Dolar

32,4910

Euro

34,7468

Altın

2.419,48

Bist

9.685,79

Savaş karşıtı İspanyollar Suudilerin silah yüklü gemisini takip ediyorlar

Suudilere ait olan ve Yemen'e silah taşıyan Bahri Hofuf gemisi Bilbao’dan çıktı ve Santander’e girdi. Savaş karşıtları siliah yüklemesi yapan gemiyi İspanya’nın limanlarından uzaklaştırmaya çalışıyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-03 12:30:22

Savaş karşıtı İspanyollar Suudilerin silah yüklü gemisini takip ediyorlar

TIMETURK | ÇEVİRİ

Mart ayının ilk günlerinde İspanya'nın Santander limanına demirleyen ve Yemen savaşında kullanılmak üzere silah yükleyen Suudi kargo gemisi son durağında eylemciler tarafından uzaklaştırılmak istendi.

Temmuz ayından bu yana Bilbao limanında silah yükleyen gemi, Bahri Hofuf limanı terk etmek zorunda kalmıştı. Fakat bu eylemler geminin İspanya sularından tamamen uzaklaştırıldığı anlamına gelmiyor. Basklı sivil toplum örgütü ve mültecileri karşılamak için uğraşan “Hoşgeldiniz”, “Ongi Etorri” ekibi Suudi gemisini “zorunlu konum belirleyici” alet ile takip ederek baskı altında tuttu ve gemi limanı terk etmek zorunda kaldı.

SUUDİ GEMİSİ ZORUNLU YER BELİRLEYİCİSİNİ KAPATTI

Ancak Tele Sur TV'nin haberine göre Suudi gemisi zorunlu konum belirleyicisini kapatarak gözden kayboldu, cihazla sisteme yeniden bağlandığında ise İspanya'yı terk etmediği ve bir başka limanda olduğu anlaşıldı.

BAYRAĞI İNDİRDİ, ADINI DEĞİŞTİRDİ


"Güvenli Geçiş" adlı bir başka sivil toplum örgütünden Aurora Otero ise geminin tehlikeli yükünü belirleyen bayrağının ve isminin kimlik saklamak için silindiğini belirtti.

O GEMİ, YEMEN SAVAŞINA SİLAH TAŞIYOR

Change.org sitesinde 18 binden fazla imza toplayarak ve halk düzeyinde lobi faaliyetlerinde bulunarak gemiyi protesto eden eylemciler, Yemenlileri öldürmek için gönderilen silahların yüklenmesini durdurmak istiyorlar. “10 binden fazla insanın hayatını alan, iki milyon insanı yerinden eden yarısını ise korunmasız bırakan” savaşa karşı duruyorlar.

SOL PARTİLER HÜKÜMETTEN HESAP SORMAK İÇİN BİRLEŞTİ

Sol partilerin seçim ittifak grubu “Unidos Podemos” da konu hakkında eylemcileri destekliyor ve hükümetten açıklama istiyor. Suudi bandıralı geminin yer belirleme cihazını resmen kapattığını ve yeniden açtığını tespit eden parlamenter ekibin arasında yine sol merkezli Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve Santander Si Puede de hükümete konu hakkında baskı yapıyor.

Eylemcilerin tümü geminin Alava, Guipuzkoa and Burgos'ta üretilen el bombaları ve füzeleri yüklediğini düşünüyor. Santander ve Cantabria yerel yönetimlerinin Bahri Hofuf'a Yemenlileri öldürmek için yük yüklemesine verdikleri izni iptal etmesini istiyorlar.

 

Haber Ara