Dolar

32,5327

Euro

34,9157

Altın

2.436,89

Bist

9.716,77

Sisi: Filistin'de tek yol adil ve kapsamlı bir barış

Arap Zirvesi’nde konuşan darbeci Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, “Filistin’de tek yol adil ve kapsamlı bir barış”dedi. Sisi, ayrıca Suriye’deki krizin kapsamlı bir şekilde çözülmesi için acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-02 09:39:52

Sisi: Filistin'de tek yol adil ve kapsamlı bir barış

Mısır Cumhurbaşkanı AbdulFettah es-Sisi, Filistinlilerin, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurması için adil ve barışçıl bir çözüm bulunması ve işgal altındaki Golan'ın Suriye'ye verilmesi dışında Arap çatışması krizinin bir çıkış yolu olmadığını söyledi. Sisi, ümmeti ve gücünü 7 yıldır tüketen bu acı dönemin kapandığını,  kapsamlı, adil bir barış ve yeniden yapılanma dönemi başladığını ifade etti.

MEZHEPÇİLİK VE TERÖR
TEHLİKESİ EN BÜYÜK TEHDİT

Arap Zirvesi'nde konuşan Sisi, 8 yıl önce Suriye, Libya, Yemen ve başka birçok Arap ülkesinde patlak veren krizlerin, Arap bölgesindeki ulusal devletlerin ve kurumlarının varlığını tehdit eden parçalanma, mezhepçilik ve terör tehlikesini beraberinde getirdiğini kaydetti.

Sisi, “Araplar barışı seçti. İşgal altındaki tüm Arap topraklarının kurtarılması konusunda uluslararası meşruiyet kararlarının uygulanması için adil bir barışı sağlayacak kapsamlı bir girişim önerdi” dedi.

Tüm meşru haklara ve uluslararası meşruiyet kararlarına bağlılık esasına dayanarak durumu gözardı etme girişimlerini reddetti.

Sisi buna ek olarak, “Bugün, bölgemizin geleceğini daha az etkilemeyecek olan bir gerçek var. Bu gerçek, tüm terörizm biçimleriyle yüzleştiren ve radikal düşüncelerin temelini oluşturduğu bir dünya sorunu” diye ekledi.

KRİZLERİ ÇÖZMENİN
VAKTİ GELDİ

Sisi, “Hala bazı Arap ülkelerinde kan dökülüyor, bu bazen Arapların, bazen yabancı teröristlerin, bazen de milislerin ajanları tarafından Arap işlerine müdahale etmeyi amaçlayan bölgesel güçlerin eliyle oluyor. Bu krizleri çözmenin vakti gelmedi mi? Kanımızı enjekte etme, ülkelerimizi koruma, halklarımızın güç ve servetlerinin tüketilmesini durdurmanın vakti gelmedi mi? diye sordu.

Suriye'deki krizin kapsamlı bir şekilde çözülmesi için Cenevre kararları çerçevesinde müzakerelerin başlatılması amacıyla acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu.  

ARAPLAR, BÖLGESEL
GÜÇLERE KARŞI ÇIKMALI

Sisi, 8 yıl önce bu sıkıntıların patlak vermesinden bu yana şimdiye dek olmadığı kadar tehdit altında olan ülke, bölgesel barış ve birliğini koruyor, halkının emellerini gerçekleştiriyor ve kurumları bu iğrenç terörizmi ortadan kaldırıyor diye ekledi. “Yol açık. Olası çözümün unsurları biliniyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2254 sayılı kararı ile belirlenen müzakerelerin dörtlü formatı herkes tarafından biliniyor” diye konuşan Sisi, istenen şeyin,  Suriye'deki tarafların arasında barış ve uzlaşma iradesinin sağlanması, bu uzlaşıyı destekleyen ve gerçekleşmesi için baskı yapan Arap ülkelerinin konumu ve kardeş Suriye halkının sıkıntılarından yararlanma konusunda girişimlerde bulunan Arap olmayan hiçbir bölgesel gücün ülkeye girmesine karşı çıkılmasıdır dedi.

Ayrıca BMGK tarafından 18 aydan daha uzun bir süre önce kabul edilen Libya'daki Birleşmiş Milletler Ulusal Uzlaşı Girişiminin uygulanması için çağrıda bulundu.

TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI
SAĞLAM BİR TUTUM SERGİLENMELİ

Sisi, “Bir kez daha söylüyorum, uzlaşının yolları iyi biliniyor, ihtiyacımız olan dar çıkmazların aşan bir siyasi idaredir. Siyasi ve kişisel arzuların üzerinde Libya'nın çıkarlarının ve istikrarının korunmasıdır.

Uluslararası toplumun, hala Libya'ya silah ve savaşçı kaçakçılığı yapan ve terör örgütlerini hesapsız şekilde destekleyen, herkesin bildiği güçler karşısındaki sağlam bir tutum sergilemesi gerekiyor.

Yemen'de,  Yemen krizini çözmeyi hedefleyen müzakerelerin acilen başlaması için Stockholm Anlaşması'nın uygulanmasını isteyen herkese sesleniyoruz. Herkesten üstünlük ve kibir dolu tavrı terk etmelerini, kardeş Yemen halkı ve çıkarları için ortak bir kelimede buluşmalarını talep ediyoruz.” dedi.

Haber Ara