermeyi sürdüreceğini vurgulayan Steinmeier, haziran ayında Tunus'u hedef alan terör saldırılarının yalnızca bölgede değil, Almanya'da da endişelere yol açtığını kaydetti. Steinmeier, "Bu tür terör saldırıları yalnızca Tunus değil, hepimiz için tehdittir" ifadesini kullandı.

Steinmeier, Avrupa'ya sığınmacı akınıyla ilgili hiçbir ülkenin diğerini sorumlu tutamayacağını belirterek bu konunun çözümü için çok çeşitli araçlara, kapsamlı çözüme ihtiyaç olduğunu söyledi.

Avrupa ülkelerine sığınmacılar konusunda dayanışmayı artırma çağrısında bulunan Steinmeier, sığınmacıların kabul edilmesinde Avrupa ülkeleri arasında adil dağıtım yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Tunus Dışişleri Bakanı Et-Tayyib el-Bekkuş da Tunus'un kısa bir zaman diliminde demokratikleşme konusunda önemli adımlar attığını, bunun güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Bekkuş, demokratikleşmede kalıcı başarılar için ülkesinin ekonomi ve güvenlik alanlarında güçlenmesi gerektiğini vurguladı.

Libya'da bir an önce siyasi çözüm bulunmasının ve istikrar sağlanmasının önemine işaret eden Bekkuş, Libya'ya istikrar gelmemesi halinde ülkesinin de tehdit altında olmaya devam edeceğini söyledi. Bekkuş, bölgede istikrarın sağlanmaması durumunda sığınmacı probleminin devam edeceğini kaydetti.

Suriye, Irak ve Yemen'deki krizlerin askeri yollarla çözülemeyeceğini, siyasi çözüm yolu aranması gerektiğini ifade eden Bekkuş, aksi halde krizin daha da derinleşeceğini, durumun daha da karmaşık hale geleceğini ifade etti.

Haber Ara