Dolar

32,5311

Euro

34,8779

Altın

2.438,40

Bist

9.716,77

Ruh sağlığınızı korumak elinizde

Dünya genelinde 450 milyon kişi ruhsal hastalıklardan etkileniyor. Ruh beden çizginizde dengeyi korumanız için yapmanız gerekenler ve atmanız gereken adımlar var

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-17 09:43:59

Ruh sağlığınızı korumak elinizde

Türkiye tüm dünyada etkisini gösterdiği gibi koronavirüsün etkisini de kendi tedbirleri ile gidermeye çalışırken insanımızın ruh sağlığını bu süreçte koruması da önem arz ediyor...

Dünya genelinde 450 milyon kişi ruhsal hastalıklardan etkileniyor. Günümüzde yaşam boyu bir ruhsal hastalıkla karşılaşma olasılığı yüzde 30 olarak belirtiyor. Bu da her dört kişiden birinin, yaşamı boyunca bir ruhsal hastalık geçirmesinin söz konusu olduğunu gösteriyor.

Ruh-beden ilişkisi

Ruhsal bozukluklar kişinin biyopsikososyal yapısını bozar ve kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Kişinin işlevselliğini azaltıp gün içerisindeki performansını düşürür. Ruhsal sağlığı bozulan kişi işyerinde konsantrasyon güçlükleri yaşamaya başlar. Dikkatini toparlayamaz, zamanla tahammül gücü azalır ve kişilerarası ilişkileri bozulmaya başlar. Uyku kalitesi olmayan kişiler uykuya dalma ve sabah uyanma güçlükleri yaşar. Kişide zamanla tükenmişlik belirtileri ortaya çıkar. Halsizlik, gün içinde yorgun hissetme, unutkanlık, enerji azlığı, hayattan eskisi gibi zevk alamama, değersizlik düşünceleri, kaygı ve endişe artışı görülebilir.

Özenle değerlendirilmeli

Psikolojik durumu ile ilgili çaresizlik hissedenler bu durumu alkol ya da madde kullanarak geçirmek isteyebilir. Sahte iyilik hali yaratan bu yaklaşımlar belirtileri daha da kötüleştirir. Zaman zaman yakın çevreden bir kişinin önerisiyle ilaç̧ kullanımına başvurulabilir. Bir uzman önerisi olmadan kullanılan ilaçlar mevcut durumda etkili olmaz. Psikiyatrik bozukluklar fiziksel hastalıklar kadar özenle ele alınmalıdır.

Yaşam şeklinizi gözden geçirin

Yaşam şeklinizin düzenli olması önem verin.
Düzenli yürüyüş, yüzme ya da diğer spor aktivitelerinde bulunun.
Haftanın bir gününü keyif aldığınız bir hobiye ayırın.
Günlük en az 7-8 saat uyumaya dikkat edin.
Yoğun alkol tüketiminden uzak durun.
Hafif besinler tüketmeye ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
Uzun saatler aç kalmayın.
Sosyal medya ve internet kullanımını sınırlayın.
Her gün en az yarım saat kitap ya da gazete okuyun ve telefon konuşmalarını mümkün olduğunca azaltın.
Hafif müzikler dinleyin ve gün içinde gevşeme egzersizleri yapın.

Haber Ara