Dolar

32,5790

Euro

35,0501

Altın

2.457,76

Bist

9.813,25

Sadık Mehdi, Sudan hükümetini uyardı: Normalleşme ihanettir

Sudan eski Başbakanı ve muhalefetteki Milli Ümmet Partisi Genel Başkanı Sadık el Mehdi, işbaşındaki askeri geçiş hükümetini uyararak, “İşgal devleti İsrail'le normalleşmeye gitmek, vatana ihanettir” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-27 14:23:46

Sadık Mehdi, Sudan hükümetini uyardı: Normalleşme ihanettir

Sudan eski Başbakanı ve muhalefetteki Milli Ümmet Partisi Genel Başkanı Sadık el Mehdi, işbaşındaki askeri geçiş hükümetini uyararak, “İşgal devleti İsraille normalleşmeye gitmek, vatana ihanettir” dedi.

Sadık el Mehdi, dün Sudan web sitesi "The Two Niles" tarafından yayınlanan "Siyonist Düşmanla Normalleşmenin Tehlikeleri" başlıklı bir seminerde yaptığı konuşmada, geçiş hükümetinin “Sudan'ı tartışmalı pozisyonlara" iten herhangi bir girişimde bulunma hakkına sahip olmadığını söyledi.

Sadık el Mehdi, hükümeti "normalleşmeye yönelik temasları ve kontrolsüz gezileri" durdurmaya çağırdı ve ABD'yi de Sudan'a gaspçı bir anlaşma teklif etmekle suçladı.

Normalleşmenin "teslimiyetle eşanlamlı olan ve barışla bağlantısı olmayan bir isim" olduğunu belirten Sadık el Mehdi, sözlerine şöyle devam etti: "Normalleşme yönündeki pozisyonumuz, Arap dayanışması, İslami dayanışma ve ırkçı bir devletin kurulmasını engelleyen adalet ilkeleridir.”

Sudan Egemenlik Konseyi'nin normalleşme girişimine karşı çıkan ve tepki gösteren Milli Ümmet Partisi Genel Başkanı Sadık el Mehdi, “Filistinlilerin haklarını ihlal eden ırkçı İsrail ile normalleşmek kabul edilemez" dedi.

Sudan Egemenlik Konseyi, Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın başkanlık ettiği üst düzey Sudan heyetinin, geçen Çarşamba günü Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) ABD'li yetkililerle İsrail-Arap barışı dahil birçok konuyu görüştüğünü, neticelerin geçici Sudan hükümetinin kurumlarıyla paylaşılacağını açıklamıştı.

Orgeneral Burhan, 3 Ocak'ta ülkesinin diplomatik ilişkisinin bulunmadığı İsrail'in Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Uganda'da bir araya gelmiş, İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, görüşmenin Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin davetiyle gerçekleştiği duyurulmuştu.

Sudan'ın başkenti Hartum, 1967'deki Arap-İsrail savaşının ardından burada düzenlenen ve "İsrail'le barışa hayır, İsrail'in devlet olarak tanınmasına hayır ve İsrail'le müzakerelere hayır" içerikli genelgeyle sonuçlanan Arap Zirvesi nedeniyle "3 hayırın başkenti" olarak da biliniyor.

Washington yönetimi, Sudan'ı terör gruplarına destek olduğu iddiasıyla 1993'te terör listesine eklemişti.

Donald Trump başkanlığındaki ABD yönetimi, 1997'den bu yana Sudan'a uyguladığı ekonomik yaptırımları Ekim 2017'de kaldırmış ancak 1993'te El Kaide lideri Usame bin Ladin'e ev sahipliği yaptığı gerekçesiyle Sudan'ı "terörü destekleyen devletler listesi"nden çıkarmamıştı.

Kaynak: Arabi21+Ajanslar


 

Haber Ara