Dolar

32,5327

Euro

34,9157

Altın

2.436,89

Bist

9.716,77

'Rusya Suriye'ye ilk kez füze yerleştirdi'

Amerikalı üst düzey askeri yetkililer, Rusya'nın Suriye'ye ilk kez gelişmiş füze savunma sistemi kurduğunu iddia etti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-04 09:33:12

'Rusya Suriye'ye ilk kez füze yerleştirdi'

Geçen hafta sonu Suriye'nin Tartus Limanı'na ulaştığı belirtilen SA-23 Gladiator füze savunma sisteminin ilk kez Rusya dışında kurulduğu bildirildi.

Amerikan Fox News kanalına açıklama yapan üst düzey üç askeri yetkili,  SA-23 Gladiator olarak adlandırılan anti-balistik füze savunma sisteminin geçen  hafta sonu Suriye'nin Tartus Limanı'na ulaştığını bildirdi.

Açıklama yapan yetkililerden biri, geçen haftalarda Rusya içinde SA-23  Gladiator füze sistemi parçalarının taşınmasıyla ilgili bazı istihbarat  bilgilerine sahip olduklarını ifade etti.

ABD ile Rusya arasındaki Suriye kapsamlı ikili temasların durdurulduğu  gün gelen bu açıklama, Rusya'nın Esed rejimine askeri desteğini sürdüreceğinin  açık bir göstergesi olarak değerlendirildi.

150 mil menzili bulunan SA-23 Gladiator sisteminin, Rusya sınırları  dışında ilk kez yerleştirildiği belirtildi.

FÜZE SİSTEMİNİN AMACI BELİRSİZ

Henüz aktif olmadığı kaydedilen füze savunma sisteminin hangi amaçla  Suriye'ye getirildiği netlik kazanmazken, bölgede IŞİD ve Nusra gibi  unsurların hava gücüne sahip olmaması nedeniyle yeni füze savunma sisteminin  amacı sorgulanıyor. Yeni sistemin, muhtemel bir Amerikan "Cruise" füze  saldırısına karşı "tedbir" amaçlı olup olmadığı ise şu aşamada bilinmiyor.

Moskova yönetimi, geçen yıl kasım ayında, sınırlarını ihlal etmesi  dolayısıyla Türkiye tarafından bir savaş uçağının düşürülmesinin ardından  Suriye'ye S-400 füze savunma sistemi konuşlandırmıştı.

Suriye'de 12 Eylül'de bir haftalığına başlayan ateşkesin  sürdürülemesinin ardından ABD ile Rusya karşılıklı suçlamalarda bulunmuş, dün de  iki ülke Suriye kapsamındaki görüşmeleri durdurduklarını açıklamıştı.

Haber Ara