Dolar

32,4969

Euro

34,8842

Altın

2.441,70

Bist

9.716,77

Rusya'nın fosfor bombası kullanması 'suç'

Rus ordusunun Halep yakınlarındaki Handarat bölgesinde fosfor bombası kullanması, 1980 Konvansiyonel Silahlar Anlaşması'na göre suç teşkil ediyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-12 10:41:04

Rusya'nın fosfor bombası kullanması 'suç'

Rus ordusuna ait savaş uçaklarının Halep yakınlarındaki Handaratbölgesindeki gerçekleştirdiği saldırıda fosfor bombası kullanmasının, uluslararası anlaşmalara aykırı olduğu belirtildi.

AA'nın bölgedeki güvenlik kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Rus ordusuna ait savaş uçaklarının 8 Haziran'da Halep'in kuzeyinde yer alan Handarat bölgesinde sivillere yönelik hava bombardımanında fosfor bombası kullanması sonucu 2 çocuk hayatını kaybetmiş, 6 sivil yaralanmıştı.

Rusya'nın, sivillerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde söz konusu bombayı kullanması, uluslararası anlaşmalar ve özellikle 1980 Konvansiyonel Silahlar Anlaşması gereği suç teşkil ediyor.

Bu arada, beyaz fosfor, bomba patladıktan sonra yanarak aşağı iniyor ve yerde patlamalarla birlikte yanmaya devam ediyor. Fosfor bombası dumanını teneffüs eden kişi havasızlıktan boğuluyor.

Beyaz fosforun yaktığı kişilerin elbiselerinde ise fazla iz meydan gelmiyor. Yanma vücut içerisinden cildin altında sürüyor. Sonraki aşamada ise insan vücudu içten dışa doğru yanıyor. Yanma bir kez başladığında durdurulamıyor.

Haber Ara