Dolar

32,5369

Euro

34,8827

Altın

2.436,67

Bist

9.716,77

Sadakataşı Derneği Başkanı Özdal: Türkiye kurban bilincini doğru anlıyor

Asya’dan Afrika’ya, Balkanlar’dan Kafkasya’ya, Ortadoğu ve Türkiye dahil olmak üzere 27 ülkeye kurban eti ulaştıracak olan Sadakataşı Derneği Başkanı Kemal Özdal, 'İnsanlarda güven duygusu bırakmak için; işimizi samimiyetle, karşılık beklemeden, insanları ayırt etmeden, muhtaç olanlara öncelik vererek, yardım ettiğimiz insanların onur ve itibarını düşünerek hareket ediyoruz' diyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-29 08:37:01

Sadakataşı Derneği Başkanı Özdal: Türkiye kurban bilincini doğru anlıyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Müslümanlar için toplumu kaynaştıran ve yakınlaştıran bir ibadet olan Kurban, son dönemlerde artan Sivil Toplum Kuruluşu sayısı ile yalnızca ülke içerisinde değil sınırların çok ötesindeki insanları da birbirine yakın kılıyor. 5 SORU'nun bugünkü konuğu, bu köprünün temsilcilerinden Sadakataşı Derneği Başkanı Kemal Özdal... Özdal, "İnsanlarda güven duygusu bırakmak için; işimizi samimiyetle, karşılık beklemeden, insanları ayırt etmeden, muhtaç olanlara öncelik vererek, yardım ettiğimiz insanların onur ve itibarını düşünerek hareket ediyoruz" diyor.

İşte Özdal'ın açıklamaları:

1- Türkiye, dünyada milli gelire oranla en fazla yardımın yapıldığı ülke… Bu durumun ortaya çıkmasında bir yardım derneği olarak Sadakataşı'nın da payı olduğu düşüncesinden hareketle derneğin başkanı olarak bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Yardım kültürüne dayalı bir Türkiye sosyolojisinin ortaya çıktığı yorumu yapılabilir mi?

“Komşusu açken tok yatan bizden değildir” düsturuyla hareket eden toplumumuz ve derneklerimizin çokluğu, yardıma muhtaç ülkelerin ve toplumların sorunlarına bir nebze de olsa yardımcı olmak adına bizlere umut ve heyecan veriyor.

Sadakataşı Derneği olarak, ihtiyaç sahiplerine, muhtaçlara, kimsesizlere, açlık ve sefalet çekenlere, kuraklıkla mücadele edenlere, iç savaş yaşayan toplumlara, salgın hastalıklarla boğuşanlara, yani özetle dünyanın her yerinde bize ihtiyaç duyan insanlara (Osmanlı) medeniyetimizin bize miras bıraktığı yardımlaşma geleneğine, milletçe sahip çıkarak daha ileri noktalara taşıma arzusuyla yardımlarda bulunuyoruz.

Diğer ülkelere oranla ülke olarak daha fazla yardımda bulunmamızın en önemli sebeplerini şöyle sıralandırabiliriz: Dinimizin bize bunu öğütlemesi, toplumumuzun engin hoşgörüsü ve yardımlaşma kültürünü benimsemiş olması, hayırseverliği, (ümmet bilinci) ile hareket etmemiz, yardım etme bilincinin toplumumuzun genlerine işlemesi, kültürümüzün önemli bir parçası olmasi, Türkiye'nin yüzyıllardır İslam'ın sancaktarlığını taşımış olan Osmanlıların devamı olduğu gerçeği, İslam coğrafyasında Türkiye'ye karşı olan beklentinin büyüklüğü ve Türkiye'yi umut kaynağı olarak görmeleri...

2- Kurban Bayramı yaklaşırken insanlar kurban kesimi noktasında bağışlarını yardım derneklerine vermekle kendi kurbanlarını kendileri kesmek arasında kararsız kalıyorlar… Sizin bu konuda gözleminiz nedir ve insanlar yardım derneklerini neden tercih etmeli?

Bunu şöyle özetleyebiliriz; yardımlarını daha anlamlı, daha zor şartlarda, muhtaç durumda bulunanlara ulaştırmak isteyen, Kurban'a etinden ziyade bir birliktelik bilinci olarak bakan insanımız, kendi eliyle kestiği kurbanı bile çevresindeki ihtiyaç sahiplerini gözeterek paylaşır. Toplumumuzun, farklı coğrafyalarda ihtiyacı olan insanlara yardım ediyor olması, Kurban'ın insanlara yüklediği bilinci doğru anladığını gösteriyor. Bu paylaşımın daha organize gerçekleşmesi, ihtiyaç sahibi kardeşlerimizin kurban etlerinden yararlanması gibi konularda dernek ve vakıflar daha organize hareket ettiği için insanlarımız vakıf ve dernekleri tercih etmelidirler.Bu konuda, Türkiye'deki vakıf, dernek ve kuruluşların, üzerlerine düşen görevi hakkıyla yerine getirdiklerini düşünmekteyiz.

IMG_0075

3- Kurban yardımlarının kardeşlik temelleri üzerine kurulu İslam birlikteliğine bir katkısı olduğunu düşünüyor musunuz?

Ayettede belirttiği gibi; kurban ibadeti iman ve itikat esası ile Allah'ın cc rızası ve takva için yapılır. Kurban Bayramı ile insanların ihtiyaç sahibi kardeşlerine yardımda bulunması, onları hatırlaması ve ibadetini yerine getiriyor olması İslam birlikteliğine, bütünlüğüne, ümmet anlayışının gelişmesine katkı sağlamaktadır. Dinimizin bize öğütlediği tüm inananların kardeş olduğudur.  Günümüz dünyası, insanlar arasındaki bağı ve iletişimi azaltmış durumdadır. Kurban ibadeti insanların ihtiyaç sahibi olan kardeşlerini ve onlara yardım etmesinin gerekliliğini hatırlatır. Bu da İslam aleminin ümmet olma bilincine büyük bir katkı sağlar.

4- Siz Sadakataşı Derneği olarak Kurban başta olmak üzere yardım çalışmalarınızı hangi esaslar üzerine oturtuyorsunuz? Güven duygusu oluşturabilecek temel şartları ne oranda sağlıyorsunuz?

Dernek olarak; özelde Kurban yardımlarını ve diğer tüm yardımları din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin, ihtiyaç duyan herkese ulaştırma konusunda azami gayret gösteriyoruz.Yardım faaliyetlerinin başlangıç aşamasından son anına kadar işin ehemmiyetini bilerek buna göre hareket ediyoruz. Çalışma esaslarımız; yardım toplarken şeffaf olmak, dağıtımlarda ifşa etmeden aleni olmak, incitmek ve onur kırmaktan kaçınmak, çalışılan bölge ve insanları tanımak, kalıcı kardeşlikler oluşturmak, emanetçi olduğumuz bilinci ile hareket etmektir.

İnsanlarda güven duygusu bırakmak için; işimizi samimiyetle, karşılık beklemeden, insanları ayırt etmeden, muhtaç olanlara öncelik vererek, yardım ettiğimiz insanların onur ve itibarını düşünerek hareket ediyoruz. Veren el olurken, kibirden uzak duruyor, yapılan bağışları, yerine hakkıyla teslim ediyoruz.

Dernek olarak 8. Kurban bayramını geçireceğiz. Kurban bayramının bir ibadet olduğu bilinci ile hareket ediyoruz ve ibadetimizi tüm vecibeleri ile eksiksiz yerine getiriyoruz. Her yıl büyüyen dinamik bir dernek olarak bu yıl tam 27 ülkede bu faaliyeti icra edeceğiz. Tüm bunlar derneğimizin organizasyon olarak yaptıklarının ve yapacaklarının teminatıdır.

CWmKIicU8AAwqRe

5- Bu sene nerelerde kurban keseceksiniz? Ayrıca geçmiş yıllara göre bu yıl kurban kesimi yaptığınız coğrafya sayısında artış var mı? Önem verdiğiniz, ilk kez gideceğiniz coğrafyalar var mı?

Yolumuz iyilik, azığımız kurban duygusu ile "Kardeşinin payını ayırdın mı?" Çağrısını yaparak bu sene Asya'dan Afrika'ya, Balkanlar'dan Kafkasya'ya, Ortadoğu ve Türkiye dahil olmak üzere 27 ülkede kurban keseceğiz. Bu ülkeler sırasıyla; Bagladeş, Benin, Burkina Faso, Çad, Etiyopya, Filipinler (Moro), Kenya, Moğolistan, Nepal, Ruanda, Somali, Sri Lanka, Tanzanya, Afganistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kırgızistan, Lübnan, Myanmar (Arakan), Vietnam, Yemen, Abhazya, Irak, Suriye, Türkiye, Filistin (Gazze-Kudüs)'dir. Geçmiş yıllarda kurban kesimi faaliyetinde bulunmadığımız Moğolistan'da ilk kez kurban kesimi gerçekleştireceğiz.

Sadakataşı Derneği olarak üzerinde önemle durduğumuz bölgeler, açlık ve kuraklığın yoğun olduğu, iç savaşın yaşandığı Doğu Afrika bölgesi başta olmak üzere yardıma ihtiyaç duyan ve faaliyette bulunduğumuz tüm ülkeler bizim için önem arz etmektedir.

Geçmişimizden gelen bilinç ve sorumluluk ile toplumumuzun yardımlaşma faaliyetlerimize verdiği destek sayesinde ihtiyaç sahibi olan insanların sadece yaşamını idame ettirmesi için gerekli olan yeme, içme, barınma, giyinme ihtiyaçlarından ziyade eğitim, kültür, spor gibi konularda da insanlara hizmet etmeyi hedefleyen derneğimiz ‘Bize umut bağlamış herkese ulaşmak' şiarı ile yardım faaliyetlerinde güçlü ve arzulu bir şekilde bulunmaya devam edecektir.

Haber Ara