Dolar

32,5051

Euro

34,9052

Altın

2.438,76

Bist

9.716,77

Reuters haber ajansı: BAE, Afrika’nın altınlarını çalıyor

İngiliz haber ajansı Reuters, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE’), Avrupa ve Amerikan pazarlarına ihraç edilmeden önce Afrika'dan milyarlarca dolarlık altını kaçırdığını öne sürdü. BAE’nin Afrika’dan altın ithalatında, Çin’i geçtiği bildirildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-25 11:09:29

Reuters haber ajansı: BAE, Afrika’nın altınlarını çalıyor

Arap ülkelerindeki rejim değişiklikleri için düzenlenen gösterileri engellemek ve devrimleri çalmakla suçlanan Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) adı, şimdi de, ‘altın' kaçakçılığına karıştı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), Afrika'dan altın kaçırmak için küresel bir merkez haline geldiği bildirildi.
İngiliz haber ajansı Reuters, BAE'nin her yıl Avrupa, ABD ve diğer ülkelerdeki pazarlara transfer edilmeden önce Afrika'dan milyarlarca dolarlık altını kaçırdığını öne sürdü.

BAE, ALTIN İTHALATINDA
ÇİN'İ GEÇTİ

BAE gümrük verileri, 2016'da Afrika'dan 15,1 milyar dolarlık altın ithal ettiğini gösterdi. BAE'nin 2016 yılında altın ithalatı, dünyanın en büyük ithalatçısı olan Çin'in ithalatını aştı. BAE, Çin'in ithal ettiği değerin neredeyse iki katı ithal etti.
Ajans, BAE'ye giren toplam ithalat ile yasaklı altın ticaretinin büyüklüğünü tahmin etmek için Afrika ülkelerinden yapılan ihracatla karşılaştırdı.
Afrika'daki madencilik şirketleri Reuters'e, altın üretimini BAE'ye vermediklerini, BAE'nin Afrika'dan gelen metal ithalatının diğer resmi olmayan kaynaklardan gelebileceğini öne sürdüğünü söyledi.

KAÇIRILAN ALTINLAR
DUBAİ'DE İŞLEM GÖRÜYOR

Reuters, milyonlarca Afrikalı'nın, düzensiz yollarla altının çıkarılmasına katıldığını, bu yöntemlerin onlar için büyük bir geçim kaynağı ve bazılarının geleneksel faaliyetlerle hayal edilemeyen bir gelir elde etmesine yardımcı olduğunu söyledi.
Reuters, kaçakçılığın büyük bir kısmının, BAE'nin altın endüstrisinin merkezi olan Dubai'nin Emirliği'nde işlem gördüğünü bildirdi.
BAE ise, 2016 yılında 46 Afrika ülkesinden altın ithalatı yaptığını açıkladı. Bu ülkelerden 25'i, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yaptığı altın ihracatına ilişkin belge sunmadı. Ancak BAE, 7,8 milyar dolar değerinde altın ithal ettiğini açıkladı.
Toplamda BAE, ihracat yaptığı ülkelere göre 67 ton daha fazla, 3.9 milyar dolarlık altın ithal ettiğini söyledi.

Emtia verileri 2006'dan 2016'ya kadar Afrika'dan ithal edilen altının yüzde 18'den yüzde 50'ye yükseldiğini gösterdi.

Araştırmacılar ve altın endüstrisi üyeleri, kaçakçıların Afrika'dan seyahat eden uçaklarda el bagajlarını altından taşımadaki kolaylığının cepten altına katkıda bulunduğunu söylüyor. BAE'deki sınırlı düzenleme, yasa dışı olarak çıkarılan altının yasal olarak vergisiz olarak ithal edilebileceği anlamına geliyor.
Afrikalı tüccarlar, Reuters'in altınının Dubai'ye hiçbir belge olmadan ithal edilebileceğini söyledi.

ALTINLAR YABANCI SUÇ
ÇETELERİ TARAFINDAN KAÇIRILIYOR

Öte yandan Gana, Burkina Faso, Tanzanya ve Zambiya gibi Afrika ülkeleri, ülkelerinde üretilen altının kaçak ve geniş çapta suç şebekeleri tarafından kaçırıldığından şikayetçiler.
Burkina Faso'nun Maden Bakanı Edani Oumarou, Reuters'e verdiği demeçte, BAE'nin "ülkesinden büyük çapta altın çaldığını" düşündüğünü söyledi.
Ganalı Devlet Başkanı Nana Akufo Ado, Şubat ayında düzenlediği madencilik konferansında "bireysel madencilik çağının, Gana'nın Afrika'nın en büyük ikinci altın üreticisi olmasıyla birlikte, yabancı kontrollü suç çeteleri tarafından yürütülen büyük çaplı ve tehlikeli kaçakçılık operasyonlarının önünü açtığını" söyledi.
Afrika hükümetlerinin Birleşmiş Milletlere sağladığı veriler, BAE'nin yıllarca birçok Afrika ülkesinde üretilen altın için ana destinasyon olduğunu gösteriyor.

 

 

Haber Ara