Dolar

32,4969

Euro

34,8842

Altın

2.441,70

Bist

9.716,77

Salgın sürecinde Venezüella’da hayat şartları...

Venezuelalı profesyonel meslek sahipleri, salgın nedeniyle karantinanın ülkelerinde yol açtığı kayıpları atlatmak için yemek pişirmeye, satıcılık yapmaya yöneliyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-14 22:21:16

Salgın sürecinde Venezüella’da hayat şartları...

Çeviri

Biyologlardan avukatlara kadar Venezüellalı profesyonel meslek sahipleri, koronavirüs karantinasından sonra, altı yıldır durgunluk yaşanan ekonomik şartlardaki hayat mücadelesinde yiyecek, yüz maskesi imalatı veya temizlik ürünleri satmaya başladı.

Yıllık % 3.000'in üzerindeki enflasyon karşısında çoğu işletme ve devlet kurumunun koronavirüs nedeniyle kapanmasıyla karşı karşıya kalan Venezuelalılar, profesyonel olarak yıllarca çalışırken, giderek dolar eksenli olan bir ekonomide geçimlerini sağlamak için kendilerini çeşitli ürünler satan girişimciler olarak yeniden keşfettiler.

Sosyal hizmet profesörü iken, evlere  temizlik ürünleri götürmeye başlayan Jose Ibarra, “Hayat masraflarını karşılamak için bir şeyler yapmam gerekiyordu” diyor.

Ibarra Venezuelalıların çoğunu etkileyen resmi su tasarrufuna atıfta bulunarak, "Bazı müşterilerimle su satışları bile planlıyorum çünkü bazıları sular geldiği gün satın alıyor" diyor.

Covid-19, bölgenin sosyal güvenlik ağlarının kırılganlığını ortaya çıkardı; milyonlarca orta sınıf Latin Amerikalı yoksulluğa sürükleniyor.

Araştırmalara göre, Venezuela'da son on yılda on orta sınıf aileden dokuzunun fakirleştiği, orta sınıfa mensup nüfusun % 5,3'ünün ülkenin ekonomik krizi nedeniyle durumu daha da kötüleştiği belirtiliyor.

ABD yaptırımları, kötü yönetim ve hiper enflasyondan sarsılan ekonomi üzerindeki baskı, bölgesel bir insani krizi kötüleştirme tehdidinde bulunuyor.

www.usnews

Alfonso Toro yıllardır televizyon reklamları için müzik yapan biriyken başka işler yapmakla meşgul ancak sanayinin öldüğünü düşünüyor.

Şimdi, 2015 yapımı "Jurassic World" filminde gösterilen, genetiği değiştirilmiş kurgusal bir dinozor olan Indominus Rex'in görüntüsüyle basılmış yüz maskeleri yapıyor.

Ev yapımı maskeleri Twitter'da ilgi gören Toro, "Sanırım girişimcilik zamanı geldi. Hayatım boyunca oyuncak yapmak istedim ama zamanım olmamıştı" dedi.

Hayatta kalmak için kendini keşfetmek

Birkaç Venezuela üniversitesi tarafından yürütülen Ulusal Yaşam Koşulları Araştırması'na göre, Venezüellalı hanelerin yaklaşık % 43'ü Covid-19'un ekonomi üzerindeki etkileri nedeniyle gelirlerinin düştüğünü gördü.

Andres Bello Katolik Üniversitesi'nde profesör olan sosyolog Lissette Gonzalez, "Bazı insanlar, benzin eksikliği, ulaşım kısıtlamaları veya nakit bulma gibi engellerin üstesinden gelmek zorunda olsalar bile, işlerini bırakmadan başka gelir kaynakları aradılar. Birçoğu kendini yeniden keşfederken, diğerleri bunu yapamadı ve bu onları daha savunmasız hale getiriyor" diyor.

Mahkemelerin aylarca kapatılması nedeniyle gelirinin düştüğünü gören 13 yıllık tecrübeye sahip avukat Ruben Benitez, mağazalarda satmak için kek pişirmeye başladı.

Avukat Benitez, “Birçok profesyonel için alanlarımızda çalışmak artık zor. Bizim için zor oldu ve bu durum kendinize bakmanıza neden oluyor. Geçim kaynağım artık pasta satışlarından geliyor” diyor.

Lisbeth Lopez, karantina nedeniyle Venezuela'nın güneyindeki Ciudad Guayana'daki bir alışveriş merkezinde tatlı satan küçük dükkanını kapattıktan sonra, Orinoco nehrine özgü bir balık olan lau lau'dan ince dilimlenmiş balık veya et mezesi carpaccio yapıp satmaya başladı.

Carpaccio satışlarından elde edilen parayı iki çocuğunun okul ücretlerini ödemek için kazanan Lopez, "Ailen varsa, depresyona girmeyi göze alamazsın, kendini yeniden keşfetmelisin" diyor.

Lopez gibi Julia Vizcaya da karantinadan sağ çıkmak için mutfağa döndü. Yaklaşık dört aydır ev yapımı dondurma yapıyor ve satıyor.

Vizcaya, salgın nedeniyle kapatılan ve yine de minimum 2 dolara eşdeğer aylık maaş alan bir otelin çalışanı. Sosyal medya hesabından meyveli dondurma ve yoğurt siparişi aldığını ifade ederken şunu ilave ediyor; “dondurmalardan elde edilen gelir bir rahatlama oldu.”

Reuters

Haber Ara